ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Analyspodden

Analyspodden: ”Bolagen bygger en falsk trygghet”

  • Karl-Johan Persson, vd för H&M. Foto: TT

Dagens industris analytiker Ulf Petersson och Johanna Jeansson analyserar en hektisk vecka med många tunga bokslutsrapporter på börsen.

Ett viktigt tema i veckans rapportskörd är storbolagens ökade utdelningar. Johanna Jeansson och Ulf Petersson ifrågasätter strategin både ur ett makro- och bolagsperspektiv.

”Från makrohållet ser vi vikande indikatorer och när det händer kan man verkligen fråga sig om man ska dela ut en massa pengar då?”, frågar sig Dagens industris makroanalytiker Johanna Jeansson.

Aktieanalytikern Ulf Petersson konstaterar att många bolag gör det för att blidka aktiemarknaden snarare än att förbereda bolagen trots allt fler signaler om ökade negativa risker i konjunkturläget för 2019.

”Man ska inte invagga aktiespararna att utdelningen är given oavsett väder, konjunktur och vinst. Utdelningen ska ju spegla verksamheten”, säger Ulf Petersson och tillägger:

”Bolagen bygger en falsk trygghet och bygger ris åt sin egen rygg.”

Ett exempel där ett storbolag väljer att behålla utdelningen trots ett klart sämre läge än för ett år sedan är klädjätten Hennes & Mauritz.

Ulf Petersson upplever till och med att bolaget säljer in aktien till aktiemarknaden på ett sätt som han inte sett tidigare.

”Hela tiden de har varit på börsen har det haft en nettokassa, nu har de en nettoskuld.  Ändå delar de ut mer av vinsten. Det är intressant”, konstaterar Ulf Petersson.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies