Annons

Di:s experter: ”Måste svida för Riksbanken”

Räntevapnet är dött – länge leve balansräkningen.

”Det är uppenbart att Riksbankens fokus kommer att ligga där kommande år. Räntebanan är platt”, säger Di:s analytiker Felicia Åkerman i veckans avsnitt av Analyspodden.

Riksbankschefen Stefan Ingves.
Riksbankschefen Stefan Ingves.Foto:Henrik Montgomery/TT

Precis som väntat behöll Riksbanken reporäntan på nollan i samband med onsdagens räntebesked. Direktionen slog dock an en duvaktig ton genom att både förlänga och förstora det pågående stödköpsprogrammet.

Dessutom kommer Riksbanken från och med september att köpa företagsobligationer för totalt 10 miljarder kronor. Jämfört med hela programmet på 500 miljarder är det en mindre summa. Di:s analytiker Felicia Åkerman tror att bostadsobligationerna, det vill säga obligationerna som bankerna ger ut för att finansiera bostadsutlåningen, kommer stå för en stor del av de totala köpen.

”Det måste det verkligen svida för Riksbanken då Stefan Ingves har ägnat väldigt många år åt att varna för utvecklingen på bostadsmarknaden”, säger hon i veckans avsnitt av Analyspodden.

Allt annat lika skulle en sådan aktion sänka upplåningskostnaderna för bolån.

I veckan blev det dessutom klart med ett räddningspaket för flygbolaget SAS SAS +3,48% Dagens utveckling . Det egna kapitalet kommer att återställas med 14,25 miljarder kronor och av dessa ska 12 miljarder kronor säkras genom en mängd åtgärder, bland annat genom en riktad nyemission på 2 miljarder kronor till huvudägarna.

”Räddningspaketet kan jämföras med SAS börsvärde som nu är drygt 3 miljarder kronor. Det vittnar om skepsisen som finns på aktiemarknaden”, säger Di:s Johan Wendel.

Den pågående pandemin har drabbat flygindustrin särskilt hårt men skeptiker har ställt sig frågan till om exempelvis affärsflyget kommer tillbaka till samma nivåer som innan krisen.

”De flesta företag verkar klara sig ändå. Å andra sidan var det samma tongångar efter terrorattacken den 11 september om att ingen skulle våga flyga, och det stämde ju inte”, säger Johan Wendel.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?