Annons

Analyspodden: Då hotar dubbelsmäll för aktieägarna

Verkstadsbolagen har visat gott gry under de senaste veckornas kapitalmarknadsdagar, vilket antyder att konjunkturen har mer att ge. Men placerare bör ändå vara försiktiga, enligt Di:s börsexpert Martin Blomgren.
”Cykliska bolag ska man helst inte köpa på en hög multipel när det ser som bäst ut”, säger han i Di:s Analyspodden.

Bild:AP

Sönderreadhandel, budrykten kring Fingerprint, optimistiska kapitalmarknadsdagar och utförslöpa för kronan är några de ämnen som nagelfars i veckans avsnitt av Analyspodden med Di:s börsexpert Martin Blomgren och Di:s makroexpert Viktor Munkhammar.

I veckan har bland annat Sandvik och Alfa Laval hållit kapitalmarknadsdagar. Likt andra verkstadsbolag är tendensen att de nu ökar investeringarna.

”Det är ett gott tecken på att industrikonjunkturen nästa år kan ta ett kliv till”, säger Martin Blomgren, som samtidigt noterar att placerarna sprungit före och dragit upp värderingarna av verkstadsaktierna. När zenit väl passeras riskeras en dubbelsmäll för den som kommer in sent.

”Nästa fas är att både vinsterna och värderingarna går ned, då blir det dubbeleffekt nedåt”, säger han.

Oron för utvecklingen på den svenska bostadsmarknaden har samtidigt satt spår i börsindex, när även bankerna tagit stryk. För JM, som även de hade kapitalmarknadsdag i veckan, har det inte räckt att vara bäst i bostadsutvecklarsektorn – aktien har fått stryk ändå.

”Innan det blir klarhet i om det bara var en dipp i bostadspriserna så kan det nog vara tufft för JM på börsen”, säger Martin Blomgren.

Även kronan har pressats av boprisoron.

”Utländska investerare är rädda för vad som händer på den svenska bostadsmarknaden”, säger Viktor Munkhammar.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?