1515

Analytiker: Fem aktier att köpa i revanschen – ”kraftig rabatt”

Den senaste månaden har fastighetsaktierna fått rejält med bränsle och utklassat börsen. Samtidigt är vissa aktier i sektorn fortfarande utbombade sedan corona-kraschen. 

Nu pekar två analytiker ut sina fem toppaktier, som har mer att ge.
”De har fått väldigt mycket stryk och handlas med en kraftig rabatt mot substansvärdet”, säger Albin Sandberg på Kepler Cheuvreux.   

Fastighetssektorn är tudelad. Bolagen med exponering mot samhällsfastigheter, logistik och bostäder handlas med en premie gentemot fastighetsbeståndets värde medan kontors- och handelsbolagen handlas till en rabatt.
Fastighetssektorn är tudelad. Bolagen med exponering mot samhällsfastigheter, logistik och bostäder handlas med en premie gentemot fastighetsbeståndets värde medan kontors- och handelsbolagen handlas till en rabatt.Foto:AP/Mostphotos

Coronapandemin har slagit hårt mot delar av fastighetssektorns utveckling på Stockholmsbörsen. Från att ha överavkastat gentemot börsen i flera år har inte sektorn hängt med i rusningen efter börskraschen i pandemins inledning. 

Det fortsatte under årets första kvartal. Fram till 31 mars stod sektorn fortfarande på rött, minus 2,4 procent, enligt Carnegies fastighetsindex, långt ifrån Stockholmsbörsen som var upp 13,7 procent.

Sedan dess är det dock ombytta roller. I april är fastighetsindex upp 10,7 procent medan Stockholmsbörsen haltar efter på 3,7 procent.

”Sektorn har egentligen gått bra sedan slutet av februari då oron för inflation och den stigande amerikanska långräntan toppade. Efter det har det varit mycket fokus på att ekonomierna öppnar upp. Två saker som båda låg som våta filtar över sektorn”, säger Markus Henriksson, analytiker på Pareto Securities. 

Albin Sandberg på Kepler Cheuvreux lägger till ytterligare faktorer: dels har fastighetsaktierna värderingsmässigt sett mer attraktiva efter det cykliska rallyt under årets inledning, dels har bolag som Atrium Ljungberg, Fabege FABG +1,03% Dagens utveckling och Castellum återköpt aktier.

Dessutom har en del av oron för pandemins effekter på sektorn skingrats den senaste tiden, till exempel kontorsmarknaden och fastighetsvärdena.

”Det har varit en onormal divergens mellan direktmarknaden och aktiemarknaden. På direktmarknaden ser man att fastighetsvärdena håller uppe bra och till och med ökar. Det är en stödjande faktor”, säger Albin Sandberg och ser samma stödjande faktorer i de rapporter för första kvartalet som hittills har kommit.

”Rapporterna har varit stabila. Positivt är att fastighetsvärdena håller uppe väldigt väl, finansieringssidan ser bra ut och även om uthyrningsmarknaden är svag jämfört med före covid har det varit bättre än man vågat hoppas på”, fortsätter han.

Analytikerna pekar dock på att fastighetssektorn är en bred sektor där utvecklingen spretar. Samtidigt som bolag exponerade mot kontor och handel har pressats hårt under pandemin är bolag exponerade mot logistik och samhällsfastigheter vinnare. Även bolag fokuserade på bostäder har gått starkare än sektorn i stort.

Det har gjort att många av bolagen med exponering mot samhällsfastigheter, logistik och bostäder handlas med en premie gentemot fastighetsbeståndets värde medan kontors- och handelsbolagen handlas till en rabatt.

Markus Henriksson anser att värderingarna i logistikbolag nu är ansträngda efter att raketer som Sagax SAGA D +0,15% Dagens utveckling och NP3 NP3 +3,88% Dagens utveckling har rusat 109 respektive 96 procent på ett år.

”Tittar man på fem års sikt är jag absolut positiv till logistiksegmentet, men just nu är det lite för dyrt och det tyckte vi redan i förra kvartalet då vi tog ner aktierna till behåll från köp. Det har hittills varit fel då aktierna fortsatt uppåt”, säger Markus Henriksson.

Varken Sagax eller NP3 har ännu rapporterat för det första kvartalet.

Markus Henriksson har även en dämpad syn på sektorn generellt och anser att det är alldeles för tidigt att dra några slutsatser kring till exempel jobba hemma-trendens långsiktiga konsekvenser på sektorn.

”Generellt tycker vi att sektorn är rimligt värderad givet förutsättningarna. Visst är det en bit kvar till toppen före covid, men då kanske sektorn var lite övervärderad. Nu har vi haft stabila rapporter men potentiella svagheter kommer framför allt märkas längre fram. Det vi ser nu är ökande vakanser i vissa städer och stillastående hyror, vilket oroar i och med att värderingarna kommit upp”, säger Markus Henriksson.

Albin Sandberg tror i stället att aprilrallyt kan innebära en islossning för sektorn i stort.

”Hade inte ränteuppgången i USA stannat av hade vi varit i ett annat läge, men nu tycker jag att fastigheter relativt index ser intressant ut. Det är låga räntor, mycket kapital som jagar avkastning, bankerna mår bra och de noterade bolagen har jobbat med sina balansräkningar de senaste åren”, säger han.

Albin Sandberg anser att kontorsbolaget Fabege och Fredrik Lundbergs NK-ägare Hufvudstaden HUFV A +0,92% Dagens utveckling ser mest intressant ut i sektorn. Båda aktierna är fortfarande kraftigt nedtryckta sedan corona-kraschen och är ned med mer än 30 procent jämfört med toppen i februari 2020. På ett år är aktierna upp blygsamma 12 procent medan börsen rusat över 50 procent under samma period.  

”Fabege står ut värderingsmässigt. Sentimentet är lite emot dem och rapporten var lite blandad kompott. Men aktien handlas till en 20 procent rabatt till det långsiktiga substansvärdet som vi dessutom tror kommer att växa under året. Med lite vind i seglet när folk kommer tillbaka till kontoren finns det en fin uppsida”, säger han.

”Hufvudstaden har fått väldigt mycket stryk och handlas med en kraftig rabatt mot substansvärdet. Nu är ju vaccinationen på gång och tror man på en något så när normal höst ser de två aktier intressanta ut”, fortsätter han.

Markus Henriksson ser i stället högst uppsida i Ilija Batljans SBB SBB B +1,03% Dagens utveckling , Erik Selins Balder och Norrlandsfokuserade Diös, där den senare ska upp 13 procent från nuvarande kurs.

”I takt med att aktierna har kommit upp blir det ju sämre risk/reward, men de tre ser ändå attraktiva ut på kort sikt, trots att till exempel Balder är upp 20 procent sedan mitten av februari”, säger Markus Henriksson.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?