ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Amerikanska storbanker pressas av Feds kovändning

  • Jamie Dimon, vd för JP Morgan Chase Foto: Giulia Marchi

De amerikanska storbankernas viktigaste inkomstkälla pressas av Federal Reserves tvärvändning i räntepolitiken. Goldman Sachs gynnas dock när Fed skickar duvaktiga signaler.

Under den gångna veckan har kvartalsrapporterna från de amerikanska storbankerna avlöst varandra. 

På torsdagen brädade Morgan Stanley förväntningarna med ett resultat per aktie på 1,23 dollar, 7 procent över snittprognosen i Bloombergs analytikerenkät.

Morgan Stanley utmärkte sig också med att rapportera en mindre nedgång i räntenettot än väntat, minus knappt 3 procent medan analytikerkåren väntat sig en nedgång med närmare 5 procent.

Ränteintäkterna står dock för en mindre del av Morgan Stanleys verksamhet jämfört med flera av bankens tunga kollegor. Tidigare i veckan flaggade Wells Fargo, Citigroup och JP Morgan Chase för fallande räntenetton framöver, efter att centralbanken Federal Reserve gjort helt om i räntepolitiken.

JP Morgan Chase levererade rekordvinst förra året, delvis drivet av stigande räntor. Vid onsdagens rapportsläpp sänkte storbanken i stället helårsprognosen för räntenettot med en dryg halv miljard dollar jämfört med aprilprognosen. Under en telefonkonferens jämförde vd:n Jamie Dimon ränteintäkterna med en blåsande vind och sa att banken inte kan förutspå framtiden.

Ränteintäkterna motsvarar drygt hälften av JP Morgans totala intäkter. Andelen är ännu högre för den mer konsumentinriktade storbanken Wells Fargo vars räntenetto minskade med 3,6 procent på årsbasis under det andra kvartalet.

Wells Fargos prognoser för helåret kapades redan i mars och förblev intakta den här gången, men storbanken flaggade för att helårsutfallet sannolikt hamnar i den lägre delen av det sänkta intervallet.

Även Citigroup, vars vd Brian Moynahan underströk en stark underliggande tillväxt i den amerikanska ekonomin, flaggade för press från Feds räntesänkningar. Under en telefonkonferens på onsdagen sa finanschefen Paul Donofrio att tillväxten i räntenettot snarare landar kring 1 procent än de 3 procent Citi i nuläget spår om Fed sänker räntan två gånger i år.

Terminshandeln indikerar i nuläget att investerarna spår en amerikansk styrränta på högst 1,5-1,75 procent vid årsskiftet. Det indikerar sänkningar om 75 baspunkter från dagens läge.

Svenska SEB har i veckan varnat för att förväntningarna på räntesänkningarna kan ha gått för långt men spår fortfarande två sänkningar i år, i linje med de amerikanska storbankernas antaganden.

USA:s president Donald Trump har med påtryckningar målat in Fed i ett hörn enligt bankens analyschef Carl Hammer. När marknaden nu väntar sig sänkningar kan Fed inte gör annat än att följa med.

”Retoriken har helt klart bidragit till att binda Fed vid masten och faktiskt leverera. Annars hamnar man i en cykel där riskaptiten börjar sälja av och så får det till slut konsekvenser för realekonomin och då måste man ändå sänka”, säger Carl Hammer.

I övrigt finns få skäl att se anledningar till lättnader när den amerikanska tillväxten är stabil och arbetslösheten rekordlåg.

”Lönebildningen och att inflationen är något under målet är det enda som talar för sänkningar”, säger Carl Hammer.

Stimulanserna kan dock gynna börsen och därmed Goldman Sachs. Investmentbanken lyckades till skillnad från de flesta av sina kollegor leverera ett mindre tapp i tradingintäkterna än väntat för det andra kvartalet, 3 procent över konsensusprognosen. Även räntenettot steg men från låga nivåer jämfört med konkurrenterna då banken nyligen satsat på konsumentsektorn.

Goldman Sachs bjöd på en ökning om 6 procent i intäkterna från aktiehandeln medan intäkterna från ränte-, råvaru- och valutahandeln minskade med 13 procent.

Styrkan kom framför allt i slutet av kvartalet och drevs enligt vd:n David Solomon bland annat av just de mjuka penningpolitiska signaler som pressar övriga storbanker.

”När vi ser framåt är vi fortsatt försiktiga gällande geopolitiken men optimistiska inför de globala marknadernas motståndskraft”, sa han under en telefonkonferens på onsdagen.

Samma räddning kom dock inte för Morgan Stanley vars tradingintäkter kom in klart lägre än väntat. Bara intäkterna från aktiehandeln föll med 14 procent på årsbasis och landade 9 procent under konsensusprognosen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer