Analytiker: Amerikanska aktier ska upp

Den amerikanska aktiemarknaden ska fortsätta klättra det närmaste året, trots den senaste tidens oro för president Donald Trumps agenda. Det säger analytiker till finanssajten CNBC.

Mäklare på Wall Street
Mäklare på Wall StreetBild:AP

Under tisdagen hämtade sig de amerikanska börsindexen efter en svag vecka. Dow Jones, som innan tisdagen backat åtta handelsdagar i rad, klättrade 0,7 procent medan storbolagsindexet S&P 500 bytte tre dagar av förluster mot en uppgång på 0,7 procent. Nasdaqs kompositindex klättrade 0,6 procent.

Börserna fick stöd av nya siffror över konsumentförtroendet, som steg från 116,1 i februari till 125,6 i mars. Så länge ekonomin går starkt kommer börserna fortsätta ticka uppåt de kommande 12 till 18 månaderna enligt Mark Luschini, chefsstrateg på finansfirman Janney Montgomery Scott.

”Jag är redo att lägga in mer pengar i marknaden”, säger han till CNBC.

Den senaste veckan har den amerikanska aktiemarknaden skakats av den politiska oron kring det republikanska partiets sjukvårdsförslag. Ett lagförslag som stöddes av president Donald Trump drogs tillbaka i sista stund innan en omröstning på fredagen efter att både presidenten och kongressens talman Paul Ryan misslyckats med att generera tillräckligt mycket stöd inom sitt eget parti.

Donald Trump har tidigare sagt att en ny sjukvårdslag har högsta prioritet och går före andra vallöften som skattesänkningar, vilket är det som gett börserna fart sedan november.

Men förr eller senare kommer presidenten komma fram till skattesänkningarna enligt Mars Harris, chef för global analys på kanadensiska RBC Capital Markets. Han pekar också på stigande löner och ett högre inflationstryck som positiva signaler.

”Faktum är att Fed har indikerat vilket håll det är på väg åt och om vi får vinden från till exempel skattereformer kommer det att bli en ganska bra situation i aktiemarknaderna”, säger Marc Harris till CNBC.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?