1515

Analytiker: Holländsk huvudvärk – sälj Betsson

Det är den uppkomna situationen på den nederländska spelmarknaden som fått ABG Sundal Collier att dra ned sin rekommendation på Betsson till sälj. 

Det framgår av den analys som släpptes på måndagen och som Nyhetsbyrån Direkt har tagit del av. 

Bakgrunden är de böter som den nederländska spelmyndigheten KSA dömt Betsson BETS B -5,02% Dagens utveckling s dotterbolag Corona till för att bolaget erbjudit spel till kunder i Nederländerna utan en lokal licens. 

"Enligt oss kan detta leda att Betsson betraktas som olämplig för licens när marknaden väl ska omregleras år 2020. Med tanke att vi bedömer att den nederländska verksamheten utgör minst cirka 30 procent av koncernens rörelseresultat, skulle detta naturligtvis vara ett väldigt stort bakslag", skriver ABG i analysen. 

Till saken hör, enligt ABG, även att Betsson skulle förlora möjligheten att använda betalningslösningen Ideal om och när domen och böterna slutligen fastställs. Det skulle göra det i princip omöjligt att driva en verksamhet i Nederländerna, resonerar ABG. 

I andra vågskålen ligger att det kommer bli svårt för de nederländska myndigheterna att få till en hög grad av så kallad kanalisering (andel av spelandet via lagliga alternativ) utan att ge Betsson en licens. 

"En medelväg skulle kunna vara att böterna fastställs och att Betsson efter en inledande avstängningsperiod får söka licens kring mitten av 2020", resonerar ABG. 

Som Nyhetsbyrån Direkt tidigare rapporterat på måndagen sänks riktkursen från 77 till 50 kronor. Noterbart är att ABG i analysen nämner att Betsson exklusive Nederländerna bör vara värt mindre än 30 kronor per aktie. 

ABG hänvisar utöver "regulatorisk motvind" till en nedåtgående vinsttrend och till en avsaknad av "triggers". Dessutom framhålls att Betsson är exponerat mot "högriskregioner" såsom Turkiet.

Betsson handlas ned 2,5 procent till drygt 65 kronor på måndagen. Aktien har backat 12 procent sedan böterna i Nederländerna blev kända den 24 augusti. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?