1515
Annons

Analyspodden: Orostecknen hopar sig – ”luften börjar gå ur”

Börsen börjar svaja under trycket från allt sämre konjunktursignaler. Sannolikt är det roliga över för den här gången, varnar Di:s experter i Analyspodden.

Foto:Giulia Marchi
Foto:Justin Chin

 

De svaga signalerna från Kina kommer slag i slag och nu börjar luften gå ur den delvis Kinaberoende verkstadssektorn konstaterar Di:s börsexperter Johan Wendel och Magnus Dagel i Analyspodden. 

”Överlag känns tecknen från Kina inte så bra”, säger Johan Wendel.

Efter årets inledande kursrally finns det också lite luft i systemet.

”Vinstprognoserna har kapats, aktierna har gått upp. Värderingarna har kommit upp med andra ord. Och Atlas Copcos ATCO A -1,37% Dagens utveckling värdering är nu högre än vid börstoppen i oktober”, säger Johan Wendel som varnar särskilt för en aktie i sektorn.

Magnus Dagel har bytt fot om en bjässe som han kallar en ”kassaflödesmaskin utan dess like”, men höjer ett varningens finger för bankernas utdelningar. Ägarna bör ta i beaktande att det än så länge handlar om utdelningsförslag, och risken för böter kan leda till oväntade bakslag. Han tycker att bankerna borde överväga ett annat sätt att distribuera sina vinster till aktieägarna framöver.

”De har gjort massiva utdelningar, men ett sätt vore att ha en lägre utdelning och att man i stället använder kapitalet till aktieåterköp, det kan vara mer flexibelt. Det passar bra för bankerna”, säger han.

Analyspodden: ”En riktig urblåsning”

Ett stökigt första halvår på börsen avslutades med en dubbelhöjning från Riksbanken. Det gör fastighetsbolagens rapporter, som börjar trilla in under veckan som kommer, extra intressanta.

”Det är otroligt skakigt där ute”, säger Love Strandberg i veckans avsnitt av Analyspodden.

Foto:Lefteris Pitarakis

 

Riksbanken höjde på torsdagen styrräntan med en halv procentenhet till 0,75 procent. Och under hösten väntar två dubbelhöjningar till, om man ska tro på prognoserna.

En sektor som får det extra svettigt när räntorna går upp är fastighetsbolagen.

”Än så länge har det inte hänt så mycket med fastighetsvärdena. De affärer som har skett har varit till de värden som gällde tidigare. Men det blir intressant att se vad de säger om framtiden”, säger Torbjörn Isacson i Analyspodden.

Di har den senaste tiden uppmärksammat belåningen i fastighetsmagnaterna Ilija Batljans och Rutger Arnhults ägarbolag. Och de är inte ensamma om att riskera att få det svårt.

”Många av fastighetskungarna som bara har fortsatt att öka och öka har det väldigt svårt nu, speciellt de som har belånat sig i flera led”, säger Torbjörn Isacson.

Men det finns även de som blir vinnare.

”Det blir en revansch för de som har varit mer försiktiga och som alla har tyckt varit lite tråkiga.”

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera