1515
Annons

Analytiker: Helt rätt av Kinnevik att sälja i Tele2

Försäljningen i Tele2 ligger i linje med bolagets strategi och ligger rätt i tiden, anser Stefan Wård, analytiker på Pareto Securities.

”Tele2 har spelat ut sin roll i Kinneviks portfölj”, säger han.

Genom försäljningen av drygt en fjärdedel av sitt innehav i Tele2 TEL2 B +0,59% Dagens utveckling har Kinnevik KINV B +4,51% Dagens utveckling stärkt sin kassa med 6,1 miljarder kronor, pengar som enligt bolaget ska användas för att säkerställa nuvarande investeringstakt.

Analytikern Stefan Wård anser att bolaget gör helt rätt i att frigöra kapital för nya investeringar. I och med försäljningen har bolaget nu en nettokassa på cirka 14 miljarder kronor. 

”Det är en bra försäljning (...) Det är helt i linje med den strategi bolaget har”, säger han till Di TV.

Han tycker också att tajmingen är bra.

”Det är en bra tajming att ha en stor kassa för att göra investeringar både i onoterat och eventuellt i noterat givet de här marknadsförhållandena”, säger Stefan Wård.

Även om risken för fortsatt volatilitet är stor är det också många bolag som kommit ned en hel del i pris och ger intressanta köplägen för ett bolag som Kinnevik, både i den existerande portföljen och utanför, anser han.

Ett argument för att äga Tele2 som ofta brukar lyftas är att aktien är en stabil utdelare. Men betydelsen av det för Kinnevik har minskat, enligt Stefan Wård.

”Givet den starka balansräkningen har argumentet att ha en stadig utdelning i Tele2 kommit ned i betydelse. Anledningen till att man vill äga Kinnevik är inte att få en utdelning från Tele2 utan att få en exponering mot tillväxtbolag”, säger Stefan Wård, och poängterar att Kinnevik fortfarande äger cirka 20 procent av kapitalet i Tele2.

Di TV: Vad bör Kinnevik göra med Tele2?
”Jag tycker inte att det är jättebrådskande att göra sig av med Tele2 men jag tycker att det har spelat ut sin roll i Kinneviks portfölj”, säger Stefan Wård.


Kvinna attackerad i centrala Visby

Centerpartiet skulle precis inleda sin pressträff, sedan inträffade ett knivdåd mitt i centrala Visby, ett stenkast från platsen. Polisen grep gärningsmannen i nära anslutning till brottsplatsen någon eller några minuter efter dådet, enligt Polisens presstalesperson i Stockholm Ola Österling.

”Det är vad som förefaller vara ett knivdåd. Gärningspersonen sprang uppåt men blev stoppad av en annan person efter ungefär 20 meter”, säger ett ögonvittne till TT.
”Det är vad som förefaller vara ett knivdåd. Gärningspersonen sprang uppåt men blev stoppad av en annan person efter ungefär 20 meter”, säger ett ögonvittne till TT.Foto:Jack Mikrut
Donners plats.
Donners plats.Foto:Linda Öhrn.

Skadeläget för kvinnan är allvarligt. Om hon var i sällskap med mannen när hon attackerades är inte fastställt.

Den inledda förundersökningen är rubricerad som mordförsök, enligt Ola Österling.

”Vi har i nuläget inga uppgifter på att det ska finnas fler gärningsmän”, säger han.

På en fråga om dådet kan vara politiskt motiverat svarar Ola Österling att polisen preliminärt inte ser sådana kopplingar.

Centerpartiet valde att ställa in sin pressträff.

”Omskakade att en kvinna har blivit knivhuggen i centrala Visby. Mina tankar finns hos kvinnan och hennes närstående. Ett fruktansvärt dåd”, skriver partiledare Annie Lööf på Twitter.

”Nås av fruktansvärda nyheter från Visby. En kvinna har blivit knivhuggen och är allvarligt skadad. Mina tankar är hos brottsoffret och hennes anhöriga”, skriver M-ledaren Ulf Kristersson på Twitter.

Polisens presstalesperson Ola Österling.
Polisens presstalesperson Ola Österling.Foto:Linda Öhrn.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?