1515

Analytiker: Ingves låter räntan ligga kvar

Riksbanken lär få backa från tidigare signaler om en räntesänkning till jul. Det är analytikernas stalltips inför onsdagens besked.

Stefan Ingves.
Stefan Ingves.Bild:TT

I oktober pekade Riksbankschefen Stefan Ingves på ökad sannolikhet för ännu en styrräntesänkning i december, från nuvarande minus 0,5 procent.

Men en närmast enig analytikerkår spår oförändrad ränta vid onsdagens räntebesked, i kombination med förlängda stödköp av obligationer. Det framgår av SME Direkts enkät bland elva ränteproffs, varav endast en tror på räntesänkning.

Till och med Nordea, som tidigare räknat med en sänkning till minus 0,6 procent, har svängt.

”Skälet till att Riksbanken nu inte väntas gå så längt som till att sänka räntan är omvärlden”, skriver banken i en analys.

Inflationsuppgången såg i oktober ut att komma av sig helt, och sluta i ett praktfiasko för Riksbanken. Stefan Ingves med kollegor tvingades till en ovanligt kraftig nedrevidering av sin inflationsprognos. Tidpunkten för målgång i inflationsjakten på 2 procent flyttades fram ett halvår till senvåren 2018.

Sedan dess har det ramlat in rader av argument för Riksbanken att dra tillbaka antydningarna om en ny sänkning. Det konstaterar analytikerna.

Främsta skälet är de blytunga centralbankerna Fed i USA och ECB i Europa som sedan i oktober rört sig i en stramare riktning. De väntas stärka dollarn och euron relativt kronan, vilket minskar trycket på Riksbanken att göra mer för att hålla tillbaka kronan.

Fed har höjt räntan och aviserat tre höjningar till under 2017. Även ECB:s förlängda men nedtrappade stödköp av obligationer ses som ett litet men viktigt steg mot nedväxlade stimulanser.

Samtidigt har Sveriges inflation börjat stiga igen, om än i snäppet lägre takt än vad Riksbankens redan sänkta prognos stakat ut. Rensat för ränteeffekter (KPIF) nådde inflationstrycket 1,6 procent i november.

”Mindre expansiva centralbanker, en stigande inflationstakt, stabila inflationsförväntningar och goda aktivitetsdata ger Riksbanken andrum”, summerar Swedbank sina argument för oförändrad ränta.

Samtidigt väntas Riksbanken gå försiktigt fram.

”Tonen förblir mjuk och reporäntebanan lämnas intakt, inklusive en hög sannolikhet för en sänkning i närtid”, skriver Swedbank.

Nordea anser att Riksbanken fortsatt att överskatta inflationen och ”dörren står vidöppen för fler stimulansåtgärder”, även om banken alltså ändrat sig om decembers månads räntebesked.


Innehåll från ImagineCareAnnons

Proaktiv och digital företagshälsa ger friskare medarbetare – ImagineCare och Hedda Care i nytt samarbete

Egenmonitorering av hälsan kopplat till vårdgivaren Hedda Care ska tidigt kunna upptäcka utmattningssyndrom bland anställda, för att mer proaktivt kunna sätta in rätt medicinska åtgärder. 

Utvalda medarbetare på konfektionsföretaget Björn Borg tillhör de första användarna av lösningen.

– Företagshälsovård har tidigare varit mest reaktiv, där personal fått hjälp först efter att de börjat må sämre. Modern teknik gör att företagshälsovård kan ske i realtid genom egenmonitorering och därmed förebygga sjukdom, säger Annette Brodin Rampe, vd på ImagineCare, som utvecklat den tekniska lösningen.

Utmattning och stressrelaterad ohälsa är i dag de vanligaste orsakerna till långvariga sjukskrivningar. Det utgör också en stor kostnad, både för samhället och den enskilda arbetsgivaren. 

I efterdyningarna av pandemin, som kommit att påverka vårt sätt att arbeta, kommer detta att bli en av de viktigaste frågorna för arbetsgivarna.

Hedda Care får tillgång till hälsodatan

Den nya tekniska lösningen från ImagineCare består av en användarvänlig app, där medarbetaren regelbundet får svara på frågor om hälsotillståndet och skatta sitt välmående eller följa sina värden så som till exempel sitt blodtryck, sin puls eller glukosnivå. 

Hälsodatan analyseras och görs tillgänglig för vårdpersonalen på Hedda Care, som sedan kan kommunicera med medarbetaren och anpassa åtgärder och eventuell medicin för att förebygga ett försämrat hälsotillstånd.

– Vårdpersonalen kan lätt se, prioritera, involvera och anpassa insatserna efter vad som är viktigt för varje individuell person, säger Sara Löfgren, VD på Hedda Care, och tillika läkare och specialist i allmänmedicin. 

De som är väldigt intresserade och de som är en riskgrupp kan mäta sitt blodtryck varje dag och mätvärdena förs över digitalt in i appen, för att själv ha koll. 

– Försämras tillståndet så får företagshälsovården reda på det i samma ögonblick, fortsätter Sara

För den medarbetare som redan befinner sig i en riskgrupp är denna lösning ett sätt att ständigt ha tillgång till hjälp.

– Det här är framtidens sätt att bedriva vård, avslutar Annette Brodin Rampe. 

Om ImagineCare
ImagineCare är ett hälsoteknikföretag som hjälper personer med långvariga hälsoutmaningar till ett bättre liv. ImagineCare har utvecklat ett digitalt stöd för att läsa av hälsotillstånd. 

Sedan 2021 har ImagineCare ett samarbete med Hedda Care, som erbjuder högspecialiserad vård inom bland annat allmänmedicin, gynekologi, kardiologi, psykiatri, företagshälsovård, barnhälso- samt mödravård.

Läs mer på www.imaginecare.com

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ImagineCare och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?