1515

Analytiker: Historisk oljedeal kan vara spel för galleriet

Opec har kommit överens med bland andra Ryssland om att strypa oljekranarna mer än någonsin tidigare. Men mycket tyder på att det rent praktiskt är omöjligt att skära ner produktionen med så mycket som utlovats.

Foto:Hasan Jamali

9,7 miljoner fat om dagen kommer att försvinna från den globala marknaden om överenskommelsen blir verklighet. Det är det största avtalet om minskad oljeproduktion som hittills träffats.

”Det är otroligt mycket olja, men vi är också i en helt oöverträffad situation där en stor del av världen står still och efterfrågan störtdykt”, säger Samuel Ciszuk, energianalytiker på ELS Analysis.

Oljepriset har halverats sedan årsskiftet, och ELS Analysis räknar inte med någon uppgång förrän nästa år. Opec, som kontrollerar mindre än tredjedel av världens oljeproduktion, har helt enkelt inte samma kontroll över oljepriset som tidigare. Sedan 1970-talet, då kartellen kontrollerade mer än hälften av världens olja, har framför allt USA men även länder som Kanada och Brasilien utökat sin produktion.

”Opec kan i dag påverka priset, men inte kontrollera det. Speciellt inte när coronapandemin får så stora konsekvenser”, säger Samuel Ciszuk.

Grovt räknat var produktionen och efterfrågan på olja före coronapandemin drygt 100 miljoner fat om dagen. Exakt hur mycket efterfrågan minskat vet ingen än, men analytiker räknar med att det handlar om 25–30 procent.

”Vi har alltså runt 25 miljoner fat som går till lager varje dag. Det betyder att det inte nödvändigtvis är den med de högsta kostnader, som skifferoljebolag i USA, utan de med minst lagerkapacitet som slås ut. Det är exempelvis många länder i Centralasien och Afrika som inte kan lagra så mycket olja”, säger Ciszuk.

Ett gammalt talesätt i oljevärlden lyder ”If you can't sell it, drink it” (ungefär ”Om det inte går att sälja det, drick det”). Oljan måste helt enkelt ta vägen någonstans.

”Just nu försöker branschen få tag på lagringsutrymme och framåt maj kommer det att ta slut. Då kommer fält börja stängas och producenter slås ut. Fält som panikstängs skadas och det kommer inte bli lätt att bara återuppta produktionen där framöver”, säger Samuel Ciszuk.

Det är just i maj som produktionen globalt ska minska med nästan 10 miljoner fat enligt det nya avtalet. Men Samuel Ciszuk tror inte att det kommer ske.

”9,7 miljoner tror jag inte att de kan leva upp till. Rent praktiskt är det i princip omöjligt”, säger han och utvecklar:

”Ryssland har många gamla fält där man pumpar in vatten för att hålla trycket uppe. Om man skulle sluta utvinna olja kan vattnet tränga bort oljan från källorna och riskera att för all framtid förstöra kapaciteten. Andra länder har liknande problem.”

Ciszuk är också tveksam till hur långsiktigt avtalet är.

”I grunden är det en affärsmässig överenskommelse snarare än en allians mellan Ryssland och Saudiarabien. Ryssland kommer att vilja hoppa av och på som de vill. I maj ska man börja skära ner, men det är kanske inte förrän i juni som man faktiskt kan se om det sker”, säger han.


Innehåll från Apper SystemsAnnons

Därför använder Nordens största restauranghus Apper för en mer effektiv verksamhet

UMOE Restaurants är Nordens största restauranghus och driver bland annat Starbucks, Peppes Pizza, TGI Fridays och Blender. För stora restaurangverksamheter som denna med många försäljningsställen krävs det att system är stabila och fungerar smidigt både för personal, kunder och driftansvariga. Till hands har UMOE it-specialisterna Apper som hjälper restauranghuset att effektivt driva verksamheten med hjälp av integrerade system – så här funkar det.

Apper förser UMOE Restaurants med kassasystem, beställningssystem och affärssystem som är integrerade med varandra där all data samlas på en central databas. Alla restauranger och försäljningsställen är sammankopplade vilket gör att allt som säljs registreras direkt på en och samma plats. På så sätt kan du i realtid se vilka produkter som säljer bra och även fatta snabba beslut om något behöver förändras. Aktuella försäljningsrapporter är samlat på ett ställe och du kan ha full koll på försäljningen var du än är. Dessutom behövs bara en driftansvarig som enkelt kan följa alla restaurangers statistik via en app i telefonen. 

Henry Karlsen är it-direktör och driftansvarig på UMOE Restaurants och är mycket nöjd med Appers lösningar.

– Med Appers system får jag snabbt en översikt över hela verksamheten i min telefon. För oss är det viktigt att reducera kostnader och då måste vi förenkla våra arbetsprocesser. Vi automatiseras mer vilket gör att mänskliga fel minskar och det sparar både tid och pengar. Systemen gör dessutom arbetsuppgifterna enklare för våra medarbetare, säger han. 

Smidigt och snabbt med integrerade system

Integrationen av systemen är till stor nytta när man ska utveckla eller uppdatera dem. Nya versioner kan ofta göra system instabila men tack vare Appers förmåga att kontinuerligt göra nya förbättringar påverkas inte driftkvaliteten. Så fort en ny version läggs ut så får alla restauranger och butiker den helt automatiskt när kassan startas. 

Fördelarna med integrationen visas även om en vara exempelvis skulle bli säljstoppad. Då kan du enkelt och snabbt plocka bort den ur systemet hos samtliga restauranger. Det blir en bättre upplevelse för både kunder och personal när systemen fungerar så här smärtfritt. 

– För oss är det viktigt med en partner som ser vad vi kan göra bättre och som kan vara en rådgivare. Apper gör att vi blir mer framtidasäkra och moderna och kan möta de höga kraven som ställs på driftsäkerhet och support, avslutar Henry Karlsen.

Apper gör att UMOE kan effektivisera sina affärsflöden och hjälper dem att expandera. Systemen kan enkelt skalas upp, anpassas och interagera vidare tillsammans med att verksamheten växer, något som ofta är kritiskt för företag som UMOE. I sin tur kan UMOE fortsätta att ständigt förbättra kundservice på sina restauranger. 

Om Apper

Vi på Apper skapar digitala möjligheter och långsiktigt värde för våra kunders affärer. Med strategisk förmåga, kreativitet och passion för teknik bygger vi framtidens lösningar idag. Vår vision är att vara den självklara aktören inom verksamhetskritisk IT i Norden där IBM är den största och mest strategiskt viktigaste partnern.

Läs mer om Apper här 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Apper Systems och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?