Annons

Analyser: Pundet har inte rasat klart

Bank of England väntas höja räntan på torsdagen, för första gången på tio år. Men det stoppar inte nya bakslag för pundet. Det spår flera banker i färska analyser.

Bild:Jeff Gilbert/Colourbox

För svenskar och andra européer med inkomster i pund är det alltför tidigt att andas ut. Det väntas bli värre innan det blir bättre för den brittiska valutan.

Efter en vändning upp från botten i augusti på omkring 0,92 euro – svagaste mot euron någonsin borträknat ett kort dyk under finanskrisen – tändes hopp om att det värsta var över.

Torsdagens väntade räntehöjning från Bank of England, BOE, räddar dock inte pundet. Tvärt om, spår flera bankekonomer.

Räntehöjningar brukar ge valutan medvind, enligt skolboken. Men BOE:s första räntehöjning sedan finanskrisen ska enligt analytikerna ses som en engångskorrigering och inte början på en period av höjningar.

Centralbanken väntas bara backa tillbaka från sin senaste paniksänkning efter fjolårets brexitomröstning. Sen tar det stopp.

SEB spår att höjningen "ackompanjeras av ett i övrigt mjukt språkbruk i protokollet", det vill säga att BOE knappast siktar på fler höjningar i närtid.

Det väntas få pundet att dala på nytt.

"Pundet har stärkts under den senaste veckan och vi ser risk för rekyl ned idag", skriver SEB:s makroekonom Elisabet Kopelman i ett kundbrev på torsdagens morgon.

Handelsbankens huvudscenario är en "hård" brexit, i meningen att britterna lämnar såväl inre marknaden som tullunionen. Det innebär enligt en färsk valutarapport mot att pundet ska falla mer, ned mot en ny brexitbotten på 0,95 eur under 2018.

"Vi anser inte att en hård brexit är fullt prissatt i marknaden och vi väntar oss att pundet fortsätter att försvagas", skriver Handelsbanken.

Banken tillägger att bromsad brittisk BNP- och lönetillväxt i spåren av en sannolikt "hård" brexit kommer stänga dörren för fortsatta räntehöjningar från BOE.

Nordeas valutaanalytiker drar en liknande slutsats, åtminstone på kortare sikt.

"Vi är fortsatt skeptiska till pundet på fyra till sex månaders sikt och ser därmed en uppsida för euron mot pundet och nedsida för pundet mot dollarn", skriver Nordea i en färsk analys.

Bankerna gör ingen prognos för pundet mot svenska kronor, som på torsdagen stod i 11,11 kronor, omkring en krona ned sedan brexitbeskedet i fjol. Men kronan väntas gradvis förstärkas mot omvärlden, med konsekvens att pundet backar mer mot kronan än mot euron.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?