ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Analyspodden

Analyspodden: Börsoron här för att stanna

Veckans börsoro kommer med stor sannolikhet dröja sig kvar en längre tid. Det spår Di:s analytiker Agnetha Jönsson och Johanna Jeansson i veckans avsnitt av Analyspodden.
”Man måste börja bli betydligt mer selektiv om man ska få avkastning på aktierna man köper”, säger Agnetha Jönsson. 

Sedan förra onsdagen fram till stängning i går föll Stockholmsbörsens breda index OMXSPI med 7,4 procent. Det är det största raset vi sett sedan årsskiftet. Och även om läget är lugnare i dag kan börsoron vara här för att stanna. 

”Det är upplagt för det. Alla går åt samma håll, det finns ingen som köper längre, vilket visar på att marknaden är nervös. Vi har fått se amerikanska räntor gå upp, det råder oro kring USA:s handelskrig med Kina och oljepriset är högt. Alla dessa saker tillsammans gör att det inte krävs så mycket för att investerare ska börja sälja. Vi kan inte säga att den här oron är över, den kommer att hålla i sig ett tag", säger Di:s analytiker Agnetha Jönsson i Analyspodden. 

Enligt henne blir den kommande rapportperioden extra intressant, inte bara utifrån hur bolagen lever upp till förväntningarna utan också vad de säger om framtiden och hur de bedömer konjunkturen.

Di:s makroanalytiker Johanna Jeansson är inne på samma linje. Investerarnas oro för konjunkturen kommer fortsätta sprida oro på börsen.  

”Det har nästan varit en obehaglig konsensus kring att konjunkturen är stark nu, men att den viker 2019.  Så det är klart att om alla går omkring och tänker så, varför inte agera på det nu”, säger hon i Analyspodden och fortsätter.

”Återigen, det här är en varningssignal om att läget med evigt låga räntor och stigande börser utan att något annat händer är förbi. Vi är i ett annat konjunkturläge, med en mer mogen konjunktur och högre räntor. Men än så länge är vi inte i ett läge där börsen och finansmarknaden knäcker det här, men vi får se, det blir spännande att se hur centralbankerna agerar. Jag tror inte det här är tillräckligt för att stoppa deras höjningar.”

Johanna Jeansson tror att det är just centralbankernas räntehöjningar som ligger bakom börsfallen. 

”För mig känns det uppenbart att det är centralbankerna som ligger bakom det här på ett eller annat sätt. En stor skillnad från tidigare korrektioner på börsen är att vi nu är i ett annat ränteläge, Fed har höjt flera gånger och har plockat bort likviditet från marknaden, Riksbanken väntas höja vid årsskiftet och även ECB:s protokoll i veckan visar att de fokuserar på att arbetsmarknaden går bättre och att det finns ett visst inflationstryck från arbetsmarknaden, så de är också gång med en höjning, även om det lär dröja längre där.”

Men även om oron kommer att ligga kvar en längre period säger både Johanna Jeansson och Agnetha Jönsson att det inte behöver fortsätta med så stora nedgångar vi sett de senaste dagarna. 

”Det behöver inte bli så dramatiskt som vi såg i går, att allting faller. Men man måste bli betydligt mer selektiv om man ska få avkastning på det man köper”, säger Agnetha Jönsson.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer