ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Analyspodden: ”Jag är inte jätteorolig”

  • Foto: TT/Di.

Börsen har skakat till under oktober och ännu inte återhämtat sig – men Di:s analytiker Ulf Petersson väljer ändå att vara positiv.

”Jag är inte jätteorolig för en sättning. Så länge räntorna är så pass låga kommer vi att ha en fortsatt hyfsad börs”, säger han i veckans avsnitt av Di:s Analyspodden.

Stockholmsbörsen gjorde som resten av världen och vände nedåt i oktober och det breda indexet OMXSPI är för närvarande ned med drygt 8 procent från den senaste toppen. Allt fler bedömare talar om negativa signaler som sjunkande inköpschefsindex – om än från höga nivåer – och att vissa konjunkturkänsliga bolag vittnar om en svagare efterfrågan.

Di:s analytiker Ulf Petersson konstaterar i veckans Analyspodden att han inte är en superoptimist, men att det ändå finns goda möjligheter på aktiemarknaden.

”Mycket av börsutvecklingen kommande månad hänger på Trumps handelshinder och ränteutvecklingen”, säger han och uppger att han tror på en hyfsad börs.

Johan Wendel, också analytiker på Di, konstaterar att marknaden är väldigt känslig för negativa nyheter, något som synts tydligt under rapportperioden. Exempelvis spådde verkstadsbolaget Atlas Copco i sin senaste rapport en något lägre efterfrågan på kort sikt på grund av halvledar- och fordonsindustrin. Det skickade ned aktien med 7,4 procent, även om kursen var ned betydligt mer tidigare under handelsdagen.

”Marknaden tar vara på negativa nyheter och straffar då aktierna rejält. Vi såg det i somras under den rapportperioden och det fortsatte också denna rapportperiod. Det är ett tecken på att det finns en stor nervositet bland investerare”, säger Johan Wendel.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies