Annons

Amerikanskt skatteförslag gynnar rika – slår mot landets fattiga

Den amerikanska senatens republikanska skatteförslag ger betydande skattelättnader och förmåner till de som tjänar över 100.000 dollar per år, men landets fattiga får det sämre.

Det rapporterar Washington Post som hänvisar till beräkningar från kongressens budgetkontor (CBO).

Republikanerna siktar mot att senaten ska fatta beslut om skatteplanen denna vecka, men enligt tidningen kan CBO:s nya analys sätta käppar i hjulen för planen. CBO:s beräkningar visar också att skatteförslaget skulle öka budgetunderskottet med 1.400 miljarder dollar under tio år, något som kan oroa republikanska politiker som är bekymrade om landets växande statsskuld.

Washington Post noterar att demokraterna vid upprepade tillfällen kritiserat skatteförslaget för att det ger till de rika på de fattigas bekostnad. Utöver sänkt skatt för företag och många privatpersoner skulle senatens skatteförslag också innebära stora förändringar i sjukförsäkringen, något som enligt CBO får hårda effekter för låginkomstfamiljer.

CBO:s beräkningar visar att amerikaner som tjänar under 30.000 dollar om året får försämrade villkor från 2019. Från 2021 blir de med inkomster under 40.000 dollar om året förlorare med det republikanska skatteförslaget och från 2027 blir de flesta personer med inkomster under 75.000 dollar förlorare. Å andra sidan blir miljonärer och personer som tjänar mellan 100.000 och 500.000 dollar om året vinnare på skatteförslaget.

Det viktigaste skälet till att de fattiga får det sämre med det republikanska skatteförslaget är att lagförslaget slopar kravet på att alla amerikaner måste ha sjukförsäkring. Enligt CBO:s beräkningar skulle stigande premier leda till att 4 miljoner amerikaner förlorar sin sjukförsäkring från 2019, och att det antalet stiger till 13 miljoner 2027.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?