Annons

Analytiker: Positivt för Atlas Copcos aktie

Verkstadsbolaget Atlas Copco föreslås styckas i två noterade bolag. Analytiker tror att det bådar gott för aktieutvecklingen.

Peder Frölén tror att uppdelningen kommer att gynna aktieägarna
Peder Frölén tror att uppdelningen kommer att gynna aktieägarnaBild:Di/TT

Verkstadsbolaget Atlas Copco meddelade på måndagen att vd Ronnie Leten slutar och att Mats Rahmström blir ny vd för bolaget.

”Mats Rahmström har varit vårt förstahandsval och jag tror att många på marknaden har räknat med honom. Tajmingen är också enligt förväntan”, säger Peder Frölén, verkstadsanalytiker på Handelsbanken.

Även Swedbanks analyschef Anders Roslund gillar valet av ny vd. Mats Rahmström är för närvarande chef för affärsområdet industriteknik på Atlas Copco.

"Han står för den mest tillväxtorienterade delen i Atlas", säger Anders Roslund.

Samtidigt styckas Atlas Copco i två noterade delar, enligt styrelsens förslag. Atlas Copco kommer att fokusera på industriella kunder och det andra bolaget, under arbetsnamnet NewCo, på gruv- och anläggningssidan.

"Rimligtvis bör värderingen komma upp på Atlas Copco och komma ner på gruv- och anläggningsdelen, men nettot blir positivt", anser Anders Roslund.

"Lex Asea brukar vara uppskattad av marknaden och Atlas är bra att bygga verksamheter, så en positiv aktiereaktion är att vänta", säger Peder Frölén.

Trots att båda tror på en positiv aktieutveckling har de något olika åsikter om bolagens utveckling.

Anders Roslund tror att industridelen kommer att fokusera på tillväxt medan gruv- och anläggningsdelen mer kommer att satsa på stabilitet.

Peder Frölén däremot säger att tillväxtmöjligheterna inom framför allt gruv- och anläggningssidan ökar i separata bolag.

Och Peder Frölén ser en risk för att värderingen för gruv- och anläggning har dragits upp, när det varit en del av Atlas Copco.

”En risk för aktien är att de två delarna ska värderas lägre separat än vad de gjort tillsammans. Mot det står ökade tillväxtmöjligheter och renare organisationer.”

Atlas Copcos aktie steg efter beskedet och är vid halv tiotiden på måndagen upp med 0,5 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?