1515

Analytiker berömmer Nordeaflytt

Nordea Finlandsflytt får tummen upp av bankanalytikerna. Den lär också gynna den svenska banksektorn, som troligtvis kan räkna med lägre kapitalkrav.

Nordeas vd Casper von Koskull.
Nordeas vd Casper von Koskull.Bild:Amanda Lindgren

Nordea klättrar på Stockholmsbörsen efter beskedet att bolagets huvudkontor flyttas från Sverige till Finland.

De analytiker Di har pratat med är enhälliga – beslutet är positivt för Nordea.

"Det är positivt för aktieägarna och det har ingen betydelse för kunderna. Jag ser det som en mycket bra sak", säger Matti Ahokas på Danske Bank.

Han trodde själv att flytten skulle gå till Finland snarare än Danmark som också funnits med i spekulationerna.

"Det är en positiv sak för Nordea att betala lite mindre men viktigare är att Nordea hamnar på samma regleringsstruktur som de större europeiska bankerna", säger Matti Ahokas.

Han får medhåll av Andreas Håkansson, analytiker på Exane, som dock påpekar att pressmeddelandet från Nordea indikerar att kostnaderna kommer att öka de närmaste åren.

Besparingarna på 1-1,1 miljarder euro är svåra att bedöma enligt Andreas Håkansson.

"Jag vet inte hur många år framåt i tiden man har räknat så jag ser faktiskt inga ekonomiska vinningar. Men det är inte på grund av ekonomin som man flyttar. Man har tröttnat på att inte ha ett klart regelverk och klara politiska spelregler", säger han.

Andreas Håkansson poängterar att dagens besked är att nederlag för regeringen och säger att turerna kring resolutionsavgifterna och Nordea utlandsflytt blottat ett problem i den svenska politiken.

"Det bara visar vilken osäkerhet vi har. Det behöver svenska politiker ta till sig. Företag måste kunna sköta sin långsiktiga planering."

För de banker som blir kvar i Sverige är dagens besked om flytten till Finland också positivt enligt både Matti Ahokas och Andreas Håkansson. 

Andreas Håkansson pekar på att det nu finns skäl att sänka de svenska kapitalkraven då riskerna i det finansiella systemet minskar.

"Nu när Nordea inte räkna med kommer det svenska banksystemet vara rätt litet och då bör det vara positivt för resten av bankerna", säger Andreas Håkansson.

"Jag ser jättemånga vinnare och jättefå förlorare här", säger Matti Ahokas men påpekar att osäkerheten nu ökar kring de svenska resolutionsavgifterna.

"Den enda förloraren är kanske den svenska regeringen. Hur tänker de skrapa ihop de här avgifterna som de tänkte ta från bankerna? Det är det enda frågetecknet men det är inga jättesummor", säger Matti Ahokas.

Han säger samtidigt att svenska politiker kan trösta sig med att Nordeas besked är positivt för Sverige är ett riskperspektiv, något som även finansminister Magdalena Andersson påpekat.

"Ansvaret för de svenska skattebetalarna blir mindre och riskerna blir mindre", säger Matti Ahokas.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?