Annons

Amerikanska storbankerna varnar: Risk för betydande kreditförluster

De stora amerikanska bankerna signalerar för att vi ännu inte sett det värsta av coronapandemins efterdyningar. Bankerna förbereder sig för en våg av kreditförluster och stuvar totalt undan 28 miljarder dollar, rapporterar Wall Street Journal. 

Foto:Richard Drew

På tisdagen meddelade banktrion JP Morgan, Citigroup och Wells Fargo – i samband med sina kvartalsrapporter – att resultatet påverkades kraftigt av det faktum att man kollektivt avsätter motsvarande 254 miljarder kronor för att täcka förväntade kreditförluster. 

Banktrions totala avsättningar är en kraftig ökning jämfört med motsvarande siffra under det första kvartalet, vilket speglar deras antagande om att coronapandemins efterdyningar blir värre än tidigare befarat, skriver WSJ vidare. 

Den största amerikanska banken, JP Morgan, säger att man lägger undan mer den här gången för att dels förbereda sig för en arbetslöshet på över 10 procent långt in på 2021, dels för att deras ekonomiavdelning räknar med en svagare återhämtning för den amerikanska ekonomin. 

”Det här är ingen normal recession. Den delen kommer senare”, säger vd:n James Dimon till WSJ.

Totalt avsatte JP Morgan omkring 10,4 miljarder dollar – motsvarande 94 miljarder kronor – under det andra kvartalet, vilket halverade vinsten, enligt bankjätten. 

Även Citigroup levererade en vinst på den sista raden för det andra kvartalet, medan Wells Fargo redovisade en förlust per aktie om 0,66 dollar – bankjättens första förlustkvartal på över ett årtionde. De bägge storbankerna lade i sin tur undan omkring 87 respektive 72 miljarder kronor för att kunna täcka betydande kreditförluster.  

Storbanken Goldman Sachs rapporterade på onsdagen, medan sektorkollegorna Morgan Stanley och Bank of America gör det senare under veckan. 

 

 

 

 


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?