Analyspodden: "Det kan vara lite köpläge"

Rapportfloden har dragit igång och en av veckans höjdpunkter var Sandviks starka men tudelade resultat. 

”Det rapporten sa om verkstad är att vi inte ska ha alltför höga förväntningar”, säger Di:s börsexpert Ulf Petersson i Di:s Analyspodden.

Sandvik SAND -0,73% Dagens utveckling slog förväntningarna med sin rapport för det fjärde kvartalet i måndags. Men orderingången för vändskären, en klassisk konjunkturmätare, var åt det svagare hållet, konstaterar Ulf Petersson.

”Det kanske betyder att andra verkstadsbolag inte blir så bra”, säger han.

Det stora frågetecknet är hur det går om marknaden väl vänder ned, något som historiskt slagit hårt mot Sandviks resultat. Men Sandviks vd Björn Rosengren är tydlig med att bolaget är mindre känsligt nu, även om marknaden är skeptisk och värderingen är tydligt lägre än för bolag som Atlas Copco och Epiroc.

”Man kan hoppas att det inte blir lika illa för Sandvik den här gången. Det kan vara lite köpläge”, säger Di:s aktieanalytiker Agnetha Jönsson.

Även Ericsson överraskade stort på fredagen och stiger befogat på börsen.

”Den som äger aktien ska nog inte sälja den i dag”, säger Ulf Petersson.

Betydligt värre ser det ut för Telia som bommade förväntingarna rejält och nu ska spara i sin svenska verksamhet, där lönsamheten försämrats.

”Rörelseresultatet kom in 40 procent under prognos, det är dramatiskt för ett bolag som Telia”, säger Agnetha Jönsson.

”De har ett kostnadsbekymmer”, konstaterar Ulf Petersson.

Även i Kinnevik KINV B -0,16% Dagens utveckling har det varit turbulent, när Cristina Stenbeck nu väljer att lämna styrelsen och förväntningarna om att portföljbolaget Millicom ska säljas kom på skam.

”Det är någon ny sorts svensk managementfilosofi, vi har en regering där C och L ska styra men inte sitta i regeringen, och så har vi Kinnevik där Cristina Stenbeck ska vara aktiv men inte sitta i styrelsen”, säger Ulf Petersson.

Nästa vecka höjs tempot ytterligare i rapportfloden och Agnetha Jönsson pekar ut några bolag som har potential att överraska lite extra – däribland Swedbank. 

”De har en tradition att överraska lite positivt”, säger hon.


Innehåll från ScriveAnnons

”Scrive är en viktig pusselbit i att skapa en trygg uthyrning för våra kunder”

Bedrägerier kopplat till bostadsuthyrning inleds ofta på Internet.

Scrives e-signeringstjänst kan minska risken för att man ska bli lurad.

– Vi jobbar löpande för att minimera oseriösa aktörer på våra marknadsplatser, säger Stephanie Olsen, Customer experience manager på Qasa.

Få alla viktiga avtal signerade snabbt och pålitligt 

Marknadsplatser som hanterar uthyrning av bostäder har en ökad risk för närvaro av bedragare – det var en av anledningarna till Qasa grundades 2014. Företaget ville skapa en trygg marknadsplats för båda parter, och samtidigt jämna ut maktbalansen mellan hyresvärd och hyresgäst.

Qasa har tagit fram en helhetslösning där företaget hanterar deposition och hyresbetalningar, och där det elektroniskt signerade hyresavtalet via Scrive ökar säkerheten.

– I vår tjänst Hyrespaketet (även känt som Trygg uthyrning) ingår bland annat digital signering av hyresavtalet, vilket gör att våra kunder slipper oroa sig för att bli lurade då alla transaktioner går via Qasa, säger Stephanie Olsen.

Qasa har sedan starten 2014 använt sig av Scrives tjänster.

– På den tiden var det inte lika vanligt med elektronisk signering som det är idag. Vi var ute efter att skapa en modern och effektiv process rakt igenom och valde därför att skapa ett digitalt avtal med enkel signering.

Med Scrive garanteras säkerheten

När Qasa vände sig till Scrive stod det snabbt klart att Scrives eID-hub (företagets produkt för att tillhandahålla id-verifiering och autentisering via exempelvis BankID i Sverige eller NemID i Danmark) var den rätta produkten. 

Genom eID-hubben har Qasa möjlighet att använda sig av flera olika eID:n för att öka tryggheten i varje transaktion. 

– Trygghet och säkerhet är vårt huvudfokus, och då blir verifieringen ett självklart led i det. Vi vill inte tumma på säkerheten bara för att vi är digitala, snarare tvärtom. Scrive har hjälpt oss med BankID-verifiering av annonsörer på Blocket bostad, och med elektronisk signering av hyresavtal sedan vår start. 

Enligt Stephanie är det digitala kontraktverktyget ”otroligt smidigt”.

– Avtalet är framtaget av jurister och säkerställer därför schysta villkor för båda parter, sen kan hyresvärden specificera vissa detaljer vid behov i verktyget på hemsidan. När hyresvärden känner sig redo skickar hen enkelt avtalet för signering med ett knapptryck. När båda parter har BankID-signerat hyresavtalet finns det alltid tillgängligt på vår plattform för båda att se.

Qasa måste följa penningtvättslagen, vilket innebär att de behöver säkerställa att hyresvärden som mottar hyresutbetalningen är den som den utger sig för att vara. 

– Elektronisk signering är ett sätt för oss att säkerställa det, avslutar Stephanie.

Med Scrive tar ditt företag klivet in i en digital framtid – läs mer här 

Fakta: Scrive

✓ Scrive grundades 2010 och blev snabbt marknadsledare i Norden inom elektroniska signeringslösningar. 

✓ Företaget är, med kunder i över 30 länder, känd som en innovatör inom arbetsflödesautomation som kräver elektronisk signering och digital identitetautentisering.

✓ Varje månad hanterar Scrive drygt två miljoner signerade dokument.

✓ Företaget växer snabbt med kunder i vitt skilda branscher. Exempelvis signeras de flesta telekomavtal och nästan alla bilfinansieringsaffärer i dag elektroniskt.

Mer från Scrive

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Scrive och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?