Annons

Analytiker: Höjning av Cinnober-budet är möjligt

Nasdaq kan tänkas komma att höja sitt bud om 75 kronor per aktie i fintech-bolaget Cinnober.

Det bedömer såväl Redeye som SvD Börsplus i kommentarer. Erik Penser Bank anser samtidigt att budet är för lågt. 

Redeye bedömer att det skulle kunna komma ett motbud från andra börser eller liknande aktörer. 

SvD Börsplus kallar budnivån om 75 kronor per aktie som "acceptabel" men att den lämnar utrymme för en höjning. Chansen till en budhöjning bedöms också vara "rätt god".

Rikard Engberg, analytiker på Erik Penser Bank, säger till Nyhetsbyrån Direkt att ett bud om 75 kronor per aktie "knappt reflekterar" värdet i Cinnobers kärnverksamhet och således sätter ett värde kring 0 på bolagets nya affärsområden.

"Det nuvarande budet är för lågt. Jag bedömer att det behövs ett bud på åtminstone omkring 90 kronor per aktie för att ägare ska acceptera ett sådant", säger han med påpekande att bolaget har tagit in pengar på en nivå däromkring.

Även Redeye pekar på att storägare kan antas komma att tacka nej till budet, vilket kan tvinga fram en höjning från Nasdaq.

David Zetterlund, talesman för en ägargrupp om sammantaget tre privatpersoner som håller över 10 procent av aktierna i Cinnober, har uppgett för Nyhetsbyrån Direkt att de kommer att tacka nej till ett bud på 75 kronor per aktie.

Spiltan, med 1,1 procent av kapital och röster, anser också att budet är för lågt, enligt en tweet från investmentbolagets vd Per Håkan Börjesson.

Swedbank Robur äger nära 10 procent av kapitalet. Dess förvaltare Carl Armfelt säger till EFN att han anser att budet är "snålt tilltaget". Likt David Zetterlunds ägargrupp anser även han att det är "anmärkningsvärt" att bolaget gör en riktad nyemission på 86:67 kronor per aktie under 2017 och att styrelsen sedan nu rekommenderar ett bud på en lägre nivå.

Swedbank Robur Ny Teknik var en av aktörerna som köpte aktier i Cinnobers riktade emission.

Till Di.se säger Mattias Eriksson, förvaltare på Coeli som innehar omkring 2 procent av aktierna i Cinnober, att Nasdaq lagt ett "skambud". Ett bud bör åtminstone ligga i nivå med kursen i fjolårets riktade emission, anser han.

"Budet måste upp till i alla fall närmare 90 kronor", framhåller Mattias Eriksson för nättidningen.

Cinnober klättrar 29 procent på fredagen till kursen 79:20 kronor, således nära 6 procent över nuvarande bud.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från MedicagoAnnons

Medicago firar 25 år – därför har de lyckats

Fyllning av vialer i C-klass.
Fyllning av vialer i C-klass.

Sedan Medicago grundades 1995 har bolaget utvecklats till att bli en väletablerad kontraktstillverkare på den svenska marknaden. Under de senaste 15 åren har Medicago erbjudit kontraktstillverkning inom både medicinteknik och bioteknik. 

Kontraktstillverkning inom bio- och medicinteknik kan innebära en lång och utdragen process där många bitar ska falla på plats, till exempel krävs rätt teknik för ändamålet såväl som ekonomiska förutsättningar och tidsram. Trots stor efterfrågan kan det vara svårt att hitta aktörer som möter behoven, och att hitta en match är inte helt enkelt, i synnerhet för företag som vill tillverka mindre volymer. Det Uppsalabaserade företaget Medicago erbjuder ett koncept med korta beslutsvägar, hög flexibilitet och konkurrenskraftiga ledtider. Medicagos vd Jan Henriksson berättar: 

 –För de som har bråttom eller som önskar en mindre produktion är vi mycket konkurrenskraftiga inom både bioteknik och medicinteknik. Vår storlek gör att vi snabbt kan sätta igång kvalitetssäkrade produktioner med spårbarhet på alla komponenter. Speciellt starka är vi på frystorkning och tillverkning i renrum. 

Kvalitetssäkrade produktioner optimerade efter kundens behov

Företaget anpassar tillverkningsprocesserna utefter sina kunders behov. Vissa önskar hjälp med delar av tillverkningsprocessen för att komplettera sin befintliga produktionskapacitet, medan andra vill att Medicago sköter hela processen från idé till färdig produkt. Oavsett omfattning gäller alltid kvalitetssäkrade produktioner, vilket Medicago har lång erfarenhet av med kvalitetssystemen ISO9001 och ISO13485. 

– Vi har full spårbarhet i alla led. Då vi är certifierade sker regelbundet externa auditeringar som säkerställer att alla viktiga bitar finns på plats. Inom medicinteknik arbetar vi med både klass 1-produkter såväl som medicintekniska produkter med mycket höga kvalitetskrav. Det är viktigt för oss att vara en pålitlig leverantör och att kunderna känner sig trygga hos oss, avslutar Jan Henriksson.

Fakta Medicago
Medicago är ett familjeägt företag som grundades 1995, beläget i Uppsala och verksamt inom bio- och medicinteknik. Företaget är en väletablerad kontraktstillverkare enligt ISO9001 och ISO13485 åt både stora och små kunder. Medicago har också ett eget produktsortiment, med tillverkning av bland annat buffertar (SmartBuffers®), immunologiska reagenser och kit samt lektiner och bioaktiva proteiner, som marknadsförs och säljs över hela världen. Läs mer på www.medicago.se

Mer från Medicago

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Medicago och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?