Analyschef om kontorsflykten: ”Började redan i slutet av första kvartalet”

Vikande konjunktur tillsammans med en ökad andel hemarbete även när pandemin är över bådar inte gott för kontorsfastigheter. Även om inte efterfrågan klappar ihop helt kommer företagen med rader av nya krav på fastighetsägare och framtidens kontor.

”Det har varit en väldigt tuff inbromsning för nyuthyrning på kontorsmarknaden. Det började redan i slutet av första kvartalet”, förklarar Niclas Höglund, analyschef på fastighetskonsultfirman JLL.

Från att i början av året ha fått uppdrag för att främst expandera kontorslokaler får nu JLL främst uppdrag som handlar om att ”downsiza”, minska, företagens lokalytor.

”Den huvudsakliga anledningen är att konjunkturen bromsar in, anser vi. Vi ser inte att hemarbetet har påverkat.”

Fastighetskonsultkollegan på Cushman & Wakefield är mer framåtblickande.

”Strukturella förändringar som ökad andel distansarbete kan komma att minska trycket på kontorslokaler”, säger Annika Edström, Head of What´s Next på Cushman & Wakefield.

”Å andra sidan ser vi att antalet anställda inom kontorsintensiva yrken fortsätter att öka och att detta i sin tur kommer att öka efterfrågan på kontorslokaler igen på sikt.” 

Mats Hederos, vd på AMF Fastigheter, konstaterar likaså att kontorsmarknaden i centrala Stockholm, där AMF framför allt har sina fastigheter, är fortsatt stabil med låga vakanser. Än så länge.

Niclas Höglund, analyschef på fastighetskonsultfirman JLL.
Niclas Höglund, analyschef på fastighetskonsultfirman JLL.

”Många företag har redan innan pandemin planerat för mer distansarbete och därmed färre arbetsplatser relativt antal anställda, och mer sociala mötesplatser. Den trenden har förstärkts ganska rejält under pandemin.”

Flexibilitet kommer att bli allt viktigare i pandemins spår, enligt Mats Hederos.

”I många fall sätter företag sig i dag med sitt kontor också i närheten av en co working-aktör som får bli den som utgör flexibilitet. Behöver man mer ytor och arbetsplatser kan man utnyttja det närliggande co working-stället.” 

Niclas Höglund på JLL pekar också på denna allt tydligare trenden, att det är arbetsplatserna som minskar i antal och att de gemensamma ytorna ökar.

”Antalet arbetsplatser går ner när man i dag planerar nya kontor, men det är inte alls lika stor nedgång på ytorna. Efterfrågan på mer flexibla kontor ökar, det behövs mer möteslokaler, även mindre mötesrum.”

Han ser dock att de smått överhettade kontorshyrorna börjar svalna.

”Vi såg en viss nedgång i hyresnivåerna i tredje kvartalet. Rabatterna har helt klart ökat. Men samtidigt har vi haft en kraftig uppgång på hyresmarknaden, inte minst i Stockholm, så det var fortfarande upp i tredje kvartalet jämfört med ifjol. Men i fjärde kvartalet kommer det att bli svårare för den trenden att fortsätta.”

Det som talar emot en kraftig nedgång den här gången är att nyproduktionen av kontorsfastigheter är lägre än det långsiktiga snittet.

”Vid tidigare inbromsningar har nyproduktionen legat på betydligt högre nivåer”, enligt Niclas Höglund.

 

 


Innehåll från RegSmart Life ScienceAnnons

Stort behov av regulatorisk kunskap inom läkemedelsindustrin

Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.
Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.

En möjliggörare med gedigen regulatorisk grund från både myndighet och industri. Så beskriver RegSmart Life Science grundare, Marie Gårdmark och Agneta Larhed, bolaget som hjälper både företag och forskare med allt från produktutveckling till regulatoriska frågor. 

Det var redan på apotekarutbildningen vid Uppsala universitet som Marie Gårdmark och Agneta Larhed lärde känna varandra. I dag har Marie en bred bakgrund inom läkemedelsutveckling och regulatoriska frågeställningar och Agneta har stor erfarenhet inom formuleringsutveckling av läkemedel – en riktigt bra kombination enligt de själva: 

– Vi kommer båda från tjänster på Läkemedelsverket. Jag var chef för tillståndsverksamheten rörande läkemedel och Agneta var vetenskapligt ansvarig inom området farmaci och bioteknologi. Under våra år på myndigheten såg vi att det fanns ett stort behov av regulatorisk kunskap inom industrin, framförallt bland småföretagare och forskare. Det sådde fröet till RegSmart. När erbjudandet kom att starta ett bolag tillsammans med Center for Translational Research så kändes det som ett enkelt beslut, säger Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare. 

– Det som gör oss unika på marknaden är vår bredd. Vi balanserar regulatoriska, vetenskapliga och kommersiella behov och förutsättningar vilket är värdefullt i arbetet med så väl tidig utveckling som inför marknadsgodkännande. Jag och Marie kompletterar varandra och vi har ett bra helhetsperspektiv med fokus på företagens mål, tillägger Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare. 

Använda riktlinjer på rätt sätt

Just helhetsperspektivet är extra viktigt poängterar Marie Gårdmark. Det gäller att utgå från vilka produkter som bolaget faktiskt vill ha ut på marknaden i slutändan – något som mindre företag inte alltid tänker på: 

– De blir lätt uppslukade av den fas som de befinner sig i just nu och inför de problem de möter dagligdags. Genom att istället ha ett klart affärsmål med sin produkt från start, blir det lättare att förstå vad man behöver göra för att nå dit. Här är det viktigt att veta hur man kan ta hjälp av riktlinjer och regler under resans gång för att uppnå sina kommersiella intressen, säger Marie Gårdmark. 

Men, det handlar inte bara om att läsa riktlinjer – det  gäller också att förstå sammanhanget, säger Agneta Larhed. RegSmarts roll är att vara lösningsfokuserade och deras arbete går snarare ut på att förstå syftet med riktlinjerna, och hjälpa kunden att förstå vart lagstiftningen är på väg. 

– Då får man bättre koll på vad man behöver eller inte behöver göra, och kan se både närliggande risker och möjligheter i utvecklingsarbetet. Vi har tre ledord som vi utgår från: vetenskaplighet, regulatorisk relevans och fit for purpose. Fit for purpose innebär att man utgår ifrån det man vill uppnå och därefter bestämmer vilka studier eller tester man ska göra istället för att bara hålla sig fast vid en riktlinje och göra som man alltid har gjort, säger Marie Gårdmark. 

Stort engagemang och framåtanda 

I augusti firar bolaget ett år och utvecklingen har varit över de båda grundarnas förväntan. De har nyligen rekryterat tre nya spetskompetenser som ska täcka upp inom dels det medicintekniska området, dels inom läkemedelstillverkning. 

– Det är väldigt roligt att få ta del av så många spännande idéer från företag och forskare som jobbar med alla dessa fantastiska utvecklingsprojekt inom läkemedel och medicinteknik. Det finns ett sådant engagemang och en stark framåtanda, vilket är härligt att kunna vara en del av! säger Agneta Larhed.

– För oss är det viktigt att bidra till utvecklingen av life science-sektorn i Sverige och det är något som vi gör på olika sätt. Det kan till exempel handla om att hjälpa små forskande företag med regulatorisk kunskap så tidigt som möjligt i utvecklingsprocessen. Det regulatoriska behöver inte förhindra eller försvåra – det gäller bara att fokusera på sin produkt och se möjligheterna, avslutar Marie Gårdmark.

Fakta RegSmart Life Science
RegSmart Life Science AB bildades i augusti 2019. Företaget är en del av koncernen Center for Translational Research tillsammans med Clinical Trial Consultants, Lablytica och ClinSmart. I dagsläget har företaget fem anställda och kontor i Uppsala. RegSmart täcker regulatoriska frågeställningar för både läkemedel och medicintekniska produkter och har en global inriktning med fokus på den europiska och amerikanska marknaden.
EXTERN LÄNK: Läs mer här 

Mer från RegSmart Life Science

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RegSmart Life Science och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?