1515
Annons

Analyshusets sju toppaktier för 2021 – ”bara i början”

Sju aktier med en kurspotential på 40 procent i genomsnitt. Pareto har plockat ut sina favoriter bland börsens små och medelstora bolag.

”Vi tror att bolaget bara är i början av sin utveckling”, säger Paretos Matilda Karlsson om en aktie som redan gått urstarkt på Stockholmsbörsen i år.

Matilda Karlsson, Pareto.
Matilda Karlsson, Pareto.Foto:Mostphotos/Di

Av de sju bolagen på Paretos lista väljer analyshusets kommunikatör Matilda Karlsson att fokusera på tre.

Det första är Sedana Medical. Bolaget producerar ett läkemedel för att söva patienter som behöver få hjälp med andningen av en ventilator. Matilda Karlsson menar att Sedanas läkemedel har stora fördelar jämfört med de två metoder som främst används i dag.

”Det ena sättet ger biverkningar och det andra sättet är resurskrävande för det kräver specialister. Så här kommer Sedana Medicals lösning in och ger mindre tid på IVA för patienter, och färre biverkningar”, säger hon i Di TV:s Börsmorgon.

Sedana Medicals läkemedel är inte marknadsgodkänt, men har ändå skrivits ut av läkare under en tid, så kallad off label-förskrivning som innebär att den enskilda läkaren tar på sig ansvaret.

”Det har fått ett riktigt uppsving under coronapandemin eftersom många patienter har behövt hjälp med andningen. Under första delen av 2020 ökade försäljningen med 90 procent och 40 procent kom från nya användare.”

Sedana Medical har lyft 111 procent på börsen i år. Men även efter pandemin räknar Pareto med att marknaden kommer att vara stor för bolaget.

”Vi pratar om ett behov av 2-3 miljarder euro per år och ungefär 8 miljoner patienter ligger nedsövda två till fem dygn och behöver hjälp med andningen”, säger Matilda Karlsson.

Pareto tror att Sedana Medical får ett marknadsgodkännande i Europa under 2021.

Nästa aktie på listan är ljudboksbolaget Storytel. Bolaget är ännu inte lönsamt, men marknaden för strömmat ljud växer kraftigt och Storytel satsar på att knyta till sig kunder på nya marknader. I år har aktien sjunkit tillbaka något från en hög topp i somras, men är trots det upp 66 procent sedan årsskiftet.

”Ljudboksmarknaden ligger efter andra marknader. Den är ungefär där musik och film var för åtta till tio år sedan. Så här finns en stor potential för Storytel. Och utanför engelsktalande marknader och Norden är penetrationen fortsatt låg. Vi tror att Storytel under 2021 kommer att öka kundintaget på de här marknaderna på allvar.”

Så hur länge behöver Storytels ägare vänta på lönsamhet? Pareto tror att den kommer redan om 2-3 år.

”Storytel var ju lönsamma under Q3 och de är lönsamma på viktiga huvudmarknader i Norden. Så de har visat att de har en affärsmodell som fungerar. De gör ju många förvärv och tillväxtinitiativ runtom i världen. Givet att de får fart på kundtillväxten som vi har räknat med kommer de nå break even under 2021 och sedan kommer marginalerna förbättras år efter år. Vi tror på lönsamhet 2023”, säger Matilda Karlsson.

Aktie nummer tre är Azelio. Ett miljöteknikbolag som sysslar med energilagring.

Aktien har rusat över 250 procent på börsen i år, men Pareto menar att bolaget bara är i början av sin resa.

”De har valt att nischa sig mot långtidslagring av energi. De har en termos, kan man säga, som kan lagra energi i upp till 13 timmar. Energilagring är en jätteviktig del i hela miljöomställningen och här har Azelio en bra chans.”

Azelio är en av många aktörer som siktar in sig på energilagring nu, men enligt Pareto sticker bolagets lösning ut genom att vara ett väldigt kostnadseffektivt sätt för att lagra energi under längre perioder.

”Azelio har visat att produkten fungerar och de fick sin första kommersiella order förra veckan. Nu är det dags för dem att bygga orderbok och skala upp för att kunna leverera produktion i slutet av 2021.”

 


JP Morgan-chefen: Perfekt läge att köpa aktier – här är favoriterna

Risken för recession är högre i Europa än i USA, varnar den amerikanska investmentbanken JP Morgans chefsstrateg Grace Peters.

Men trots orosmolnen anser hon att det är helt rätt tidpunkt att köpa aktier – och pekar ut en grupp europeiska bolag som särskilt intressanta just nu.

”De aktierna är dessutom väldigt billiga, de handlas kring p/e 10, och har en bra direktavkastning”, säger Grace Peters.

JP Morgans chefsstrateg Grace Peters.
JP Morgans chefsstrateg Grace Peters.Foto:Colourbox/Amanda Lindgren

Efter några turbulenta månader på marknaden har börsnedgångarna tilltagit den senaste tiden. Det breda amerikanska indexet S&P 500 stängde på årets lägsta nivå i onsdags samtidigt som Stockholmsbörsen med en årsnedgång på 22 procent hör till de sämsta börserna i Europa.

Grace Peters, som är chef på JP Morgan Private Banks med ansvar för investeringsstrategin i Europa, Mellanöstern och Afrika, anser att marknaden just nu är mycket intressant och noterar att både aktier och obligationer har fallit tillbaka kraftigt vilket ”inte borde hända”, som hon beskriver det.

”Volatilitet på aktiemarknaden är normalt men man förväntar sig att obligationer ska fungera som ett skydd. Faktum är att du måste gå tillbaka till 1970-talet för att se tvåsiffriga nedgångar i både aktier och obligationer på samma gång”, säger Grace Peters till Di när hon är på blixtvisit i Stockholm för att träffa kunder till banken.

Trots turbulensen anser hon att det nu är ett ypperligt tillfälle att gå in både i aktie- och obligationsmarknaden. Det baserar hon på bankens förväntan om att den amerikanska inflationen når sin topp under det andra kvartalet samtidigt som företagens vinster på de flesta håll stiger.

”Företagen går bra och lönsamheten under det senaste kvartalet var på många håll bättre än väntat. Om vi har rätt i att företagens vinster fortsätter att utvecklas väl och att räntorna når sin topp borde inte multiplarna gå ned mer. Därmed bör aktiemarknaden stabiliseras och sedan röra sig uppåt.”

Grace Peters räknar med att S&P 500-indexet kommer att stå runt 18 procent högre vid årsskiftet jämfört med i dag. I nuläget ser hon det som ett bra tillfälle att köpa aktier på bred front, till exempel S&P-bolagen, men hon förespråkar särskilt defensiva sektorer eftersom ekonomin befinner sig sent i konjunkturcykeln.

”Hälsovård är den sektor vi föredrar. Den har aldrig haft en negativ tillväxt de senaste 20 åren och p/e-talen är strax under genomsnittet i marknaden, så där har vi tillväxt till ett rimligt pris.”

Andra defensiva sektorer som hon ser som särskilt attraktiva är dagligvarubolag, el-, gas- och infrastrukturbolag (”utilities”) samt fastighetsbolag. I Europa ser hon också oljeaktier som särskilt intressanta.

”De borde ha uthålliga kassaflöden framöver med tanke på det höga oljepriset. De aktierna är dessutom väldigt billiga, de handlas kring p/e 10, och har en bra direktavkastning.”

Vilka sektorer ska man undvika i nuläget?
”Vi vill exempelvis inte ha de som är ekonomiskt väldigt känsliga, så finansaktier har vi sålt. Några av råvarubolagen har vi också sålt eftersom vi föredrar energiaktier över råvaruaktier nu.”

JP Morgan är just nu ”marginellt överviktade” i europeiska aktier och mer överviktade i amerikanska aktier. Grace Peters säger att kriget i Ukraina och den geopolitiska situationen ökar riskerna på de europeiska marknaderna.

”Europeiska aktier handlas just nu med en rabatt på 30 procent mot amerikanska aktier. Det historiska genomsnittet är 20 procent, så riskerna i Europa är högre men det innebär också att värderingarna är billigare.”

Kriget gör också att risken för recession är högre i Europa jämfört med USA, tillägger hon. För Europa bedömer hon att risken är kring 35 procent och för USA 30 procent. Normalt för den här delen av konjunkturcykeln är runt 15 procent.

”Vi vill gärna se att inflationen kommer ned och att Fed därmed är berett att gå tillbaka till en mer neutral policy. Men vi får inte glömma att konsumenterna är välkapitaliserade och att företagen också är i en bra position.”

Grace Peters säger att det redan nu börjar synas tecken på att framför allt varuinflationen är på väg att mattas av i USA. Samtidigt visar indikatorer, såsom hedgefonders fördelning av långa och korta positioner, på att sentimentet på aktiemarknaden är väldigt svagt för tillfället.

”När sentimentet är så svagt är det oftast bra att köpa, eftersom du har en motsatt uppfattning som ofta betalar av sig.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?