1515

Analytiker sänker Elekta efter rapportmiss

Strålbehandlingsbolaget Elekta får sina estimat sänkta hos analytikerna efter ett fjärde kvartalet som beskrivs som en besvikelse både vad gäller intäkter, marginaler och orderingången. För egen del var Elektas vd Richard Hausmann dock mest missnöjd med orderingången och mer specifikt utvecklingen i USA.

Det framgår av några analyser som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

Swedbank skriver i en analys att i ett scenario där Elekta får kämpa bedöms värderingen vara rättvis, men med en fullt konkurrenskraftig verksamhet som erbjuder synergier från det MR-styrda strålbehandlingssystemet Unity ser banken ett värde på över riktkursen på 105 kronor.

Unity värderas till intervallet 31-35 kronor per aktie utifrån ett basscenario om 500 system vid 2025. Den återstående verksamheten värderas till intervallet 50-60 kronor i ett scenario där Elekta halkar efter medan samma del av verksamheten i ett scenario där verksamheten är konkurrenskraftig ger ett värderingsintervall på 75-90 kronor per aktie.

I skenet av en ökad risk för en mycket långsam tillväxtperiod för Elektas traditionella kärnverksamhet gör Swedbank vad de bedömer själva ganska stor revidering.

Bankens analytiker är förvånad över att Elektas ledning håller fast vid ebita-marginal målet om över 20 procent för räkenskapsåret 2017/2018. Att samtidigt indikera en tillväxt i linje med marknaden, om 3-5 procents tillväxt, samt att vända de negativa effekterna under 2016/2017 bedömer Swedbank som ett vågat uttalande.

SEB ser inte det MR-styrda strålbehandlingsstystemet Unity som en total lösning på Elektas problem. Bankens bedömning är att den dåliga tillväxten är ett resultat av mättade marknader för strålbehandlingssystem i USA och att vissa kunder inväntar lanseringen av Unity. Vidare bedömer SEB att Elekta har tappat marknadsandelar inom mjukvarumarknaden till bland annat Raysearch.

Nordea uppger att Elekta kom in under bankens förväntningar på de flesta mått. Kvartalet väntas utgöra slutet på vd Richard Hausmanns omdaning av bolaget. Banken förväntar sig en stark inledning av innevarande räkenskapsår i det första och andra kvartalet 2017/2018 med stöd av "extremt lätta" jämförelsesiffror för intäkterna. Från det andra halvåret i räkenskapsåret 2017/2018 väntas stöd komma från installationer av Unity.

Banken förväntar sig en CE-märkning för Unity i Europa under november/december 2017. Ett godkännande från den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA väntas senast i mars 2018.

Enligt Nordea står Elekta från 2017/2018 inför en 3- till 5-årsperiod med organisk tillväxt över 10 procent.

Pareto har sänkt sina försäljningsestimat med 2,5 procent. Även om fjärde kvartalet var en besvikelse noterar Pareto att Unity ligger före sin plan och att förändringsprogrammet har en bra utveckling.

Carnegie framhåller att jämförelsesiffrorna blir lättare framöver efter att Elekta antog sina nya riktlinjer för leveranser och produktion. Elekta anpassade från ingången av föregående räkenskapsår produktionen efter inkomna order. Investmentbanken bedömer att Elektas order kommer förbli svaga på kort sikt. Bedömningen är att det kommer ta viss tid för situationen i USA att förbättras. När fokus riktas mot det kommande godkännandet av Unity under hösten väntar sig Carnegie att försäljningsorganisationen kommer bli något mindre fokuserade på existerande produkter. En CE-märkning, som utgör en start på försäljningen i Europa, väntas äga rum i oktober/november.

Handelsbanken konstaterar att Elektas rapport var en besvikelse sett till marginaler, intäktstillväxt och orderingång. En kursuppgång bedöms vara möjlig när kliniska data för Unity-systemet utförts. Då marknaden smält rapporten för det fjärde kvartalet och implementeringen av det nya redovisningssättet IFRS 15, där leverantörernas godkännanden ska trigga intäktsredovisningen i stället för vid leverans tror Handelsbanken "att Unity-systemet kommer att driva aktiekursen".

Goldman Sachs uppger att den enda ljuspunkten i Elektas rapport var kassaflödet. Vidare noterade implementeringen av IFRS 15 med start från nästa räkenskapsår. Elekta kunde inte ge någon finansiell vägledning om hur den förändrade redovisningen kommer påverka siffrorna. På bolagspresentationen bad Elektas ledning att få återkomma till frågan.

Exane BNP Paribas skriver i en analys att Elekta upprepade sin prognos om en ebita-marginal över 20 procent för 2017/2018, men att trovärdigheten kring prognosen kan ha skadats.

Elekta handlades vid lunchtid upp över 2 procent vid strax under 82 kronor. På rapportdagen föll Elekta drygt 8 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?