ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 22 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Analytiker: Lundin Petroleum vrider på kranarna ytterligare

Lundin Petroleum väntas stå för en riktig stark oljeproduktion i det tredje kvartalet och ytterligare en produktionshöjning lurar därmed bakom hörnet, i så fall den tredje i år.

Det framgår av analyser Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

"Vi kommer att ha en väldigt bra produktion i det tredje kvartalet, i linje med det andra kvartalet. Sen kommer produktionen falla något i det fjärde kvartalet", kommenterade vd Alex Schneiter till Direkt i somras då produktionen nådde 89.500 fat per dag i det andra kvartalet.

"Vi förväntar oss en robust produktion för det tredje kvartalet om 88 tusen fat per dag drivet av Edvard Grieg. Vi är nära översta delen av prognosintervallet om 80-85 tusen fat per dag och skulle därmed inte bli särskilt förvånade om prognosintervallet höjs i rapporten", skriver Pareto Securities.

Att döma av analytikerkollektivet, enligt SME Direkt, väntas produktionen i snitt nå drygt 91 tusen fat per dag i det tredje kvartalet och totalt över 86 tusen fat per dag för i år, alltså över Lundin-bolagets nuvarande prognos om 80-85 tusen.

Handelsbanken Capital Markets väntar sig också en stark produktion i kvartalet samt en höjd produktionsprognos.

Credit Suisse flaggar likaså för en möjlig prognoshöjning i samband med rapporten, liksom Sparebank 1 Markets som håller ögonen öppna för en tänkbar höjning.

I samband med niomånadersrapporten brukar Lundin-bolaget lätta på förlåten kring sitt borrningsprogram för nästa år.

"Vi förväntar oss också att Lundin Petroleum annonserar sitt prospekterings- och utvärderingsprogram för 2018, som vi bedömer blir ungefär av samma storlek som 2017 med inritning mot Utsira High och Barents hav, trots blandade resultat i Barents hav under 2017", fortsätter Pareto.

Under det tredje kvartalet har Lundin-bolaget råkat ut för ett par borrningsbakslag i Barents hav-regionen där det fanns riktigt stora förhoppningar kring Korpfjell som svek rejält. Även en prospekteringsborrning på Børselvstrukturen var torr under kvartalet.

Som alltid är det intressant att följa vad Lundin-bolaget har att säga om Edvard Grieg-fältet samt kronjuvelen Johan Sverdrup där investeringsutgifterna, capex, sänktes ytterligare av operatören Statoil under det tredje kvartalet.

Rapporten väntas klockan 7.30 på onsdagen den 1 november med telefonkonferens klockan 9.00.

Tyck till