1515

Analytiker: Låga räntor har skapat en domedagsmaskin

Centralbankerna driver världskonjunkturen. Men två analytiker spår att de samtidigt skapar ett domedagsscenario för marknaderna. Det rapporterar Business Insider.

Bild:TT

Världskonjunkturen tickar på, ränteläget är fortsatt lågt globalt och på börserna råder i stort sett frid och fröjd. Men drivkrafterna bakom det ekonomiska läget kan också vara det som bådar illa för framtiden enligt Viktor Shvets och Chetan Seth på Macquarie.

I en analys som sajten Business Insider tagit del av pekar de på världens centralbankirer som den stora motorn bakom dagens konjunkturläge. Men enligt analytikerna kan centralbankerna därmed ha skapat vad Viktor Shvets beskriver som en "långsiktig domedagsmaskin".

I och med att det är den expansiva penningpolitiken som driver på skulle små justeringar från centralbankernas sida kunna få dramatiska konsekvenser. 

"Enligt vår syn är politiska felkalkyleringar den största risken", skriver analytikerna enligt Business Insider.

De ser fortfarande ljust på både aktier och räntepapper men poängterar att det inte beror på att de väntar sig att det privata näringslivet kommer ta täten och bli en drivande faktor bakom dagens tillväxt.

Inte heller vad gäller inflationen tror Viktor Shvets och Chetan Seth på att företagen tar kommandot. Istället är det centralbankerna och en skulddriven tillväxt i Kina som ger prisuppgångar framöver.

"Vi tror inte heller att det är sannolikt att Trump-administrationens politik kommer att leda till en hållbar uppgång i konsumtionen, investeringarna eller bytesbalansen", skriver analytikerna enligt Business Insider.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?