1515

Analytiker spår högre guldpris

I en färsk analys spår den italienska banken Intesa Sanpaolo att guldpriset kan nå 1.350 dollar per uns under det fjärde kvartalet. Den ädlaste av metaller är upp omkring 11,5 procent sedan årsskiftet och handlas på onsdagen för 1.283 dollar per uns.

Bild:TT

Intesa Sanpaolo rankades som den bästa guldprognosmakaren under det första kvartalet av Bloomberg och nu spår bankens analytiker att den glimrande metallen, efter en dipp under sommaren, kommer klättra till omkring 1.350 dollar per uns under det fjärde kvartalet. Det är 5 procent över dagens handlade nivåer.

Bakom den prognostiserade uppgången lurar enligt banken stigande inflation och ökade politiska spänningar kring bland annat Syrien och Nordkorea.

”Marknaden lär vara fortsatt nervös kring den här osäkerheten och om amerikanska konjunktursiffror är fortsatt starka kommer guldet återfå sin roll som ett skydd mot inflation”, säger Daniela Corsini, analytiker på Intesa Sanpaolo, till Bloomberg.

Spotpriset på guld har stigit med omkring 11,5 procent sedan årsskiftet, men faller tillbaka något på onsdagen. Strax innan klockan 14 hade guldpriset backat med 0,5 procent till omkring 1.283 dollar per uns.

Guldet lyfte med omkring 0,5 procent på tisdagen i spåren av att Storbritanniens premiärminister Theresa May meddelade att hon vill ha ett nyval i juni. Den brittiska guldhandlaren The Pure Gold Company säger till Business Insider att intresset för fysiskt guld från deras kunder steg kraftigt i spåren av presskonferensen.

”Vi har haft många kunder som minskar sin aktieexponering då de är rädda för att det värsta ska hända mellan Nordkorea och USA. De tror att båda ledarna är stridsbenägna vilket ökar den politiska osäkerheten vilket gynnar guldförsäljningen som en relativt säker investering eller som en portföljförsäkring”, säger Josh Saul, vd för The Pure Gold Company, till Business Insider.

Bland de ädelmetallfonder som finns tillgängliga på pensionsmyndighetens fondtorg har Blackrocks World Gold stigit med 10,3 procent sedan årsskiftet medan Amundi Global Gold Mines är upp 13,1 procent.


Innehåll från FujitsuAnnons

Så ser den framtida intelligenta arbetsplatsen ut

Det pågår ett skifte i hur vi ser på kontorsarbetsplatser och de flesta är överens om är att utvecklingen påskyndats dramatiskt av pandemin. En arbetsgivare behöver säkerställa att en arbetsmiljö uppmuntrar frihet, flexibilitet och mobilitet. Det japanska företaget Fujitsu är idag en ledande expert inom IT för arbetsplatser för både privat och offentlig sektor.

– Vi har en gigantisk kundbas och har därför lärt oss varje kundkategoris behov. Med vår bredd i portföljen ser vi till att allt bara fungerar. Få aktörer har kommit så nära slutanvändaren i kombination med att ha kvar den globala styrkan. I Sverige är det ofta antingen eller, men här är vi unika, säger Viktoria Granqvist, Head of Delivery för Fujitsu IT-tjänster.  

Organisationers behov förändras på grund av pandemin

Även om det i Sverige tidigare funnits en viss typ av distansarbete går det inte att komma ifrån att företag tvingats tänka om drastiskt i samband med pandemin. När flera nödgats att arbeta från hemmet har det varit avgörande att kunna göra det på ett effektivt sätt. Rätt digitala verktyg är en nyckel för att kunna hantera de förändringar som distansarbete kräver.

Fujitsu är enligt analysföretaget Gartner en av ledarna inom arbetsplatstjänster och arbetar globalt med allt från stora detaljhandels-kunder och banker till tillverkningsföretag och erbjuder en verklighet där medarbetarna kan jobba var, när och hur de vill.    

– Vi jobbar med alla slags IT-tjänster och med våra verktyg klarar företag att jobba från vilket ställe som helst. Vi kliver in där det finns behov, allt ifrån att se till att datorn har den senaste säkerhetsuppdateringen till att säkerhetsställa att informationen är skyddad och att hårdvaran eller mobiltelefonen är kompatibel med de program som används. Vår målbild är att allting alltid ska fungera utan några problem, berättar Viktoria Granqvist.

Framtidens arbetsplats kräver effektivt flöde av information

Tillsammans med IDC har Fujitsu gjort en undersökning om hur den framtida intelligenta arbetsplatsen kommer att se ut i Sverige. Resultatet visar att det är avgörande med rätt värderingar men också att få informationen att flöda på ett effektivt sätt.

– Unga som kommer in i arbetslivet idag har alltid använt sig av appar. De förväntar sig att det ska vara lika lätt kunna kommunicera på arbetsplatsen som med kompisarna och för detta krävs nya IT-verktyg. I undersökningen ser vi att många nordiska företag lyfter just behovet av digitalisering och kontinuerligt lärande för att använda nya verktyg.   

– Tidigare har kontoret varit den stora identiteten, idag krävs det mer av företagskulturen. Man behöver gå bort ifrån de materiella symbolerna och lägga fokus på det immateriella och bli mer värdebaserad. Det kräver förändrat ledarskap och nya sätt att mäta medarbetarnöjdhet. En jämlik organisation behövs där alla medarbetare bidrar till företagets värde på ett tydligt sätt, avslutar Viktoria Granqvist.

Mer information om Fujitsu

Fujitsu är ett av Sveriges bredaste IT-tjänsteföretag med 650 medarbetare i Sverige som hjälper företag och organisationer att utveckla sin verksamhet med IT och digitalisering. Fujitsu är det enda globala, japanska IT-företaget, med 129 000 medarbetare i 100 länder. Kombinationen av global styrka och lokal närvaro gör att Fujitsu kan följa svenska kunder ut i världen.  

Mer information om Fujitsu och Work Life Shift

 

Mer från Fujitsu

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fujitsu och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?