ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Analyspodden

Analyspodden: "Kan blicka fram emot lite ljusare tider”

Optimismen har återvänt till världens marknader, som plötsligt skakar av sig både brexitkaos och en nedstängd statsapparat i USA.

”Nu kanske vi kan blicka fram emot lite ljusare tider”, säger Di:s börsexpert Magnus Dagel i Analyspodden.

Efter ett 2018 som slutade med kraftiga kursfall på världens börser har 2019 börjat betydligt gladare. Trots en del vinstvarningar och fortsatt dystra konjunktursignaler har kurserna vänt norrut.

”Oron som fanns förra året finns kvar, men det kändes som om det gick ned lite väl mycket kring årsskiftet. Nu kanske vi kan blicka fram mot lite ljusare tider och vi har utdelningarna som kommer”, säger Magnus Dagel i Di:s Analyspodden.

Han räknar med att utdelningsbeskeden kan ge lite extra skjuts åt börskurserna.

”Det säger en del om vad styrelse och ledning tror om framtiden. Jag tror att det blir få sänkningar, de håller kvar eller höjer. Det kan vara en konjunkturguidning.”

En starkt bidragande orsak till oron på marknaden har annars varit Kinas inbromsning, med fallande bilförsäljning och dystra inköpschefsindex. Samtidigt sitter Kina och USA i förhandlingar kring handelskonflikten länderna emellan.

”Det som kommer ut från förhandlingarna har varit hyfsat optimistiskt, vilket kanske beror på att båda parterna är pressade”, säger Di:s makroexpert Viktor Munkhammar.

För svensk del finns vissa möjligheter att kompensera en konjunkturnedgång med en mer expansiv finanspolitik. Och där har dagens M-KD-budget i kombination med den nya S-MP-regeringens ambitioner chans att bli en ganska smaklig medicin.

”Summan av kardemumman tror jag är en svagt expansiv budget. I det här konjunkturläget vi är i, det svagaste sedan 2013, då är det inte fel med lite skjuts i ryggen”, säger Viktor Munkhammar.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies