ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Oron på bostadsmarknaden

Analytiker: Bostadsmarknaden mörkt moln över svensk ekonomi

Även den relativt måttliga boprisnedgången under hösten 2017 har fått hushållens konsumtion att stagnera. Skulle bostadspriserna mot förmodan falla kraftigt skulle också konsumtionen försvagas ordentligt, säger Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson till Nyhetsbyrån Direkt. 

"Även den milda svackan vi hade 2017, när småhuspriserna sjönk ett par procent, har haft effekt på konsumtionen. Det är ingen dramatik, men det märks på konsumtionen. Detta är samtidigt bara en västanfläkt av vad som skulle hända om det smäller till ordentligt på bostadsmarknaden", säger Torbjörn Isaksson.

Han påpekar att den jämförbara statistik som finns - SCB:s kvartalsvisa fastighetsprisindex för småhus - sjönk 2 procent 2017-2018 jämfört med 20 procent under 1990-talskrisen.

"Vi tror inte att vi får någon markant sättning, men bostadsmarknaden är ett mörkt moln som tyvärr kommer att sväva över svensk ekonomi i många år. Skulderna skapar en sårbarhet som gör oss mer känsliga för störningar. Mest känsligt är om räntorna skulle stiga av något skäl vi inte kan se i dag", säger han.

Torbjörn Isaksson säger att bostadspriser historiskt varit en viktig faktor för förändringar i hushållens konsumtion och menar att man tydligt kan koppla den svaga utvecklingen för hushållens konsumtion på senare tid till nedgången på bostadsmarknaden.

"Vi vet att bostadspriser historiskt har haft en stor betydelse och när vi nu fick en sättning på bostadsmarknaden mattas konsumtionen av direkt, precis som man kan förvänta sig. Historien upprepar sig och då får den bästa bedömningen bli att bostadspriserna har haft en betydelse", säger han.

Torbjörn Isaksson säger att bostadspriserna påverkar konsumtionen på flera sätt. Stigande bostadspriser ökar hushållens förmögenheter och kan ses som ett substitut för annat sparande, vilket gör att konsumtionen kan öka. Högre bostadspriser ökar också utrymmet för att använda bostaden som säkerhet för lån och ökar incitamentet till renoveringar.

"När bostadspriserna sjunker vänds allt detta till sin motsats samtidigt som det också blir en ökad osäkerhet om bostadspriserna framöver, vilket minskar konsumtionen", säger han.

Han säger att det som bäst visat sig förklara hushållens konsumtionsbeteende är förväntningar om framtida inkomster, där osäkerhet om framtida bostadspriser får hushållen att hålla igen.

"Många tittar på inkomster och sysselsättning. Men sysselsättning är en laggande indikator, konsumtion och tillväxt förändras före sysselsättningen och även om hushållens inkomster är avgörande för konsumtionen på lång sikt har de en väldigt liten förklaringskraft på kort sikt. Hushållens inkomstförväntningar är mycket viktigare. Är man osäker sparar man även om ens inkomst är hög", säger han.

Nordea har en mer dämpad prognos för hushållens konsumtion i år och nästa år än många andra prognosmakare just på grund av hushållens osäkerhet, såväl om bostadsmarknaden som om börsen, efter det senaste halvårets tvära kast, och den globala konjunkturen.

Robert Boije, chefsekonom vid SBAB, menar dock att man inte ska överdriva kopplingen mellan fallande bostadspriser och sjunkande konsumtion. De länder där privatkonsumtionen minskat kraftigt när bostadspriserna fallit har, till skillnad från Sverige, haft en ohållbar bolånefinansierad överkonsumtion. 

"Det är klart att det finns en viss koppling mellan hushållens konsumtion och bostadspriser, men den stora frågan är hur stor den är. Forskningen visar att i de länder där man fått kraftiga fall i privatkonsumtionen när bostadspriserna sjunkit har det berott på att man belånat sina bostäder för att finansiera en överkonsumtion. I Sverige finns inga starka tecken på att hushållen har belånat sina bostäder för att konsumera, vi har en väldigt hög sparkvot", säger han till Direkt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer