1515

Analytiker om starka orderingången på lastbilar: "Toppen nära"

Maj månads starka orderingång för lastbilsindustrin på marknaden i Nordamerika, som är viktig för Volvo, raderar inte förväntningarna om att marknaden i det tunga segmentet närmar sig en cyklisk topp. 

Prognoserna för tidpunkten när peaken inträffar kan emellertid skjutas framåt, enligt analytiker.

"Ordertrenden borde ge mer stöd åt vår produktionsprognos för 2018 om 325.000 och ett fortsatt momentum skulle indikera en potentiell uppsida till vår nuvarande prognos för 2019 om 300.000", skriver RBC Capital Markets i en kommentar till statistiken.

Samtidigt som Wells Fargo konstaterar att orderingången i maj var "klart högre" än väntat står banken fast vid att orderingången är nära sin topp och att denna nivå är ohållbar.

Orderstyrkan indikerar emellertid att nuvarande produktionsnivåer sannolikt kommer att hålla i sig under första halvåret 2019, menar Wells Fargo som står fast vid sin uppfattning att produktionstoppen nås under 2019. Banken tror samtidigt att konsensusförväntningarna är att produktionen toppar under 2018.

"Detta kan skifta investerarnas förväntningar kring peak-nivån för produktionen och resultatpotentialen för lastbilsrelaterade aktier längre in i framtiden", skriver Wells Fargo som tror att lastbilsrelaterade aktier kan gynnas av detta på kort sikt. 

Maj månads orderingång på tunga lastbilar, Class 8, i Nordamerika uppgick preliminärt till 35.608 fordon, enligt statistik från ACT Research.

Wells Fargo hade inför rapporten räknat med en orderingång på 27.000-30.000 fordon i maj.

RBC Capital Markets tror också att majsiffran ligger högre än nivån som är inräknad i ACT:s egen prognos. 


Innehåll från ENFOAnnons

Därför hamnar beteenderisker i fokus efter pandemin

Under mars månad 2020 förändrades världen nästintill över en natt. Pandemin massförflyttade människor från deras arbetsplatser och säkra nät till köksbordet, med rejält ökade säkerhetsrisker som följd. Detta har ökat kraven på medarbetarnas säkerhetsmedvetenhet, såväl som på säkra accesstjänster. Men hur gör man för att hänga med på tåget?

Säkerhet, som alltid har varit en angelägen fråga, har sedermera blivit en topprioritet i fråga om IT-investeringar. En säker arbetsplats handlar dock inte uteslutande om teknik. 

– Digitalisering är en förändringsresa som kräver kontinuerlig utveckling och lärande. Det första steget handlar emellertid om människan snarare än tekniken. Det nya normala kräver ett helt annat beteende och en personlig säkerhetsmedvetenhet, på en djupare nivå än tidigare, konstaterar Sarvi Glemfors, ansvarig för affärsenheten User Engagement inom affärsområdet Digital Trust på  Enfo.

Läs om Enfos tjänster inom cybersäkerhet  

Enfo har lång erfarenhet inom framtagande av såväl strategier och arkitektur, som planering baserad på de krav som ligger till grund för den digitala förändringsresan. Enfos tjänster inom området User Engagement fokuserar specifikt på slutanvändarens beteende och hantering av data, där kärnan är en säker och trygg digital transformationsresa med användarens behov i fokus. Sarvi betonar dock att en och samma strategi inte är applicerbar hos alla företag.

– Det är viktigt att utgå från sin egen verksamhet och kartlägga var man befinner sig i sin utveckling nu, kontra innan pandemin. Vari ligger förändringsbehovet och vad behöver man göra för att verkligen förändra sina medarbetares beteenden i grunden?

Gör inte allting själv

För att nå svaren på dessa frågor krävs en hel del research och långt ifrån alltid besitter man rätt kompetens in-house. Det är därför viktigt att inte sträva efter att göra allting själv. Då behov uppstår bör man istället anlita experter som kan rita de stora dragen på en övergripande nivå och lägga grunden för eventuella förändringar. 

– Användaren behöver alltid vara i fokus. Vilka ska använda de lösningar eller den teknik som ska implementeras? Hur beter de sig och hur tänker de kring säkerhet? Finns det några beteenderisker?

Läs mer om Enfos identitetslösningar  

Dataklassificering är en grundsten

Vikten av säkra lösningar och dito teknik kan emellertid inte underskattas. Ökande mobilitet medför många komplexa utmaningar. Patrik Duckert, ansvarig för området Digital Identity, betonar därför vikten av att skapa trygg och säker åtkomst till data, för att säkerställa att rätt person når rätt information. Liksom Sarvi konstaterar han att en teknisk lösning inte passar alla – eller gör allt. 

– Att klassificera och skatta sina data är därför en absolut grundsten i säkerhetsarbetet och för att åstadkomma en datadriven transformation. Vet man vilka data som behöver skyddas och hur, är det betydligt lättare att bygga tekniska lösningar som lägger på ett lock av ID-skydd eller åtkomstskydd. Samspelet mellan agil teknik och medvetna medarbetare är därmed en förutsättning för en lyckad verksamhetsdigitalisering, avslutar han.

Läs mer om Enfos Modern Workplace  

Mer från ENFO

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ENFO och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?