Inför bokslutet för 2017 förväntades intäkter om sammantaget 9,9 miljarder euro under innevarande helår. De totala intäkterna för 2017 summerade till 9,5 miljarder euro, mot SME-förväntan om 9,6 miljarder euro.
"Nordea NDA SE +0,45% Dagens utveckling räknar med 'något högre intäkter' under 2018 och marknadsbedömningen om cirka 5 procents intäktstillväxt är alldeles för optimistisk", skriver Credit Suisse som räknar med 1 procents tillväxt på översta raden under 2018.
Credit Suisse ser vidare en risk för att Nordea genomför prisjusteringar för att öka sin lånevolym.
"Nordea pekade på konkurrens i Norge och Danmark och vi menar att det finns en risk att banken sätter press på sina priser i och med ambitionen att öka volymerna under 2018", fortsätter Credit Suisse som upprepar neutral samt justerar ned riktkursen 10,40 euro (11,10).
Jyske Bank som - trots nedjusteringar i estimat - lämnar rekommendationen neutral och riktkursen 80 danska kronor oförändrad noterade också utlåtandena om Norge och Danmark.
"Räntenettot tog stryk av ökad marginalpress. Den viktigaste delen i rapporten var det faktum att Nordea såg en ökad marginalpress i Norge (till följd av priskonkurrens), Sverige (avsaknad av volymtillväxt) och särskilt Danmark (bolåneprodukter)", skriver Jyske som konstaterar att det fjärde kvartalets räntenetto sammantaget var nära 4 procent under förväntan.
Avseende den danska verksamheten bekräftar enhetschefen Frank Vang-Jensen för Børsen att kundantalet minskade för det tredje raka året under 2017 och vågar inte lova att det tar stopp under innevarande år.
Nordeas operativa chef Torsten Hagen Jørgensen talade under torsdagen om en "avsaknad av momentum" för banken inom svenska bolån. Fredagens hushållsutlåningsstatistik för december, från SCB, pekar mot att Nordeas svenska bolåneportfölj då krympte något för tredje raka månaden.
"Vi har sett indikationer om låga lånetillväxtnivåer, det pressar Nordeas räntenetto och beror på förlust av marknadsandelar och riskminskning i bankens låneportfölj. En därutöver ökad marginalpress förvärrar räntenettoutsikterna ytterligare", skriver Jyske Bank i sin analysuppdatering.
Även Handelsbanken Capital Markets lyfter fram att "riskminskningen innebär mindre intäktsgenerering" och anser vidare att riskminskningen "minskar attraktiviteten". Rekommendationen minska upprepas med ny riktkurs om 99 kronor (104) till följd av "lägre estimat".
"Vi har svårt att finna några drivkrafter för Nordeas kärnintäkter under 2018 och räknar med att både ränte- och provisionsnettot minskar", skriver Handelsbanken som påpekar att intäktsökning i stället väntas på den mindre kvalitativa tradingintäktsraden under innevarande år.
I flertalet analyser lyfts det samtidigt fram att aktiens höga direktavkastning begränsar nedsidan. Kepler Cheuvreux, som upprepar köp med ny lägre riktkurs om 110 kronor (113,50), framhåller exempelvis att "vi förväntar oss en direktavkastning på 7,4-8,3 procent för 2018-2020". Enligt Keplers estimat handlas vidare Nordea med en rabatt jämfört "konkurrenternas snitt" avseende P/E och bokfört värde (TBV).
Vidare upprepar SEB och DNB köp av Nordea med nya riktkurser om 106 (114) respektive 107 (110) kronor. Barclays upprepar övervikt med ny riktkurs om 108 kronor (111) medan JP Morgan upprepar neutral med ny riktkurs om 94 kronor (99).
Nordeaaktien ökar knappt 1 procent till 97,40 kronor på fredagen efter ett tapp på drygt 4 procent under torsdagen.
Du har väl inte missat DiTV – Sveriges nya ekonomi-tv-kanal?