ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Analytiker: Lättnadsrally för bostadsutvecklarna

Att Valueguards HOX-index visade på en stabil bostadsprisutveckling under mars ger ett lättnadsrally för svenska bostadsutvecklare som JM.  

Det säger Simen Mortensen, analytiker på DNB, till Nyhetsbyrån Direkt.

"Att bostadspriserna slutat falla brant ger ett lättnadsrally. Efter 10 procents nedgång förefaller amorteringskravets effekt, likt i Oslo, nu ha prisats in i Stockholm", säger han.

För svenska bostadsrätter tror han på en hyfsat bra utveckling under den närmaste tiden och anger att utbudet kommit ned sedan i februari. Den stora risken är om räntorna, likt vad som skett internationellt, rör sig uppåt.

"Blir det 120 till 150 baspunkters ränteuppgång i Sverige under de kommande åren är risken att bostadspriserna faller ytterligare 15-20 procent. Eftersom räntan slår mot alla innehavare av bostäder är det ett tuffare vapen än amorteringskravet som endast slår mot köpare", säger han.

För villamarknaden stundar nu samtidigt en högsäsong. Kombinerat med villors högre nominella priser blir kommande månader "ett test av villamarknaden" efter att det nya svenska amorteringskravet införts, bedömer DNB-analytikern.

I fokus under den stundande rapportsäsongen, där bostadsutvecklarna JM och Bonava släpper siffror i nästa vecka, kommer antalet byggstarter och sålda enheter att ligga. Veidekke har sedan tidigare rapporterat att det sålde 74 procent färre bostäder i Sverige under årets första kvartal, jämfört med det första kvartalet 2017.

"Veidekke ligger lite mer i den högre änden än exempelvis JM, men det kommer inte att rapporteras bra antal sålda enheter från bostadsutvecklarna. Prisskillnaden mellan nya och befintliga svenska bostäder är nu rekordhög och nyproduktionsutbudet är rekordhögt", säger han och lägger till att Booli-data indikerar att JM är aktivt med prissänkningar.

Marknaden vet att bostadsutvecklarna kommer att rapportera bra resultat i år och under 2019. Den stora frågan är, enligt DNB, hur bostadspriserna och därmed marginalerna för bostäder som byggs på mark som köps in till nuvarande markprisnivåer utvecklas. Samt hur produktionstakten utvecklas framöver mot dagens nivå när försäljningen går trögare. 

"Med stöd av de senaste årens kraftiga pristillväxt sitter bostadsbyggbolagen med stora mervärden i sina landbanker som kommer att materialiseras under de närmaste åren. Bostadsutvecklare handlas till p/e-multiplar på runt 7 till 8 baserat på nuvarande höga vinstnivåer", säger Simen Mortensen.

Men DNB räknar inte med samma bopristillväxt framöver och spår i och med det att en bostadsutvecklare som JM:s marginaler kan komma att halveras om ett par år. Mot förra årets helårsvinst om drygt 30 kronor aktien ser DNB risk för att nettovinsten per aktie minskar till cirka 15 kronor efter 2019. Att bolag som JM, i spåren av det senaste årets kraftiga kurstapp, nu handlas till normaliserade p/e-tal om drygt 10 ser DNB som mer rimligt mot sådana p/e-tal på nuvarande vinster.

"Vi har 170 kronor i riktkurs på JM, där aktien varit nere och vänt före dagens lättnadsrally. Bostadsutvecklares aktiekurser kan tänkas komma att vara volatila kring nuvarande nivåer och svänga med bostadsmarknadssentimentet. Allas ögon ligger på svensk bostadsmarknad, både inhemska och internationella investerares", säger han.

JM-aktien lyfter drygt 6 procent upp mot 185 kronor på måndagen.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies