1515
Annons

Analyser: För höga intäktsförväntningar på Nordea för 2018

Marknadsförväntningarna på Nordea avseende innevarande års intäkter har legat för högt. Konsensus avseende de totala intäkterna under 2018 kan förväntas komma ned.

Det framgår i analysuppdateringar som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av efter torsdagsmorgonens bokslut från storbanken.

Inför bokslutet för 2017 förväntades intäkter om sammantaget 9,9 miljarder euro under innevarande helår. De totala intäkterna för 2017 summerade till 9,5 miljarder euro, mot SME-förväntan om 9,6 miljarder euro.

"Nordea NDA SE +0,86% Dagens utveckling räknar med 'något högre intäkter' under 2018 och marknadsbedömningen om cirka 5 procents intäktstillväxt är alldeles för optimistisk", skriver Credit Suisse som räknar med 1 procents tillväxt på översta raden under 2018.

Credit Suisse ser vidare en risk för att Nordea genomför prisjusteringar för att öka sin lånevolym.

"Nordea pekade på konkurrens i Norge och Danmark och vi menar att det finns en risk att banken sätter press på sina priser i och med ambitionen att öka volymerna under 2018", fortsätter Credit Suisse som upprepar neutral samt justerar ned riktkursen 10,40 euro (11,10).

Jyske Bank som - trots nedjusteringar i estimat - lämnar rekommendationen neutral och riktkursen 80 danska kronor oförändrad noterade också utlåtandena om Norge och Danmark.

"Räntenettot tog stryk av ökad marginalpress. Den viktigaste delen i rapporten var det faktum att Nordea såg en ökad marginalpress i Norge (till följd av priskonkurrens), Sverige (avsaknad av volymtillväxt) och särskilt Danmark (bolåneprodukter)", skriver Jyske som konstaterar att det fjärde kvartalets räntenetto sammantaget var nära 4 procent under förväntan.

Avseende den danska verksamheten bekräftar enhetschefen Frank Vang-Jensen för Børsen att kundantalet minskade för det tredje raka året under 2017 och vågar inte lova att det tar stopp under innevarande år.

Nordeas operativa chef Torsten Hagen Jørgensen talade under torsdagen om en "avsaknad av momentum" för banken inom svenska bolån. Fredagens hushållsutlåningsstatistik för december, från SCB, pekar mot att Nordeas svenska bolåneportfölj då krympte något för tredje raka månaden.

"Vi har sett indikationer om låga lånetillväxtnivåer, det pressar Nordeas räntenetto och beror på förlust av marknadsandelar och riskminskning i bankens låneportfölj. En därutöver ökad marginalpress förvärrar räntenettoutsikterna ytterligare", skriver Jyske Bank i sin analysuppdatering.

Även Handelsbanken Capital Markets lyfter fram att "riskminskningen innebär mindre intäktsgenerering" och anser vidare att riskminskningen "minskar attraktiviteten". Rekommendationen minska upprepas med ny riktkurs om 99 kronor (104) till följd av "lägre estimat".

"Vi har svårt att finna några drivkrafter för Nordeas kärnintäkter under 2018 och räknar med att både ränte- och provisionsnettot minskar", skriver Handelsbanken som påpekar att intäktsökning i stället väntas på den mindre kvalitativa tradingintäktsraden under innevarande år.

I flertalet analyser lyfts det samtidigt fram att aktiens höga direktavkastning begränsar nedsidan. Kepler Cheuvreux, som upprepar köp med ny lägre riktkurs om 110 kronor (113,50), framhåller exempelvis att "vi förväntar oss en direktavkastning på 7,4-8,3 procent för 2018-2020". Enligt Keplers estimat handlas vidare Nordea med en rabatt jämfört "konkurrenternas snitt" avseende P/E och bokfört värde (TBV).

Vidare upprepar SEB och DNB köp av Nordea med nya riktkurser om 106 (114) respektive 107 (110) kronor. Barclays upprepar övervikt med ny riktkurs om 108 kronor (111) medan JP Morgan upprepar neutral med ny riktkurs om 94 kronor (99).

Nordeaaktien ökar knappt 1 procent till 97,40 kronor på fredagen efter ett tapp på drygt 4 procent under torsdagen.

Du har väl inte missat DiTV – Sveriges nya ekonomi-tv-kanal?

Innehåll från Mobilaris Industrial SolutionAnnons

Spjutspetsteknik möjliggör nollvisionen inom industrin

Den tekniska utvecklingen leder oss mot Industri 4.0, där innovativa lösningar skapar förutsättningar för ökad effektivitet, hållbarhet och säkrare arbetsmiljöer, så att vi äntligen kan nå nollvisionen för allvarliga arbetsplatsolyckor.

Att säkerställa en trygg arbetsmiljö på stora industrianläggningar där personal och många underleverantörer och konsulter vistas är idag en stor utmaning. 

– Det blir allt viktigare att skapa säkra processer och förbättrad samordning och kommunikation på industrianläggningar. Så att man exempelvis kan säkerställa att det alltid är behörig personal som finns på rätt plats på anläggningen, berättar Daniel Enström, VD Mobilaris Industrial Solutions.

Genom åren har Mobilaris Industrial Solutions byggt upp en bred förståelse och kompetens kring industrins förutsättningar. Genom sitt förvärv av Widefind har företaget nu stärkt sin spetskompetens inom bland annat UWB, en teknologi som med hög precision kommunicerar avstånd och positioner, vilket är en förutsättning för smart industri.  

– Vi är en accelerator och pionjär när det gäller digitala arbetsplatslösningar för tung industri. Våra lösningar implementeras enkelt i befintliga processer och system. Lösningarna märks knappt så länge allt flyter på som det ska, men finns där som en trygghet om en farlig situation uppstår. Vi vill göra det enkelt att göra rätt, förklarar Daniel Enström.

Bolaget vidareutvecklar nu sitt koncept Proximity Alert. 

– Vi håller just nu på att testa nya lösningar på en stor komplex industrisajt där hundratals människor och fordon rör sig dagligen. Utöver att säkra att människor befinner sig där de har behörighet att göra tar vi också in fordon i vår lösning för att skapa förbättrade och säkrare trafikflöden på anläggningen, säger Viktor Linde, Product Manager Mobilaris Industrial Solutions.

Det är inte längre brist på teknik som sätter hinder eller som gör det långsamt att rulla ut lösningar inom industrin idag. 

– Snarare bristen på lösningar som enkelt och sömlöst går in i de existerande processerna. Här kan vi visa på mycket goda resultat historiskt, och vi står redo att skala upp vår verksamhet ytterligare framöver för att möjliggöra fler innovativa lösningar för säkrare och effektivare industrier, avslutar Daniel Enström.

Om Mobilaris Industrial Solutions 

Mobilaris Industrial Solutions utvecklar digitala lösningar som förbättrar samordning, säkerhet och effektivitet inom tung industri. Med hjälp av lösningarna, som är baserade på realtids-data, skapas en ökad medvetenhet om vad som sker på arbetsplatsen och gör det möjlighet att koordinera aktiviteter mellan människor, fordon, maskiner, utrustning och olika arbetsplatsområden. 

Läs mer om Mobilaris Industrial Solutions här!

 

Mer från Mobilaris Industrial Solution

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mobilaris Industrial Solution och ej en artikel av Dagens industri

Flygplatschefen: Inget kaos på Arlanda i höst

Swedavia har fått mycket kritik för sommarens långa köer till säkerhetskontrollen på Arlanda. Bemanningen har nu förbättrats och resenärer kan förvänta sig kortade kötider, enligt det statliga bolaget. Flygplatsen väljer även att ta bort regeln att komma tidigast tre timmar före avresa.  

Charlotte Ljunggren, marknads- och försäljningschef och tillförordnad flygplatschef. Till vänster: Köer på Arlanda i juni.
Charlotte Ljunggren, marknads- och försäljningschef och tillförordnad flygplatschef. Till vänster: Köer på Arlanda i juni.Foto:Ali Lorestani/TT/Anna Bredberg

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera