ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Amerikanskt lagförslag ska stötta amerikanska 5G-aktörer i kinesisk konkurrens

Ett nytt lagförslag i USA ska stötta amerikanska 5G-aktörer i konkurrensen mot kinesiska telekombolag. Både republikanska och demokratiska kongressledamöter stödjer förslaget.

Ett lagförslag med stöd av både republikaner och demokrater avsett att stimulera amerikanska telekomaktörer med verksamhet inom 5G presenterades på måndagen. Förslaget ska ge de amerikanska bolagen en hävstång för att tygla konkurrensen från "statsstödda kinesiska aktörer", skriver Texas-republikanen Michael McCaul, upphovsman till förslaget.

Lagförslaget i representanthuset om att direkt bekämpa de kinesiska aktörernas framfart, som politikerna menar sker på bekostnad av amerikanska konkurrenter, nämner inte specifikt någon finansiering till amerikanska aktörer inom 5G bland vilka Cisco och Qualcomm kan nämnas. 

Däremot uppmanas utrikesdepartementet att "vidta erforderlig representation och ledarskap" för amerikansk räkning gentemot internationella telekomorganisationer i syfte att skapa standarder för 5G-nät. Detta är enligt lagförslaget nödvändigt för att motverka försök från Kina att få för stort inflytande över sådana intressegrupper, skriver kongressledamöterna.

"Kinas majoritetskontroll över världens 5G-nät, uppkopplad nätapparatur och inom molnlagring är en oacceptabel risk. Vi måste visa att vi är här för att konkurrera på det området", skrev Michael McCaul i ett uttalande för Reuters.

Vid sidan av Ericsson och Nokia har kinesiska Huawei tagit position som dominerande på nätverkssidan i telekomsektorn. Anklagelser om möjliggörande av spionage för den kinesiska regimen vid sidan av affärer med amerikanskutvecklad teknologi i brott med sanktioner mot både Nordkorea och Iran har lett till att försätta Huawei i en diplomatisk kris med Vita huset. 

De senaste veckorna har tvetydiga besked kommit från Trumpadministrationen i fråga om det kinesiska bolaget, som av vissa anses som en av frontlinjerna i handelskonflikten mellan världens två största ekonomier.

President Donald Trump uppgav efter ett möte med kinesiske kollegan Xi Jinping för två veckor sedan att USA skulle lätta på sanktionerna mot Huawei, som svartlistats och förbjudits som handelspartner för amerikanska bolag, i utbyte mot kinesiska inköp av amerikanska jordbruksprodukter och återupptagna förhandlingar i handelskonflikten. 

Vita huset förtydligade senare att Huawei endast skulle ges en lindrigare lättnad. På måndagen rapporterade Reuters att amerikanska myndigheter inom 2-4 veckor väntas ge ut licenser för de bolag som ges tillåtelse att sälja produkter till Huawei.

Både Huawei och konkurrenten ZTE, en annan kinesisk aktör som straffats med sanktioner av USA, har vid upprepade tillfällen slagit ifrån sig gällande att bolagens teknologi skulle utgöra säkerhetsrisker, möjliggöra spionage för regimen eller för handel i brott med sanktioner.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer