ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Analyspodden

Analyspodden: Aktierna du ska akta dig för

  • Foto: AP

I veckans Analyspodden ser Ulf Petersson och Johanna Jeansson skilda skäl till den senaste veckans börsfrossa. Vidare pekar podd-duon ut ett par intressanta aktier som bör klara eventuella fortsatta kursfall bra och vilka aktier som bör undvikas.

Oron på finansmarknaden har ökat konstaterar Johanna Jeansson och Ulf Petersson. Stockholmsbörsen nådde i veckan ny årslägstanotering och på den amerikanska räntemarknaden är utvecklingen minst lika oroande, där långa obligationsräntor noteras under eller bara strax över korträntan. Det brukar nästan undantagslöst innebära att vi går mot recession. 

”Den gångna veckans breda kursfall beror på Donald Trump och hans twittrande och förstås på att det amerikanska rättsväsendet såg till att Huaweis finansdirektör greps”, säger Ulf Petersson i Analyspodden. 

”Tycker du? Det spelar förstås in, men jag ser nedgången främst som ett resultat av att den amerikanska räntekurvan är nära att invertera i takt med att centralbankerna för en mindre expansiv politik”, säger Johanna Jeansson.

En negativt lutande räntekurva har historiskt varit ett tydligt varningstecken för konjunkturen. När de långa USA-räntorna har vänt ner under de korta har det följts av recession inom nio till tjugofyra månader i den amerikanska ekonomin. 

I podden diskuteras även hur man som sparare ska agera nu, vilka aktier som man kan titta lite extra på och vilka som ska undvikas.

”Man ska se över sina aktier för nu går det att hitta bolag som var för dyra förut och som kan vara väl så intressanta som de aktier som redan finns i portföljen. Jag tycker exempelvis att medicinteknikbolaget Handicare har blivit för billigt, medan det är hög tid att vara försiktig till forskningsbolag med kapitalbehov”, säger Ulf Petersson. 

”Ja, det som händer vid en konjunkturnedgång och inte minst nu när centralbankerna börjar köpa tillbaka obligationer är att kreditgivningen stramas åt” säger Johanna Jeansson som också föreslår att man under nästa vecka framför allt ska kolla in KPI-siffrorna som kan ge bäring på framtida räntebeslut.  

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies