1515

Analytiker: Ericssons offensiv har pressat lönsamheten

Ericssons offensiv för att vinna marknadsandelar befaras ha pressat lönsamheten under det fjärde kvartalet 2017, menar flera analytiker inför bokslutsrapporten. På rapporterad bas har rörelseresultatet också tyngts av redan kommunicerade mångmiljardnedskrivningar.

Nyligen vunna kontrakt inom Networks i Kina, Storbritannien, Tyskland och USA tolkas av Handelsbanken som att Ericsson ERIC B -2,13% Dagens utveckling är beslutsamt i att ta tillbaka tidigare förlorade marknadsandelar för att positionera sig inför 5G-utbyggnaden.

"Vi oroas dock för att prisbilden har försämrats ytterligare och tror att marginalerna kommer att vara under fortsatt press", skriver Handelsbanken i en analys.

Danske Bank, som också lyfter fram den "intjäningsrisken", tror att risken i samband med rapporten ligger på nedsidan på grund av låg bruttomarginal i kombination med höga rörelsekostnader.

Investeringstrenderna i operatörsmarknaden nämns också bland orosmomenten för Ericsson på intäktssidan.

Ericssons finanschef Carl Mellander uppgav den 8 december 2017 att fjärde kvartalet dittills hade utvecklats i enlighet med de bedömningar som bolaget tidigare lämnat.

I samband med rapporten för det tredje kvartalet guidade Ericsson för att försäljningsökningen mellan tredje och fjärde kvartalet blir lägre än normal säsongsvariation, som normalt ligger på +24 procent.

Knappt 21 procent i sekventiell omsättningsökning tror analytikerna att det blir för det fjärde kvartalet, enligt SME Direkts sammanställning av 19 analytikers prognoser.

Ericsson har också flaggat för att ökade marknadsandelar i Kina kommer att ha en utspädningseffekt på bruttomarginalen i Kina under fjärde kvartalet 2017. Bolaget sade dock att ambitionen var att fortsätta leverera tvåsiffrig justerad rörelsemarginal i Networks för fjärde kvartalet 2017.

Snittestimatet för bruttomarginalen, på justerad bas, ligger på 29,6 procent (29,4) fjärde kvartalet, snäppet lägre än tredje kvartalets 30-procentiga bruttomarginal.

Det justerade rörelseresultatet väntas hamna på 1,7 miljarder kronor (4,4) och rörelsemarginalen spås bli 2,9 procent (6,7).

Tittar man på rapporterad bas ser bilden helt annan ut då bolaget på förhand har aviserat att nedskrivningar med 14,2 miljarder kronor påverkar rörelseresultatet under kvartalet, men inte kassaflödet. Dessutom påverkar en skattekostnad resultatet negativt med 1 miljard kronor.

Konsensus för det rapporterade rörelseresultatet ligger på -17,3 miljarder kronor för kvartalet.

Utdelningsförslaget kan också hamna i fokus på rapportdagen. En sänkning av utdelningen väntas, till 0:78 kronor per aktie (1:00), enligt snittprognosen från SME Direkt. Spannet i estimaten sträcker sig från att ingen utdelning alls lämnas till en utdelning med som högst 1:04 kronor per aktie.

Majoriteten av analytikerna har en avvaktande hållning till Ericssonaktien. Av de 18 analytiker som lämnat sin rekommendation till aktien har tio stycken behåll/neutral medan fyra har köp/öka och fyra har sälj/minska.

Rapporten väntas onsdagen den 31 januari klockan 7.30. En presskonferens hålls klockan 9.00 och en telefonkonferens inleds klockan 14.00.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?