1515
Annons

Analytiker: Marginal och utdelning i fokus för Volvo

Volvo väntas ha fortsatt att gynnas av en stark lastbilsmarknad i kombination med sina marginalförbättringsåtgärder under det fjärde kvartalet. En ökad utdelning finns också i korten när bokslutet presenteras.

Volvo var delaktigt i en lastbilskartell.
Volvo var delaktigt i en lastbilskartell.Bild:Björn Larsson Rosvall

Marknaden kommer också att titta noga på hur mycket problemen med flaskhalsar i leverantörskedjan har påverkat resultatet för segmentet Lastbilar under kvartalet.

"Efterfrågan på den nordamerikanska Class 8-marknaden accelererade under andra halvåret, samtidigt som efterfrågan i Europa är fortsatt hög. Vi räknar med att Volvo har haft en högre dagsproduktionstakt under fjärde kvartalet, jämfört med det tredje kvartalet, för att försöka hantera uppgången i ledtiderna", skriver Handelsbanken i en analys.

Den ansträngda situationen i delar av bolagets leverantörskedja har tyngt lönsamheten inom Lastbilar de senaste två kvartalen. I samband med niomånadersrapporten var budskapet från vd Martin Lundstedt att situationen kommer att fortsätta att förbättras under det fjärde kvartalet.

Utdelningsförslaget står i fokus och här har Volvos starka kassaflöden och balansräkningens status väckt förhoppningar hos vissa i marknaden om extrautdelning, "eventuellt redan för 2017" skrev Nordea i oktober medan SEB mer spetsar in sig på att det kan bli aktuellt för 2018.

Sedan förra rapporten har Volvo också fått en ny storägare, i form av kinesiska Geely som sedan tidigare äger personbilstillverkaren Volvo Car Group, något som vd Martin Lundstedt kanske berör på rapportdagen.

Viktiga punkter i rapporten:

* Rörelseresultatet, som på justerad bas väntas öka till 7,4 miljarder kronor fjärde kvartalet (5,7) med en rörelsemarginal på 8,3 procent (6,9), enligt SME Direkts sammanställning av 14 analytikers prognoser.

* Lastbilsmarginalen spås öka till 9,3 procent (8,7).

* En fortsatt stark orderingång på lastbilar ligger i korten, efter att fjolårets första nio månader bjudit på en 21-procentig ökning i orderingången. Enligt SME Direkt spås orderingången ha ökat 14 procent fjärde kvartalet.

* Utdelningen, som väntas höjas till 4:06 kronor (3:25).

Synen på Volvoaktien är övervägande positiv bland analytikerna. Sju av de 13 analytiker som har lämnat sin rekommendation till aktien anser att den är köpvärd (köp/öka), fyra har neutral/avvakta medan två har sälj/minska.

Rapporten presenteras onsdagen den 31 januari klockan 7.20. En presskonferens inleds klockan 9.00 samma dag.

Du har väl inte missat DiTV – Sveriges nya ekonomi-tv-kanal?

Innehåll från CuebidAnnons

Företagen behöver stå bättre rustade inför det ökade cyberhotet

Idag kan alla företag räkna med att utsättas för försök till dataintrång. Hoten förändras ständigt, samtidigt som många verksamheter inte har resurser nog att identifiera ett säkerhetsintrång. Cuebid hjälper företag att undvika mardrömmen att obehöriga kommer in i systemen.

Dataintrång är en attraktiv marknad för cyberbrottslingar. Riskerna är låga, vinsterna goda och motståndet minimalt. Oftast behövs det inte mer än ett användarkonto för att kunna orsaka ett företag stor skada.

– Utsätts man för en attack kan det få en mängd olika konsekvenser. Hela verksamheten kan stängas ner eller information manipuleras på olika sätt. Ofta ställs företagen inför två val – att betala eller lösa det på annat sätt – och oavsett vilket blir det ofta väldigt kostsamt, förklarar Niklas Dahl, vd Cuebid Väst.

Tiden viktig vid intrång

Ju tidigare intrånget uppmärksammas ju större chans att minska skadorna.

– Många attacker sker i samband med högtider då företagen har stängt eller minskad bemanning, förklarar Niklas.

IT-miljöerna har växt snabbt och många företag saknar både resurser i form av tid men även kunskapen som krävs för att hitta intrång och hantera dem snabbt. 

– Det är inte så konstigt att många företag känner en oro och en ovisshet inför hoten om dataintrång. Hoten förändras ständigt och blir fler och fler, menar Niklas.

Övervakning dygnet runt

Genom att vända sig till en extern expert kan man få hjälp att implementera avancerade lager av säkerhetsmekanismer som hela tiden anpassar sig för att hantera det föränderliga hotlandskapet. 

– Vi erbjuder kontinuerlig säkerhetsövervakning, dygnet runt, varje dag året om. Våra algoritmer upptäcker oväntade händelser och kan direkt gå in och isolera problemet så att det inte fortsätter att sprida sig, berättar Thomas Hedströmmer, Cuebidkoncernens säkerhetsarkitekt. 

Varje larm eller åtgärd hanteras av erfarna säkerhetsanalytiker. Det utsatta företaget kontaktas efter en förutbestämd rutin och kan själva bestämma hur de vill gå vidare. Cuebid tar ansvar för att övervaka och kontrollera om något sker och kan agera direkt och på så sätt minimera skadan. 

– Våra kunder kan sova bättre om natten när de vet vi ständigt är där och skyddar verksamheten, säger Thomas Hedströmmer.

Testa säkerheten i din IT-Infrastruktur genom vårt pentest 

Utbildning av anställda en viktig del

Att utbilda sin personal i IT-säkerhet är en annan viktig del. Majoriteten av attackerna initieras av medarbetarna när de till exempel klickar på en länk i ett e-postmeddelande. På Cuebid har man utvecklat en plattform med flera korta utbildningstillfällen.

– Utbildningsplattformen är ett starkt kompletterande erbjudande till våra övriga säkerhetslösningar. Är de anställda uppmärksamma och medvetna om vilka risker som finns stärker det hela företagets it-säkerhet. avslutar Johan Malmberg, koncern-vd Cuebid.

Analyser er IT-miljö med oss

Om Cuebid: 

Sedan 2009 har Cuebid hjälpt över 500 svenska företag att undvika mardrömmen att få ett IT-intrång. Vi är en tjänsteleverantör inom cybersäkerhet, kommunikation, datacenter och molnlösningar.

Läs mer om Cuebid här! 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Cuebid och ej en artikel av Dagens industri

Lägenhet om 18 år – så mycket måste du spara

Familjer som kan spara barnbidraget under 18 år har i bästa fall fått ihop till kontantinsatsen till en enrummare.

Men i flera större städer räcker inte sparkapitalet till om bostadspriserna stiger med 4,5 procent om året.

Foto:TT

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera