1515
Annons

Amina Manzoor: ”Covid-19 är här för att stanna”

Den prisbelönta medicinjournalisten Amina Manzoor kommer ut med en bok om pandemier. 

”Det har varit ett extremt intensivt år. Alla har velat ha information omedelbart, och vi vetenskapsjournalister har tvingats hantera många ogranskade studier”, säger hon.  

Amina Manzoor.
Amina Manzoor.

Minst 160 miljoner människor har insjuknat och 3,3 miljoner har dött av covid-19. I Sverige står motsvarande tal för en miljon insjuknade och 13.900 döda. 

Som medicinreporter på Dagens Nyheter har Amina Manzoor varit en av den svenska debattens tydligaste röster i debatten om det dödliga coronaviruset. Nu släpper hon boken ”Pandemier! Från spanska sjukan till covid-19”.

Varför skriver du en bok om den här pandemin?
”Jag har saknat den fördjupade kunskapen i nyhetsrapporteringen. Man vill förstå mekanismerna bakom. Sedan har jag varit intresserad av pandemier i många år, det är supernördigt. Det började när jag jobbade på Karolinska Institutets personaltidning och lärde känna fotografen Lennart Nilsson. Han ringde mig en dag när svininfluensan började spridas och undrade om någon hade blivit smittad i Sverige, för han ville fota viruset. Att hitta den första patienten, ta reda på vart viruset kom ifrån och hur man kunde begränsa utbrottet kändes som ett spännande detektivarbete.”

Hur har det varit att jobba som reporter under covid-pandemin?
”Det har varit väldigt intensivt. Som vetenskapsjournalist jobbar man vanligtvis med granskade studier som har gått igenom någon slags tvätt, men under coronapandemin har det kommit extremt många så kallade 'pre-prints' som inte är granskade. Det har gjort att man måste vara mycket mer försiktig, man har inte vetat om resultaten stämmer. Samtidigt hade man blivit ganska mossig om man bara hade publicerat de granskade och publicerade studierna.”

Du skriver att infodemin är lika allvarlig som pandemin vad gäller covid-19. Exempel på myter som har spritts?
”I början kom ett rykte som sa att covid aldrig skulle lämna vårt dna på samma sätt som hiv. Andra myter som har spritts är att munskydd ger syrebrist och orsakar cancer. Ett tredje exempel är att ett hundratal 5G-mobilmaster sattes i brand i Storbritannien eftersom de ansågs sprida coronaviruset.”

Hur ser du på den svenska strategin?
”Det finns saker som har misslyckats. Vi har misslyckats med att skydda de äldre, hälften av våra dödsfall har skett på äldreboenden. Sedan kom de svenska åtgärderna senare än i många andra länder och de har varit mildare än i många andra länder. Att skolorna har hållit öppet har varit väldigt positivt.”   

Varför har Sverige så höga dödstal jämfört med övriga Norden? Sverige har 13.900 döda, Norge har 650, Finland har 850 och Danmark har 2.500?
”Ett viktigt skäl är att väldigt stor smitta kom in i Sverige under sportlovsveckorna 2020. Man testade heller inte ordentligt då, om man hade testat som i dag hade man hittat de här klustren och kunnat stoppa dem på ett helt annat sätt. Åtgärderna kom sent och det tog tid innan de fick effekt. Men vi vet inte allt än.”

Är det rätt eller fel att Sverige inte har gått ned i lockdown?
”En rent privat åsikt är att jag värnar våra demokratiska fria rättigheter. Man kan heller inte säga att de länder som har stängt ned har haft någon lägre form av dödlighet, det finns inget entydigt mönster.”

Hade Kina kunnat göra något annorlunda för att stoppa smittspridningen i Wuhan i början?
”Ja, de hade kunnat dela med sig av information redan i december 2019, det tog flera veckor innan de berättade. Om de hade delat med sig tidigare hade man kunnat varna andra länder, skala upp testningen och reglera resandet.” 

Hur orolig ska man vara för att vaccinet blir en ny Pandemrix-skandal, som ledde till att många fick narkolepsi som biverkan?
”Det är en jättebra fråga och jag förstår att många är oroliga. Därför är det bra att man avvaktar med att vaccinera barn tills man har mer data på säkerhet. Nu har mer än en halv miljon barn i USA vaccinerats med minst en dos så vi börjar få data.”

Hur länge tror du att vi får leva med covid?
”Jag tror att själva viruset kommer att vara kvar under överskådlig tid, för det är jättekomplicerat att utrota sjukdomar. Hos människor har vi bara utrotat en sjukdom och det är smittkoppor, och det tog många års kampanj. Covid-19 är här för att stanna men tack vare vaccinet behöver det kanske inte bli värre än en förkylning framöver.”

 

Innehåll från WihlborgsAnnons

Wihlborgs inför pris på koldioxidutsläpp

Arvid Liepe (tv) och Staffan Fredlund (th).
Arvid Liepe (tv) och Staffan Fredlund (th).

Flera svenska företagsjättar har infört ett internt pris på koldioxidutsläpp. Nu hoppar Wihlborgs på tåget. ”Det känns roligt att vi kan driva utvecklingen i vår bransch”, säger miljö- och klimatchefen Staffan Fredlund.

Nu inför fastighetsbolaget Wihlborgs ett internpris på koldioxidutsläpp. Priset sätts till 1000 kronor per ton och kommer inledningsvis att testas vid investeringsbeslut kring renoveringar och hyresgästanpassningar. 

– Det här är en nyckel för att omsätta klimatpåverkan till ett finansiellt värde som vi kan använda i kostnadskalkylen. Tanken är att det interna priset ska underlätta för oss att fatta kloka och relevanta beslut, och premiera leverantörer som erbjuder det klimatbästa alternativet när vi genomför upphandlingar, säger Staffan Fredlund, miljö- och klimatchef på Wihlborgs. 

Verktyg för att nå halveringsmål

Genom införandet av internpriset på koldioxid lägger bolaget i en högre växel för att minska utsläppen som sker i samband med byggprojekt, det som räknas som indirekt klimatpåverkan i värdekedjan. 

För att pressa ner klimatpåverkan ytterligare sätter Wihlborgs även upp ett så kallat målgränsvärde vid nybyggnation av kontorsfastigheter. Gränsvärdet ligger på 270 kilo koldioxidekvivalenter per kvadratmeter.

Nyfiken på Wihlborgs klimatarbete? Ta reda på mer här. 

– Vi har liksom branschen i stort haft svårt att mäta och målsätta klimatpåverkan vid byggnation och renoveringar, alltså den del av vår verksamhet som har störst klimatpåverkan, säger Arvid Liepe, ekonomi- och finanschef på Wihlborgs, och fortsätter:

– Internprissättningen och målgränsvärdet hjälper oss att angripa detta. Förhoppningen är att satsningarna ska göra stor skillnad för de totala utsläppen och bidra till att vi uppnår vårt halveringsmål för 2030.

Tar steget – innan det blir ett hygienkrav

Arvid Liepe och Staffan Fredlund hoppas att verktygen kommer att användas brett i organisationen och i både små och stora projekt.

– Vi kommer att testa detta och utvärdera om det styr oss på rätt sätt. Genom att ta steget nu hinner vi också med en lärandeprocess kring intern prissättning innan den här typen av åtgärder blir ett hygienkrav på marknaden. Det känns roligt att vi kan visa ledarskap och driva utvecklingen i vår bransch, säger Staffan Fredlund. 

Om Wihlborgs
Wihlborgs är ett börsnoterat fastighetsbolag som erbjuder kommersiella lokaler till företag och organisationer i Öresundsregionen. Wihlborgs Fastigheter finns i Malmö, Lund, Helsingborg och Köpenhamn. Bolaget är marknadsledande i de tre svenska städerna. 

Läs mer om Wihlborgs fastighetsutveckling

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wihlborgs och ej en artikel av Dagens industri

Producentpriserna i Polen ökade mindre än väntat i årstakt i juli

Producentpriserna i Polen ökade mindre än väntat i årstakt i juli.

Foto:Mindaugas Kulbis

På årsbasis steg producentpriserna 24,9 procent (+25,6), att jämföra med Bloomberg analytikerkonsensus som väntade en ökning på 25,3 procent.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera