Analytiker räknar med stabil SSAB-rapport

Efter ståltillverkaren SSAB:s niomånadersresultat, som var bättre än väntat, räknar analytikerkåren med en ny stabil rapport när bokslutet läggs fram. Säsongsmässiga faktorer bedöms dock leda till ett något lägre sekventiellt resultat för det fjärde kvartalet.

Fokus ligger på vad vd Martin Lindqvist kan komma att säga om utvecklingen under 2018 års första kvartal, och här tror analytikerna överlag på ett positivt budskap. Kanske kan bolaget också komma att avisera en återupptagen utdelning.

"Vi tror att SSAB SSAB A 0% Dagens utveckling kommer att ge optimistiska utsiktskommenterar /.../. Förutom en guidning om fortsatt volymtillväxt för Special Steels, förväntar vi oss att ledningen ska bli allt mer positiv om prisutsikterna för grovplåt i USA", skriver Handelsbanken i en analysuppdatering inför rapporten.

Enligt SME Direkts sammanställning av 13 analytikers prognoser väntar analytikerna i genomsnitt ett rörelseresultat om 1.013 miljoner kronor (107) och en omsättning på 15.680 miljoner kronor (14.442). Rörelsemarginalen väntas därmed i genomsnitt uppgå till 6,5 procent (0,7).

I prognoserna ingår en positiv post om 265 miljoner kronor, vilken utgörs av en försäkringsutbetalning efter det tidigare haveriet vid anläggningen i Oxelösund.

Särskilt intresse riktas alltså mot affärsområdet Special Steels, som slog förväntningarna i det tredje kvartalet. I snitt räknar analytikerna med ett underliggande rörelseresultat om 607 miljoner kronor (-29) för affärsområdet.

Liksom sist väntas dock även affärsområdet Europe leverera rejält positiva siffror. Rörelseresultat engångskostnader bedöms nu landa på 504 miljoner kronor (376).

För affärsområdet Americas, som även det slog förväntningarna i det tredje kvartalet, tror analytikerna i snitt på ett underliggande rörelseresultat om 99 miljoner kronor (-34). Credit Suisse varnar emellertid för att de realiserade grovplåtspriserna i USA kan ha försvagats, även om bilden förbättrades i december och priserna fortsatte upp i januari.

Bokslutsrapportens utsiktsavsnitt väntas alltså indikera en bra start på det nya året. Efter en tydlig resultatförbättring och skuldminskning under året ser flera analytiker också möjligheter till en mindre utdelning till aktieägarna.

"(Vi förväntar oss) en ljus framtidsbedömning för det första kvartalet 2018 och att man föreslår en utdelning för första gången sedan 2012", skriver till exempel Kepler Cheuvreux/Swedbank, som siktar på en utdelning om 1 krona per aktie.

Rapporten väntas på fredagen 26 januari, klockan 7.30. En telefonkonferens för media och analytiker inleds klockan 9.30.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?