1515
Annons

Analytiker: Nytt kallt krig hotar efter svartlistningen

Analytiker varnar för ett nytt kallt krig mellan USA och Kina efter Washingtons kritik av den nya säkerhetslagen i Hongkong och beslutet att svartlista fler kinesiska bolag.

Men än så länge håller vapenvilan.

Donald Trump och Xi Jinping.
Donald Trump och Xi Jinping.Foto:Ahn Young-joon

I fredags meddelade USA:s handelsdepartement att det svartlistar ytterligare 33 kinesiska bolag och institutioner.

Vissa av bolagen påstås ha koppling till den kinesiska militären, medan andra beskylls för att indirekt hjälpa Peking i sin kritiserade behandling av den uiguriska befolkningen i Xinjiang-provinsen. 

Svartlistningen berör aktörer verksamma inom AI och ögonigenkänningsteknik och innebär att amerikanska bolag förbjuds att sälja saker till de utpekade bolagen. Detsamma gäller produkter som tillverkas utomlands med amerikanskt innehåll eller teknologi. 

Det handlar om begränsningar som liknar vad den kinesiska telekomjätten Huawei redan har utsatts för – restriktioner som Trumpadministrationen nyligen förlängde med ytterligare ett år. 

”De nya tillskotten på listan visar vårt engagemang för att förhindra att amerikanska råvaror och teknologi används i aktiviteter som underminerar våra intressen.”

Det sa handelsminister Wilbur Ross i samband med att beslutet offentliggjordes.

Från kinesiskt håll tar man inte lätt på Trump-administrationens beslut. I ett skarpt uttalande på måndagen uppmanade utrikesdepartementets talesperson USA att dra tillbaka besluten och ”sluta att lägga sig i Kinas interna angelägenheter”. 

Det sistnämnda är sannolikt en referens till Trump-administrationens kritik mot den nya säkerhetslag som Kina vill införa i Hongkong, vilket inte tagits emot väl i Peking. På söndagen sa Kinas utrikesminister att USA riskerar att knuffa in länderna i ett ”nytt kallt krig”. 

Analytiker har länge varnat för detta. En sanktionslista ämnad för amerikanska bolag ska enligt rapporterna finnas redo, där bland andra Apple och halvledarbolaget Qualcomm påstås vara med. Hittills har dock Kina inte svarat med annat än ord.

Enligt USA:s jordbruksdepartement tycks Peking också försöka att upprätthålla vapenvilan i handelskonflikten, det så kallade ”fas ett”-avtalet som undertecknades i januari.

Trots coronakrisen har Kina under våren åttafaldigat sina köp av fläsk och majs och trefaldigat köpen av sojabönor jämfört med samma period 2017, före handelskonflikten. 

Innehåll från Schneider ElectricAnnons

Hållbar fastighetsautomation med människan i fokus

Allt fler fastighetsägare har idag ett stort fokus på hållbarhet. Med Schneider Electrics system för fastighetsautomation kan de enkelt övervaka och styra sina byggnader och snabbare uppnå hållbarhetsmålen.

Fastigheter står idag för omkring 30 procent av världens energianvändning och för nästan 40 procent av de årliga koldioxidutsläppen. För att uppnå målen i Parisavtalet och begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader, måste 3 procent av byggnadsbeståndet i Europa renoveras varje år. Idag ligger renoveringstakten på endast 1-1,5 procent årligen och det största hindret för att investera i hållbara byggnader är finansiering. Lösningen för att säkerställa mer träffsäkra investeringar är att använda sig av digital teknik.

- En av våra lösningar för fastighetsautomation är digital tvilling, en spegling av en verklig fastighet, med vilken man kan skapa datadrivna insikter för att optimera energianvändningen i sina fastigheter. Man får här data i realtid, kan simulera energiflöden och modellera förändringar innan de tillämpas live i anläggningen. Den digitala tvillingen skapar mervärde för fastighetsägaren, som kan ta rätt beslut för att optimera driften, säger Tomas Bäckstadi, Service and Business Development Director , Schneider Electric.

En öppen plattform för byggnadens olika system

80 procent av 2050 års byggnader uppskattas redan idag vara byggda, vilket innebär att både det befintliga fastighetsbeståndet såväl som kommande byggnader behöver kunna hanteras för att uppnå hållbarhetsmålen. 

Med Schneider Electrics fastighetsautomationssystem EcoStruxure™ Building Operation (EBO) möjliggörs enkel och flexibel styrning och övervakning av fastighetens olika system i en plattform. Med systemet skapas förutsättningarna för att samla, strukturera, analysera och agera på byggnadens data. För att möjliggöra dagens och framtidens allt mer uppkopplade byggnader har systemet inbyggt stöd för effektiv hantering och lagring av stora mängder data.

- Vi ser att fyra grundpelare driver utvecklingen av dagens och framtidens byggnader och därmed våra lösningar för fastighetsautomation– de behöver vara drift-och energieffektiva, motståndskraftiga, hållbara och utformade med människan i fokus. I och med att vi tillbringar uppåt 90 procent av våra liv inomhus blir det tydligt att de byggnader som vi vistas i har en stor påverkan på vårt välmående och hälsa. Luftkvalité, temperatur och belysning är exempel på parametrar som är viktiga att ha i åtanke. Med EcoStruxure™ Building Operation kan fastighetens olika system integreras sömlöst i en framtidssäkrad och flexibel plattform och bidra till att möjliggöra en mer produktiv och hälsosam inomhusmiljö för byggnadens nyttjare, säger Linnea Lunnbäck, Offer Manager, Schneider Electric. 

”Med en digital tvilling kan man skapa datadrivna insikter för att minska sin miljöpåverkan”

Läs mer om framtidens fastigheter

Mer från Schneider Electric

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Schneider Electric och ej en artikel av Dagens industri

Hummerilska hos USA – anser att Kina bryter handelsavtal

En konflikt har blossat upp mellan USA och Kina. I fokus – Kinas bristande import av hummer från delstaten Maine.

USA anklagar nämligen Kina för att inte följa det handelsavtal som skrevs under när Donald Trump var president och den republikanska senatorn i Maine, Susan Collins, vill nu se ”omedelbara åtgärder”.

Just hummerfisket var en av de näringsgrenar som påverkades i samband med handelskriget mellan USA och Kina. När det så kallade fas 1-avtalet skrevs under var det avtalat att Kina skulle importera amerikanska varor för motsvarande 200 miljarder dollar som kompensation. Men av humrar har det enligt USA nu inte skett nästan någon import alls.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera