1515

Analytiker: Putin på väg att vända ”giftig” Lukasjenko ryggen

Belarus president Aleksandr Lukasjenko beordrade på onsdagen hårda tag mot demonstranterna. Samtidigt håller Ryssland på att vända honom ryggen.

”Han börjar bli en giftig person även för Kreml”, säger analytikern Arsen Sivitski i Minsk.

Däremot är steget långt till marknadsekonomi.

Belarus president Aleksandr Lukasjenko och Rysslands motsvarighet Vladimir Putin.
Belarus president Aleksandr Lukasjenko och Rysslands motsvarighet Vladimir Putin.Foto:Sergei Chirikov/TT

”Demonstrationerna har spridit sig över hela landet. De omfattar även fler yrkesgrupper än tidigare, som arbetare i statsföretag, statstjänstemän, säkerhetskrafter och diplomater”, säger Arsen Sivitski, chef för oberoende tankesmedjan Center for Strategic and Foreign Policy Studies i huvudstaden Minsk.

Han säger att demonstranterna riktar sig mot presidenten, inte mot Ryssland.

”Kreml har tvivel om att stötta Lukasjenko. Han börjar bli en giftig person. För Kreml är det viktigt att det inte utvecklas till antiryska demonstrationer. Därför för man samtal med oppositionen, som i gengäld lovar att respektera Rysslands intressen i Belarus.”

Läget riskerar att bli värre.

”Belarus går mot en betydligt sämre ekonomi i höst. Den har hållits uppe med konstgjord andning men regeringen har inte längre resurserna för att fortsätta det. Coronakrisen förvärrar det”, säger Arsen Sivitski.

Aleksandr Lukasjenko var länge motståndare till att stänga landet, utan tillät massmöten och fotbollsmatcher med många åskådare. Ändå har Belarus, med något färre invånare än Sverige, hittills bara 617 registrerade dödsfall i coronasmitta.

Även Mi Lennhag, Östeuropaforskare på Lunds universitet, tror att det blir svårt för presidenten att sitta kvar på sikt.

”Protesterna är så omfattande och utbredda att det inte kan fortsätta som tidigare i Belarus.”

Dessutom är Lukasjenko inte så populär i Moskva.

”Kreml vill inte rädda honom till varje pris. Man vill rädda kontrollen över Belarus. Däremot skulle Ryssland ha svårt att acceptera ett fritt och demokratiskt val eftersom det skulle ses som en inspiration för den tillbakatryckta ryska oppositionen”, säger Mi Lennhag.

Arkady Moshes, programchef på finländska utrikesinstitutet FIIA, säger att Aleksandr Lukasjenko kan hålla kvar vid makten om proteströrelsen svalnar på grund av bristande brist på organisation, erfarenhet och tydlig politik.

”Regimen kommer inte att ge sig utan att kämpa. Men strategiskt är den på väg ut efter 26 år. Den är redan en anakronism. Jag kan inte se hur den kan fortsätta.”

Kan Belarus splittras på samma sätt som Ukraina?

”Det finns inga förutsättningar för det. Belarus är ett ganska homogent samhälle med små kulturella skillnader, jämn inkomstfördelning och få oligarker. Det finns inte heller någon splittring mellan proeuropéer och proryssar. I stort sett alla är ryssvänliga. Det gör det svårt för Vladimir Putin att lägga fram skäl för att intervenera”, säger Arkady Moshes.

Bara en ”handfull” svenska bolag, ungefär 15, är aktiva i Belarus enligt Heinz Sjögren, vd för Svensk-ryska handelskammaren.

”Sanktioner ligger som en våt filt över intresset. Färre sanktioner och mer öppning skulle ge mer affärer. Men nu diskuterar EU snarare det motsatta för att utöva påtryckning.”

Vad krävs för att fler svenska företag ska våga steget?

”Marknadsekonomi och fri konkurrens skulle underlätta. I dag är omkring 70 procent av industrin statlig, och särskilt den tyngre industrin. Det gör det svårt att konkurrera på lika villkor. Till det kommer den politiska osäkerheten som innebär att många avvaktar”, säger Heinz Sjögren.

Europeiska rådets ordförande Charles Michel uppgav på onsdagen att EU inom kort kommer att införa sanktioner mot individer som är ansvariga för våld, repression och valfusk i Belarus.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?