1515

Analytiker: Sinch blir en uppköpskandidat efter Ericssons storaffär

När Ericsson slukar amerikanska Vonage hårdnar konkurrensen för det svenska kommunikationsbolaget Sinch. Men samtidigt blir Sinch en tydlig uppköpskandidat för aktörer som Nokia, Huawei, AT&T och Verizon, enligt en analytiker som Di talat med.

”Sinch är ett mycket bättre bolag än Vonage”, säger analytikern, som vill vara anonym.

Det svenska bolaget Sinch SINCH -2,31% Dagens utveckling är ett av världens största företag inom molnbaserade kommunikationstjänster. Nu är en av deras konkurrenter, Vonage, på väg att köpas ut från USA-börsen av telekomjätten Ericsson ERIC B -2,93% Dagens utveckling .

På måndagsmorgonen steg Sinchs aktie inledningsvis med ungefär 1 procent, men vände sedan nedåt mot nollstrecket. En analytiker som bevakar bolaget, men som vill vara anonym, uppger för Di att affären riskerar få negativa följdeffekter för Sinch på kort sikt.

”Vonage kommer få en ägare i Ericsson som har en helt annan agenda och väldigt mycket pengar. Det kommer bli ett tuffare konkurrenslandskap på kort sikt, det talar för att Sinchs aktie kanske bör gå ned i dag.”

Även SEB skriver i en analys att Sinch kan drabbas om Vonage börjar sälja sina tjänster till teleoperatörer genom Ericssons stora nätverk. Carnegie påpekar att de inte ser några tydliga strategiska synergieffekter i affären, som beskrivs som ”överraskande”, och banken konstaterar att Ericsson inte har någon tidigare erfarenhet inom området.

Analytikern som Di talat med menar dock att Ericssons bud lär medföra att allt fler stora industriella spelare ger sig in på den snabbväxande cpaas-marknaden, som står för ”communications platforms as a service”, vilken både Sinch och Vonage räknas till.

”Det här är något vi väntat på. Ericssons intåg bör göra att andra telekombolag som Nokia och Huawei också börjar titta på den här marknaden, precis som amerikanska operatörer som AT&T och Verizon. Det är väldigt positivt för Sinch som blir en uppköpskandidat på sikt, särskilt eftersom de i mitt tycke är ett mycket bättre bolag än Vonage.”

Sinch har under de senaste åren bedrivit en framgångsrik förvärvsagenda och aktien har stigit med närmare 30 procent under de senaste tolv månaderna, vilket gett bolaget ett marknadsvärde om ungefär 95 miljarder kronor på Stockholmsbörsen.

”Twilio är etta på marknaden globalt och Sinch är tvåa. Vonage var näst störst för ett par år sedan, men har halkat efter och är i dag den kanske femte mest relevanta spelaren inom segmentet”, säger analytikern.

Jämförelsevis betalar Ericsson 6,2 miljarder dollar, motsvarande 55,5 miljarder kronor, för Vonage i en affär som betalas kontant. Både Kepler Cheuvreux och Danske Bank påpekar att det är en hög köpeskilling, motsvarande en multipel om 4,5 gånger omsättningen och hela 31 gånger resultatet på ebitda-nivå.

Tror du att Ericsson har tittat på Sinch?
”Säkert. Problemet är att Sinch var uppe på ett börsvärde kring 150 miljarder kronor tidigare i år. Om du ska buda över 'all time high'-nivån krävs nog mellan 150-200 miljarder kronor, men nu får Ericsson tillgång till Vonage för 55 miljarder. Det var nog avgörande för just Ericsson, men det finns ju ännu större aktörer därute”, säger analytikern.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?