Annons

Analytiker spår mjuklandning för norska bopriser

Bostadspriserna i Norge fortsatte som väntat ned i december och lär sjunka ytterligare innan de stabiliseras, enligt analytiker, som fortsatt räknar med en mjuklandning på bostadsmarknaden utan större konsekvenser för ekonomin i stort.

Säsongsrensat sjönk bostadspriserna i Norge med 0,5 procent i december och i årstakt är priserna ned 2,1 procent.

Erik Johannes Bruce, chefsanalytiker vid Nordea, skriver i en kommentar att priserna sjönk i linje med trenden och deras prognos.

"Vi håller fast vid vår prognos att priserna kommer att falla något mer innan priserna stabiliseras till våren. Men med låga bolåneräntor, banker villiga att låna ut, sjunkande arbetslöshet och ökad optimism ser vi ingen anledning till en kraftig eller långvarig nedgång i bostadspriserna", skriver han och tillägger att den ganska måttliga nedgång som Nordea förutspår inte hotar uppsvinget i den norska ekonomin.

Halfdan Fenwick Grangård, seniorekonom vid Handelsbanken, skriver att de ser fortsatta tidiga tecken på att nedgången i Oslo håller på att plana ut. Enligt Handelsbankens beräkningar sjönk bostadspriserna i Oslo med säsongsrensade 0,4 procent i december, efter att ha sjunkit mer än 1 procent i genomsnitt under det tredje kvartalet.

"Vi noterar också att aktiviteten är på ganska normala nivåer (i Oslo) och att lagret av osålda bostäder har sjunkit tre månader i rad", skriver han.

Handelsbanken tror att bostadspriserna kommer att fortsätta ned de närmaste kvartalen, eftersom utbudet är fortsatt högt, men att priserna sedan planar ut.

"Vi fortsätter att argumentera för en mjuklandning", skriver Halfdan Fenwick Grangård.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera