1515

Amerikanska sanktioner mot Ryssland hotar Nord Stream 2

USA:s förslag om nya sanktioner mot Ryssland kan slå mot europeiska företag. Nu varnar EU-kommissionen för att de snabbt kan komma med egna åtgärder.

Slite hamn 2010 under utläggningen av Nord Stream 1.
Slite hamn 2010 under utläggningen av Nord Stream 1.Bild:Sören Andersson

På tisdagen godkände underhuset i den amerikanska kongressen ny lagstiftning som banar väg för svepande sanktioner mot Ryssland. Lagstiftningen väntas även passera senaten. 

Det lär bli politiskt svårt för president Donald Trump att lägga in ett veto då hans egen kampanjstabs kontakter med Ryssland under fjolårets presidentvalskampanj fortfarande är kontroversiell. Även om han skulle försöka finns sannolikt tillräckligt stort stöd i kongressen för att tvinga igenom sanktionerna.

Men den nya lagstiftningen har fått skarp kritik från EU-kommissionen. I ett uttalande på onsdagen sa kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker att förslaget äventyrar den europeiska energisäkerheten.

"USA först kan inte betyda att Europas intressen kommer sist", sa Juncker.

Han varnade för att EU:s egna åtgärder för att skydda ekonomiska intressen kan komma "de närmaste dagarna".

Lagförslaget innehåller en skrivelse som skulle ge presidenten rätt att införa sanktioner mot företag som på något sätt är involverade i eller stödjer ryska pipelines för export. Nord Stream 2, den pipeline som planeras mellan Ryssland och Tyskland, nämns specifikt i lagförslaget som ett hot mot EU:s energisäkerhet.

Nord Stream 2 har varit en kontroversiell fråga i EU, där framför allt östereuropeiska länder med Polen i spetsen har varit kritiska till projektet.

Den tidigare presidenten Barack Obama gav en explicit försäkran om att europeiska bolag inte skulle bli föremål för sanktioner när frågan kom upp på tapeten 2014. EU-kommissionen hade hoppats på ett liknande uttalande nu men har alltså hittills gått bet.

Andra pipelineprojekt som skulle kunna bli föremål för sanktioner under den nya lagstiftningen är Turkish Stream, där Ryssland skyndat på arbetet, och det redan existerande pipelinesystemet i Ukraina.

Lobbyorganisationen Business Europe varnar också riskerna med att inte koordinera USA:s och EU:s sanktioner.

"I slutändan kommer EU:s näringsliv och konsumenter betala priset", säger organisationens generaldirektör Markus Beyrer i ett pressmeddelande.

De försämrade relationerna mellan USA och EU har lett till spänningar under sommaren, något som märktes när lagförslaget om nya sanktioner var uppe för omröstning redan i juni innan det omarbetades för att inkludera Nordkorea utöver Ryssland och Iran.

Då varnade företrädare för det tyska utrikesdepartementet USA för att använda sanktionerna som ett sätt att främja landets egna exportintressen.

Ryssland har å sin sida hotat att möta de nya sanktionsmöjligheterna med egna sanktioner.

EU-kommissionen har ett par alternativ för att mildra effekterna av nya sanktioner från USA. Förutom att insistera på att europeiska företag inte ska omfattas kan en särskild EU-reglering användas som gör gällande att utländsk lagstiftning inte har någon legitimitet i unionen.

Ytterligare ett svar skulle kunna vara motåtgärder inom världshandelsorganisationen WTO.


Innehåll från DentmeAnnons

Företagstandvård är viktigare än du tror

Det är ingen hemlighet att det är viktigt att ta hand om sina tänder, men alla kan drabbas av plötslig tandvärk. Det påverkar hela kroppen och vårt allmäntillstånd vilket kan leda till att vi även presterar sämre på jobbet. 

Det är många arbetsgivare som är medvetna om det, men det är få som erbjuder företagstandvård som en förmån. 

Enligt David Kruse, medgrundare och vd på Dentme, är det dags för företagen att tänka om.

En förmån som gör skillnad: Så fungerar företagstandvård.  

Alla som har haft problem med sina tänder vet att hela kroppen påverkas. Men varför värderas inte tandvård lika högt av arbetsgivare som till exempel friskvård – eller annan personalhälsa?

– Arbetsgivaren har ett långtgående ansvar för sina anställdas hälsa och välmående. Det finns massor av skattefria förmåner som till exempel träning, kostrådgivning och tobaksavvänjning. Tänderna är också en del av kroppen. Det är viktigt att arbeta förebyggande och ha kontakt med en tandläkare regelbundet. Det kommer att löna sig i längden, säger David Kruse, medgrundare och vd på Dentme. 

Dentme är en digital plattform som kopplar ihop patienten och tandläkaren via mobilen eller surfplattan. Förutom privatpersoner ger Dentme företag möjligheten att erbjuda tjänsten till sina anställda som en konkurrensfördel i den hårda kampen om kompetens på arbetsmarknaden.

– Med Dentme som personalförmån får du friskare medarbetare samtidigt som du blir en attraktiv arbetsgivare och stärker ditt varumärke på lång sikt. Det första besöket sker via appen, vilket betyder att dina anställda inte behöver lägga tid på att besöka en klinik – utan kan ta samtalet på en kafferast eller hemma i soffan, säger David Kruse. 

Dentmes medgrundare Hadi Ahmad och David Kruse.
Dentmes medgrundare Hadi Ahmad och David Kruse.

I kombination med appen erbjuds de anställda också en årlig undersökning på en närbelägen tandläkarklinik.  

– Tillsammans skapar detta en bra helhetslösning med förebyggande insatser och rådgivning för egenvård som lägger grunden för god tandhälsa. Det lönar sig att arbeta förebyggande – både för företaget och individen, säger Hadi Ahmad, medgrundare samt tandläkare och kliniskt ansvarig på Dentme.

Hadi Ahmad förklarar att ett videosamtal via appen med en legitimerad tandläkare är ett bra första steg i patientresan. Vid mindre besvär brukar det gå att lösa direkt via samtalet, men om patienten bedöms behöva vidare vård bokar tandläkaren in ett besök hos en av Dentmes utvalda partnerkliniker.

– Hela och friska tänder är viktigt för att vi ska kunna leva ett bra liv. Du behöver dina tänder varje dag – när du äter, skrattar och pratar. För oss känns det självklart att patienten ska kunna möta tandvården digitalt på samma sätt som andra områden inom vården och samhället i stort, säger han.

Läs mer om hur du erbjuder dina medarbetare tandvård här. 

 

 

Mer från Dentme

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Dentme och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?