Annons

Analytiker spår ”astronomiska resultat” när Bolidens konkurrenter rapporterar

Det stundar stora guldregn över aktieägarna när världens största gruvbolag släpper sina delårsrapporter nästa vecka, rapporterar Bloomberg.

Boliden och dess rivaler i gruvsektorn badar i pengar efter årets prisrally på metaller. 

Västvärldens fem största gruvbolag – Rio Tinto, BHP, Glencore, Anglo American och Vale – kommer tillsammans att redovisa en vinst på sammanlagt 85 miljarder dollar, motsvarande runt 738 miljarder kronor, för det första halvåret 2021, vilket är mer än en fördubbling jämfört med samma period föregående år. 

Detta enligt analytikerkårens prognoser som Bloomberg sammanställt. 

”Det kommer nog att vara astronomiska resultat generellt”, säger Ben Davis, analytiker på Liberum Capital, till finanstidningen. 

Analytikerna spår bland annat att Rio Tinto, som är först ut av gruvjättarna på onsdag, redovisar en vinst på motsvarande drygt 191 miljarder kronor för årets första sex månader, vilket är i nivå med bolagets helårsvinst för 2020. 

Bolidens BOL -1,53% Dagens utveckling gruvverksamhet levererade den högsta rörelsevinsten någonsin under det andra kvartalet, visade onsdagskvällens delårsrapport

Med rekordhöga vinster i ryggen talar mycket för att gruvjättarnas aktieägare står inför ett massivt guldregn, enligt Bloomberg.

Vid tidigare prisrallyn på metaller har gruvbolagen valt att lansera ambitiösa investeringsplaner för att öka produktionskapaciteten. Men denna gång verkar gruvjättarna mer intresserade av att dela ut sina ovanligt höga vinster till ägarna, bland annat har Rio Tinto och BHP redan lämnat rekordutdelningar i år, enligt Bloomberg.

Gruvsektorn har varit en stor vinnare under 2021 när efterfrågan på bland annat järnmalm, aluminium och koppar ökat dramatiskt och priserna rusat. 

De stora finans- och penningpolitiska stödpaketen som sjösattes under coronakrisen för att sparka igång den ekonomiska aktiviteten är en stor del av förklaringen till utvecklingen, skriver Bloomberg. 

Prisuppgången i flera metaller har dock dämpats de senaste månaderna, vilket Di uppmärksammat

 

 

 

 

Innehåll från Serafim FinansAnnons

Nå ditt företags fulla tillväxtpotential med skräddarsydd finansiering

Att växa kräver kapital – och en färdig finansieringsmall som är likvärdig för alla finns inte. Alla företag har olika behov och ambitioner. Med kompetenta och erfarna medarbetare hittar Serafim Finans den finansieringslösning som bäst går hand i hand med ditt företags tillväxtplan. 

Serafim Finans är den långsiktiga partnern som stöttar ditt företag under hela tillväxtresan. Med en förståelse för företagande i sin helhet, med de behov och faser som tillkommer, hittar Serafim Finans ett skräddarsytt finansieringsupplägg som möjliggör tillväxt för alla företag i Sverige. 

Specialister som förstår företagande

Att ha en nära och personlig kontakt är en självklarhet för Serafim Finans. 

Med erfarna rådgivare som täcker hela Sverige och har koll på de lokala marknaderna, får Serafim Finans en ökad förståelse för den verksamhet som företaget bedriver.  

– Vi är en entreprenörsdriven organisation som jobbar med finansiering i olika former. Vi har stor förståelse för företagande och stöttar bolag i sin organiska tillväxt, men även med finansiering av förvärv, säger Joakim Wiksten, VD på Serafim Finans.  

Spara tid med skräddarsydd lösning

Det som skiljer Serafim Finans från de traditionella storbankerna är den effektiva kreditgivningsprocessen med kortare beslutsvägar. 

– Vår process är inte lika stelbent och modellstyrd. Vi tackar inte nej till finansiering bara för att ett visst nyckeltal inte uppnår en viss nivå, förklarar Joakim Wiksten. 

Och alla företag har olika finansieringsbehov. 

– Vi tar oss tid att lyssna och analysera de aktuella behoven för att därefter ta fram den bästa möjliga finansieringslösningen tillsammans med dig som är beslutsfattare. Vi vet att tid är en avgörande faktor och det gör att vi strävar efter att alltid vara transparenta och tydliga. 

Lång erfarenhet av företagsfinansiering

Serafim Finans lägger stor vikt vid att anställa kompetenta och kunniga medarbetare med lång erfarenhet av företagsfinansiering. På så vis kan de garantera professionell rådgivning som mynnar ut i den finansieringslösning som bäst svarar upp mot företagets behov och tillväxtplan. Och det är viktigt. Inget företag sitter på exakt samma ambitioner eller har samma färdiga stig utstakad i sin tillväxtresa.  

– Hur ett bolag ska finansieras beror helt på bransch, vilken fas de befinner sig i och den önskade kombinationen av eget kapital och skuld. Det kan vara intressant för grundare och ägare att lånefinansiera delar av tillväxtkapitalet för att minimera utspädningen av befintliga ägarandelar, förklarar Joakim.

– Serafim Finans har olika finansieringslösningar som bidrar till att skapa tillväxt och långsiktighet. 

– Inom området fastighetsfinansiering har vi ett brett angreppssätt där vi levererar flexibla finansieringslösningar till de flesta behov inom sektorn, så som olika typer av förvärvs-, topp och projektfinansieringar, berättar Anders Wennberg, Head of Real Estate på Serafim Finans.

Anna Rytterling, som är Head of Corporate, understryker att Serafim Finans har ett helt team av medarbetare med lång erfarenhet av att skräddarsy företagsfinansiering efter behov till företag i alla storlekssegment. 

– Vi kan stötta ett bolag med sin tillväxt oavsett om det är genom en förvärvsfinansiering, en kortsiktig bryggfinansiering för att företaget ska kunna fullfölja ett projekt, investeringslån eller en rörelsefinansiering. Vi erbjuder även fakturakopplade finansieringslösningar. Genom att sälja fakturor till oss kan man förbättra sin likviditet eftersom fakturalikviden erhålls omgående istället för vid fakturans förfallodatum. Vi finansierar svenska och utländska fakturor åt bolag inom både SME och Mid Cap-segmentet, säger hon.

Genom att vara lyhörda och hitta den finansieringslösning som är bäst anpassad gör Serafim Finans det smidigt för kunder att nå sin fulla potential.

Serafim Finans – skräddarsydd finansiering som möjliggör tillväxt

 

Mer från Serafim Finans

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Serafim Finans och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera