1515

Analytiker: Nytt kallt krig hotar efter svartlistningen

Analytiker varnar för ett nytt kallt krig mellan USA och Kina efter Washingtons kritik av den nya säkerhetslagen i Hongkong och beslutet att svartlista fler kinesiska bolag.

Men än så länge håller vapenvilan.

Donald Trump och Xi Jinping.
Donald Trump och Xi Jinping.Foto:Ahn Young-joon

I fredags meddelade USA:s handelsdepartement att det svartlistar ytterligare 33 kinesiska bolag och institutioner.

Vissa av bolagen påstås ha koppling till den kinesiska militären, medan andra beskylls för att indirekt hjälpa Peking i sin kritiserade behandling av den uiguriska befolkningen i Xinjiang-provinsen. 

Svartlistningen berör aktörer verksamma inom AI och ögonigenkänningsteknik och innebär att amerikanska bolag förbjuds att sälja saker till de utpekade bolagen. Detsamma gäller produkter som tillverkas utomlands med amerikanskt innehåll eller teknologi. 

Det handlar om begränsningar som liknar vad den kinesiska telekomjätten Huawei redan har utsatts för – restriktioner som Trumpadministrationen nyligen förlängde med ytterligare ett år. 

”De nya tillskotten på listan visar vårt engagemang för att förhindra att amerikanska råvaror och teknologi används i aktiviteter som underminerar våra intressen.”

Det sa handelsminister Wilbur Ross i samband med att beslutet offentliggjordes.

Från kinesiskt håll tar man inte lätt på Trump-administrationens beslut. I ett skarpt uttalande på måndagen uppmanade utrikesdepartementets talesperson USA att dra tillbaka besluten och ”sluta att lägga sig i Kinas interna angelägenheter”. 

Det sistnämnda är sannolikt en referens till Trump-administrationens kritik mot den nya säkerhetslag som Kina vill införa i Hongkong, vilket inte tagits emot väl i Peking. På söndagen sa Kinas utrikesminister att USA riskerar att knuffa in länderna i ett ”nytt kallt krig”. 

Analytiker har länge varnat för detta. En sanktionslista ämnad för amerikanska bolag ska enligt rapporterna finnas redo, där bland andra Apple och halvledarbolaget Qualcomm påstås vara med. Hittills har dock Kina inte svarat med annat än ord.

Enligt USA:s jordbruksdepartement tycks Peking också försöka att upprätthålla vapenvilan i handelskonflikten, det så kallade ”fas ett”-avtalet som undertecknades i januari.

Trots coronakrisen har Kina under våren åttafaldigat sina köp av fläsk och majs och trefaldigat köpen av sojabönor jämfört med samma period 2017, före handelskonflikten. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?