Analytiker: Kontinuitet att vänta efter valet i Tyskland

Tysklands förbundskansler Angela Merkel ser ut att vinna en fjärde mandatperiod i det stundande valet till förbundsdagen. Fokus för den nya regeringen kommer att hänga på vilket eller vilka koalitionspartierna blir. Men räkna med kontinuitet snarare än drastiska förändringar.

 

Det skriver Holger Sandte, Nordeas chefanalytiker för Europa, i en analys om det tyska parlamentsvalet den 24 september.

Han konstaterar att det tyska valet äger rum mot bakgrund av en blomstrande ekonomi, med en BNP-tillväxt över potential, rekordhög sysselsättning och rekordlåg arbetslöshet, samtidigt som löneökningarna fortfarande är måttliga.

En undersökning nyligen visade att av dem som svarade ansåg 80 procent att både den generella ekonomiska situationen i Tyskland och deras egen var god eller mycket god.

På hemmafronten kommer den nya regeringen att behöva hantera det mognande uppsvinget i ekonomin för att undvika överhettning och obalanser. Missmatchningen mellan dem som söker arbete och de jobb som erbjuds ökar, och andelen företag som rapporterar att brist på kvalificerad arbetskraft begränsar produktionen ligger på rekordhög nivå. Såväl transport som digital infrastruktur är otillräcklig och utbildningssystemet behöver förbättras. Hur immigrationen ska hanteras är en annan utmaning, konstaterar analytikern.

Externt kommer den nya regeringen att med andra behöva forma debatten om det framtida EU, inklusive brexit och EU-budgeten efter att Storbritannien har lämnat.

"Huruvida de franska förslagen om en budget för euroområdet och en finansminister kommer att mötas av 'nein' eller 'ja, aber' beror på valresultatet, och detsamma gäller för skuldlättnad för Grekland", enligt Holger Sandte.

Tyskland kommer också ha en stark åsikt om vem som ska ta över som ECB-chef när Mario Draghis mandat löper ut i november 2019. Bundesbankchefen Jens Weidmann, som är kritisk mot ECB:s mycket expansiva penningpolitik, kan vara en kandidat.

Enligt Nordeas chefanalytiker för Europa är det mest sannolika en regering ledd av Angela Merkels konservativa CDU/CSU, medan det är mer osäkert vem som blir den juniora koalitionspartnern.

"Detta kan bli den mest intressanta aspekten av valet eftersom olika koalitioner kommer att ha olika agendor för de kommande fyra åren", skriver han.

Ideologiskt kan liberala FDP eller De Gröna, eller båda, bli Merkels partners, enligt Holger Sandte. Det företagsvänliga FDP skulle välkomnas av det tyska näringslivet, och kan också vara CDU:s första val.

Socialdemokraterna, SPD, är dock säkert mycket tveksamma till att återigen gå in i en koalition som juniorpartner och kommer bara att göra det i händelse av att ingen annan regering kan bildas.

"Att tro att SPD skulle kunna komma förbi CDU/CSU i valet verkar långsökt", enligt Holger Sandte, som konstaterar att det är svårt för SPD, som del av den nuvarande regeringen, att attackera Merkel på ett trovärdigt sätt.

Han noterar att det efter 12 år under Merkels styre fortfarande inte finns någon stark stämning för förändring i Tyskland.

Många mittenväljare känner att "Merkel har kristestats, gör det mesta rätt och du vet vad du får".

"Att lova 'Keine Experimente' (inga experiment) är ett kort som tidigare förbundskanslers har spelat framgångsrikt förut. Denna gång är inte annorlunda", enligt Holger Sandte.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?