1515

Analyspodden: Är H&M nästa Ericsson?

Efter en glad börsvecka inför julen väntar tuffare tider under mellandagarna, varnar Di:s börsexpert Ulf Petersson.

”Tittar man på historiken kommer vi ha en negativ utveckling”, säger han i Di:s Analyspodden.

Bild:TT/Di

Stockholmsbörsen har bjudit på en sedvanlig börsuppgång vecka före jul. Men mellandagarna har ett svagt facit enligt Ulf Petersson.

”Av de åtta senaste åren har den gått ned fem år och upp tre”, konstaterar han.

För klädbolagen har dock veckan varit allt annat än ljus. Efter H&M HM B +0,39% Dagens utveckling -raset i förra veckan följde rapporter från MQ, Kapp-Ahl och RNB. Kapp-Ahl rasade 10 procent på sina siffror, trots en tidigare vinstvarning.

”Varningsflaggan var inte på full höjd”, säger Ulf Petersson.

Frågan är nu hur stora problem detaljhandeln har. Är H&M nästa Ericsson, frågar sig Di:s makroexpert Johanna Jeansson apropå branschens strukturella utmaningar med snabb överflyttning till e-handel.

”Det är jättemycket som kommer att hända här. Zalando, de är väl större än H&M nu och har blivit det på ett par år, de har inte några särskilda marginaler, ett par, tre procent. Nu tar de väldigt mycket marknadsandelar men de måste också ställa om för att få en vettig rörelsemarginal på något sätt”, säger Ulf Petersson.

”Jag räknar absolut inte ut alla fysiska butiker.”

På makrofronten oroar sig Johanna Jeansson för att hushållens sparande kanske inte är så stort som det verkar. Det skulle i så fall göra läget värre om vi får ett ihållande boprisfall även nästa år. Enligt finansräkenskaperna uppgår sparandet till 5 procent av de disponibla inkomsterna.

”Men tittar man på andra siffror ger de inte alls samma bild. Tvärtom är sparandet negativt”, säger hon.

”Varför det är lite jobbigt är att ett högt sparande är som en buffert för den oro vi ser på bostadsmarknaden. Tittar man på andra länder som haft riktiga problem på bostadsmarknaden har de haft ett högt byggande innan och en kraftig nedgång i sparandet innan krisen. Sverige har haft ett högt byggande och ett högt sparande”.

Du har väl inte missat DiTV – Sveriges nya ekonomi-tv-kanal? 


Innehåll från MousetrapperAnnons

Bespara dina anställda onödig smärta

En aktuell undersökning, genomförd av Kantar SIFO på uppdrag av Mousetrapper, visar att 46 % av alla bildskärmsarbetare arbetar hemifrån – vilket innebär ca 1700 000 personer. När vi ställde följdfrågan om smärtan uppkommit sedan de började arbeta hemifrån under pandemin blev vi överraskade. Hela 20 % av de som börjat jobba hemifrån under pandemin, eller drygt 230 000, har upplevt att de fått musarmsliknande besvär sedan den startade!

Musarm – eller Repetitive Strain Injury (RSI) som det egentligen heter – är ett samlingsnamn för flera olika tillstånd som uppkommer när man under lång tid arbetar med armar och händer i statiska positioner. Det kan leda till överansträngning i alla de muskler som omger nacke, axel, arm eller hand. En korrekt arbetsställning ökar chanserna att slippa, eller lindra, repetitiva belastningsskador/RSI – vilka annars riskerar att bli kroniska. 

Alla borde arbeta centrerat

Genom att arbeta centrerat, med händerna innanför axlarna, så får man en avslappnad arbetsställning och kan undvika problem som kan uppstå vid arbete med en traditionell datormus, när man inte längre behöver sträcka sig efter musen på skrivbordet. 

Om man inte behandlar sin musarm, utan bara biter ihop, riskerar man att få en livslång kronisk skada. Man kan lära sig att hitta andra vägar att arbeta, men återgår man till gamla vanor så kommer smärtan tillbaka. 

Genom att agera i tid är mycket vunnet, ur ett individperspektiv men också ur ett rent samhällsekonomiskt perspektiv. Många måste sjukskrivas i perioder och genomgå rehabiliterande åtgärder för att kunna återgå till arbetet. Vilket i de allra flesta fall hade kunnat undvikas med mer kunskap och bättre hjälpmedel.

Tre tips som hjälper

Sitter man hemma och arbetar så är det tre saker som är viktiga att tänka på om man vill undvika musarm:

1. Håll fötterna stadigt mot marken.
Ställ in stolen så att fötterna vilar stadigt på golvet, fötterna placeras något framför knäna. Använd vid behov ett fotstöd.

2. Håll armarna i linje med golvet.
Låt axlarna slappna av och håll armbågarna i ca 90° vinkel. Om du ändrar position, så försök att hålla dig inom ett intervall på mellan 70° och 135° – och växla gärna med att arbeta stående i intervaller.

3. Arbeta centrerat.
För att förhindra förslitningsskador är det avgörande att hålla händerna centrerade, innanför axlarna. En vanlig fälla är att sträcka ut armen för att nå musen bredvid tangentbordet. Genom att använda en ergonomisk mus, som Mousetrapper, får du en ergonomiskt sund ställning som håller armar och händer avslappnade. En centrerad mus ger, ofta efter bara ett par veckor, en märkbar förbättring.

4. Bonustips!
Placera skärmen i rätt höjd, dina ögon föredrar att titta nedåt. Placera skärmens övre del i ögonhöjd, eller något lägre. Om du arbetar på en bärbar dator, överväg ett laptop/tablet-stativ och ett fristående tangentbord för att kunna uppnå en korrekt, bekväm höjd.

Vill du ha fler råd och övningar för en förbättrad arbetssituation hemma, och en presentation av våra ergonomiska muslösningar – besök mousetrapper.com.

Läs mer om Kantar SIFO på uppdrag av Mousetrapper

 

Mer från Mousetrapper

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mousetrapper och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?