Analytiker: Risk för sänkt utdelning i Avanza

De strukturella utmaningarna bedöms ha hållit i för nätmäklaren Avanza under det fjärde kvartalet. Risken är att utdelningen, liksom vinsten per aktie, för 2017 blir lägre än för 2016.

Det framgår av analytikerkommentarer som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av inför torsdagsmorgonens bokslut.

Enligt SME Direkts konsensusprognos väntas totala intäkter om 253 miljoner kronor (247), varav kurtageintäkter om 117 miljoner kronor (122), för det fjärde kvartalet 2017. 

Det gångna kvartalets rörelseresultat förväntas enligt analytikersnittet ha uppgått till 96 miljoner kronor (117).

"Även om vi fortsatt tror att det fjärde kvartalet utgör slutet av perioden med minskad vinst var trenderna i det gångna kvartalet tuffare än vi förutspått", framhåller en storbank i en analysuppdatering inför rapporten.

Antalet affärer i snitt per dag uppgick till mellan drygt 100.000 och knappa 116.000, enligt nätmäklarens månadsstatistik för oktober till december. Antalet Avanza AZA +2,27% Dagens utveckling -kunder ökade till över 700.000 stycken under december, från ett kundantal något under 600.000 vid början av 2017.

Rörande kvartalen kring halvårsskiftet framförde Avanza att en "låg riskvilja" präglade handelsaktiviteten. Det andra respektive det tredje kvartalet var antalet affärer per kund och månad 3,7 respektive 3,6 och flera analytiker för fram att aktiviteten bedöms ha varit likartad ytterligare ett kvartal. För helåret 2016 var motsvarande utfall 3,8.

Snittkurtaget per affär har under de två senaste rapporterade kvartalen samtidigt varit 34 kronor, mot 41 kronor för helåret 2016.

"Den höga kundtillväxten kan leda till en bra skalbarhet om aktiviteten tar fast och prispressen klingar av", framhåller en analytiker samtidigt.

Som andra finansinstitut pressas Avanza av de låga räntenivåerna och räntenettot väntas ha sjunkit något både under det fjärde kvartalet samt för 2017 som helhet (mot 2016).

I spåren av stora digitala satsningar har Avanza flaggat för en kostnadsökning om närmare 20 procent under helåret 2017 (19 procent under de nio första månaderna). Bolaget ska återgå till en årlig kostnadsökningstakt på 8-10 procent från 2018, enligt de tidigare beskeden från nätmäklaren.

I spåren av intäktsmotvindarna och kostnadsökningen väntas helårsvinsten per aktie summera till 12,14 kronor, enligt SME Direkt (13:45). För 2017 ligger snittförväntan för utdelningen på 10,08 kronor (10:50), Avanza har som mål att dela ut minst 70 procent av nettovinsten.

Avanzas bokslut väntas klockan 8.15 på torsdagen den 18 januari med en efterföljande webcast klockan 10.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från MedicagoAnnons

De tillverkar lektiner i kampen mot covid-19

Anton Edling, delägare och utvecklingschef på Medicago.
Anton Edling, delägare och utvecklingschef på Medicago.

Uppsalabaserade Medicagos tillverkning av lektin åt läkemedelsindustrin går just nu på högvarv. ”Vi expanderar både vår maskinpark och våra lokaler för att kunna möta vaccinbolagens efterfrågan”, säger Anton Edling, delägare och utvecklingschef. 

När Medicago, som är ett familjeägt bolag verksamt inom bio- och medicinteknik, grundades 1995 var bolagets huvudverksamhet tillverkning av lektiner. Lektiner är kolhydratbindande proteiner med egenskaper som gör att de kan fästa till glykosylerade proteiner, till exempel från virus. En av bolagets produkter, ett lektin framrenat från linser, har visat sig fästa till covid-19-viruset och är därför mycket eftertraktat av vaccinbolag idag. 

– Vi är en mindre aktör med cirka 50 anställda vilket bidrar till att vi också kan fatta beslut med väldigt kort varsel. Nu har vi till exempel snabbt ställt om vår produktion av lektiner för att kunna möta pandemins utmaningar. Detta eftersom flera stora vaccinbolag runt om i världen använder en teknik där våra lektiner är en del i processen för att framställa vaccin, säger Anton Edling och tillägger: 

– Våra lektiner har tidigare använts vid till exempel tillverkning av ebola- och SARS-vaccin, men vi har inte haft tillverkning i sådan här stor skala tidigare. Nu utökar vi produktionen och befinner oss i en uppskalningsfas där vi expanderar vår maskinpark och våra lokaler och är i behov av att anställa ny kompetent personal. 

Bidrar i arbetet med att bekämpa pandemin 

Under årens lopp har produktportföljen utökats och i dag tillverkar Medicago även torra buffertar i tablett- och pulverform samt diagnostiska kit. Anton Edling berättar att även dessa produkter är bidragande i arbetet med att bekämpa pandemin. Medicagos buffertar används vid diagnostik av covid-19, och inom kontraktstillverkning – som är bolagets andra ben – har flera kunder valt att förlägga sin frystorkning av komponenter relaterade till covid-19 hos Medicago.

– Det är såklart oerhört motiverande att kunna vara en del i arbetet med att bekämpa pandemin. Jag känner en sådan anda genom hela företaget – att vi arbetar mot ett och samma mål som alla våra anställda kan ställa sig bakom, avslutar Anton Edling. 

Fakta

Medicago är ett familjeägt företag som grundades 1995, beläget i Uppsala och verksamt inom bio- och medicinteknik. Företaget är en väletablerad kontraktstillverkare enligt ISO9001 och ISO13485 åt både stora och små kunder. Medicago har också ett eget produktsortiment, med tillverkning av bland annat buffertar (SmartBuffers®), immunologiska reagenser och kit samt lektiner och bioaktiva proteiner, som marknadsförs och säljs över hela världen. 

Mer från Medicago

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Medicago och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?