Annons

Analytiker: Nytt kallt krig hotar efter svartlistningen

Analytiker varnar för ett nytt kallt krig mellan USA och Kina efter Washingtons kritik av den nya säkerhetslagen i Hongkong och beslutet att svartlista fler kinesiska bolag.

Men än så länge håller vapenvilan.

Donald Trump och Xi Jinping.
Donald Trump och Xi Jinping.Foto:Ahn Young-joon

I fredags meddelade USA:s handelsdepartement att det svartlistar ytterligare 33 kinesiska bolag och institutioner.

Vissa av bolagen påstås ha koppling till den kinesiska militären, medan andra beskylls för att indirekt hjälpa Peking i sin kritiserade behandling av den uiguriska befolkningen i Xinjiang-provinsen. 

Svartlistningen berör aktörer verksamma inom AI och ögonigenkänningsteknik och innebär att amerikanska bolag förbjuds att sälja saker till de utpekade bolagen. Detsamma gäller produkter som tillverkas utomlands med amerikanskt innehåll eller teknologi. 

Det handlar om begränsningar som liknar vad den kinesiska telekomjätten Huawei redan har utsatts för – restriktioner som Trumpadministrationen nyligen förlängde med ytterligare ett år. 

”De nya tillskotten på listan visar vårt engagemang för att förhindra att amerikanska råvaror och teknologi används i aktiviteter som underminerar våra intressen.”

Det sa handelsminister Wilbur Ross i samband med att beslutet offentliggjordes.

Från kinesiskt håll tar man inte lätt på Trump-administrationens beslut. I ett skarpt uttalande på måndagen uppmanade utrikesdepartementets talesperson USA att dra tillbaka besluten och ”sluta att lägga sig i Kinas interna angelägenheter”. 

Det sistnämnda är sannolikt en referens till Trump-administrationens kritik mot den nya säkerhetslag som Kina vill införa i Hongkong, vilket inte tagits emot väl i Peking. På söndagen sa Kinas utrikesminister att USA riskerar att knuffa in länderna i ett ”nytt kallt krig”. 

Analytiker har länge varnat för detta. En sanktionslista ämnad för amerikanska bolag ska enligt rapporterna finnas redo, där bland andra Apple och halvledarbolaget Qualcomm påstås vara med. Hittills har dock Kina inte svarat med annat än ord.

Enligt USA:s jordbruksdepartement tycks Peking också försöka att upprätthålla vapenvilan i handelskonflikten, det så kallade ”fas ett”-avtalet som undertecknades i januari.

Trots coronakrisen har Kina under våren åttafaldigat sina köp av fläsk och majs och trefaldigat köpen av sojabönor jämfört med samma period 2017, före handelskonflikten. 


Innehåll från MedicagoAnnons

Medicago firar 25 år – därför har de lyckats

Fyllning av vialer i C-klass.
Fyllning av vialer i C-klass.

Sedan Medicago grundades 1995 har bolaget utvecklats till att bli en väletablerad kontraktstillverkare på den svenska marknaden. Under de senaste 15 åren har Medicago erbjudit kontraktstillverkning inom både medicinteknik och bioteknik. 

Kontraktstillverkning inom bio- och medicinteknik kan innebära en lång och utdragen process där många bitar ska falla på plats, till exempel krävs rätt teknik för ändamålet såväl som ekonomiska förutsättningar och tidsram. Trots stor efterfrågan kan det vara svårt att hitta aktörer som möter behoven, och att hitta en match är inte helt enkelt, i synnerhet för företag som vill tillverka mindre volymer. Det Uppsalabaserade företaget Medicago erbjuder ett koncept med korta beslutsvägar, hög flexibilitet och konkurrenskraftiga ledtider. Medicagos vd Jan Henriksson berättar: 

 –För de som har bråttom eller som önskar en mindre produktion är vi mycket konkurrenskraftiga inom både bioteknik och medicinteknik. Vår storlek gör att vi snabbt kan sätta igång kvalitetssäkrade produktioner med spårbarhet på alla komponenter. Speciellt starka är vi på frystorkning och tillverkning i renrum. 

Kvalitetssäkrade produktioner optimerade efter kundens behov

Företaget anpassar tillverkningsprocesserna utefter sina kunders behov. Vissa önskar hjälp med delar av tillverkningsprocessen för att komplettera sin befintliga produktionskapacitet, medan andra vill att Medicago sköter hela processen från idé till färdig produkt. Oavsett omfattning gäller alltid kvalitetssäkrade produktioner, vilket Medicago har lång erfarenhet av med kvalitetssystemen ISO9001 och ISO13485. 

– Vi har full spårbarhet i alla led. Då vi är certifierade sker regelbundet externa auditeringar som säkerställer att alla viktiga bitar finns på plats. Inom medicinteknik arbetar vi med både klass 1-produkter såväl som medicintekniska produkter med mycket höga kvalitetskrav. Det är viktigt för oss att vara en pålitlig leverantör och att kunderna känner sig trygga hos oss, avslutar Jan Henriksson.

Fakta Medicago
Medicago är ett familjeägt företag som grundades 1995, beläget i Uppsala och verksamt inom bio- och medicinteknik. Företaget är en väletablerad kontraktstillverkare enligt ISO9001 och ISO13485 åt både stora och små kunder. Medicago har också ett eget produktsortiment, med tillverkning av bland annat buffertar (SmartBuffers®), immunologiska reagenser och kit samt lektiner och bioaktiva proteiner, som marknadsförs och säljs över hela världen. Läs mer på www.medicago.se

Mer från Medicago

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Medicago och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?