ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Handelskriget

Amerikanska räntor signalerar recession – ”börsen lever på lånad tid”

  • Foto: Jason Alden/Bloomberg

NEW YORK.

USA-börserna föll rejält på onsdagen, efter tisdagens tullättnad. Räntekurvan inverterade på onsdagen, vilket ses som en tillförlitlig recessionssignal. 

Investerarna på Wall Street jublade på tisdagen efter att Trump-administrationen meddelat att man tar ett steg tillbaka i handelskonfrontationen med Kina genom att fördröja införandet av nya tullar. Bedömare menar att pragmatiska åtgärder som denna är receptet för att undvika recession.  

Räntemarknaden tycks dock inte lika övertygad. På onsdagsmorgonen lokal tid inverterade den amerikanska räntekurvan när tioårsräntan föll under tvåårsräntan, vilket historiskt varit en tillförlitlig signal om att en recession är på gång. Senast detta skedde var 2005, inför finanskrisen. Samtidigt sjönk den 30-åriga statsobligationen till sin lägsta nivå hittills. 

Ränteraset drog med sig aktieterminerna i fallet och USA-börserna inledde onsdagens handel rejält nedåt. 

”Den amerikanska aktiemarknaden lever på lånad tid efter att räntekurvan inverterar”, skriver Stephen Suttmeier, teknisk strateg på storbanken Bank of America, i en marknadskommentar. 

”Även om inverteringar kan vara en ledande indikator på inbromsning eller recession så är de en tidig varningssignal.”

Sedan 1956 har det tagit mellan åtta (1959) och 24 månader (1967) för en recession i USA att starta efter att räntekurvan inverterat, påpekar han. 

De längre räntorna brukar vanligtvis vara högre än de kortare då obligationer med längre löptid är förknippade med högre ränterisk. Motsatt förhållande tyder på att det finns en större pessimism om framtiden bland ränteinvesterare.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer