1515

Amerikanska näringslivet i upprop mot Trump

Amerikanska presidenten Donald Trump uppges vilja deportera drygt 800.000 människor som utan tillstånd kom till USA som barn. Nu går det amerikanska näringslivet, med flera tunga profiler i spetsen, ut i öppet brev och kräver att personerna ska få stanna.

Amazons vd Jeff Bezos och USA:s president Donald Trump.
Amazons vd Jeff Bezos och USA:s president Donald Trump.Bild:TT

Amerikanska medier har under veckan rapporterat att Donald Trump vill avsluta programmet DACA. Programmet, som infördes 2012 av Barack Obama, ger arbetstillstånd till drygt 800.000 människor som utan tillstånd kommit som barn till USA. I amerikansk media brukar personerna refereras till som ”dreamers”.

Men Trump har tidigare lovat att avsluta programmet och Fox News rapporterar att presidenten planerar att stoppa utfärdandet av nya tillstånd samt låta de som gäller löpa ut.
Vita husets talesperson Sarah Sanders säger att programmet fortfarande utvärderas och att inget beslut är fattat.

Men för det amerikanska näringslivet ger uppgifterna upphov till oro. I ett öppet brev uppmanar flera tunga profiler Donald Trump att inte deportera personerna.

”’Dreamers’ är viktiga för våra företags samt vår ekonomis framtid. Med dem växer vi och skapar jobb”, står det bland annat i brevet.

Flera av de allra tyngsta namnen i det amerikanska näringslivet har skrivit under brevet, bland annat Apples vd Tim Cook, Amazons vd och grundare Jeff Bezos, Starbucks vd Kevin Johnson, HP:s chef Meg Whitman samt General Motors vd Mary Barry. Svensken Henrik Johansson, vd för Boundless Network, har också skrivit under det öppna brevet.

I brevet uppges det att 97 procent av de 800.000 personerna jobbar eller går i skolan och att en deportation av dem skulle leda till en BNP-förlust på nästan 3.700 miljarder kronor.


Innehåll från DentmeAnnons

Intresset för tandhälsa för företag växer

Hadi Ahmad, medgrundare samt tandläkare och kliniskt ansvarig på Dentme.
Hadi Ahmad, medgrundare samt tandläkare och kliniskt ansvarig på Dentme.

Nu finns det en förmån som gör skillnad för både anställda och arbetsgivare. Dentme är först ut i Sverige med att erbjuda tandhälsa för företag – och intresset för deras tjänster växer.

– För att kunna skapa en frisk arbetsplats måste man ha en helhetssyn kring hälsa, där tänderna i allra högsta grad ingår, säger Hadi Ahmad, medgrundare samt tandläkare och kliniskt ansvarig på Dentme.

https://bit.ly/39ZtzfL

Med Dentme som förmån får du friskare medarbetare samtidigt som du blir en attraktiv arbetsgivare och stärker ditt varumärke på lång sikt. Det menar David Kruse, medgrundare och vd på Dentme, och betonar att moderna arbetsplatser kräver moderna förmåner.

– Arbetsgivaren har ett långtgående ansvar för sina anställdas välmående, och i det ingår även tandhälsan. Tandhälsa som förmån kan dessutom vara en konkurrensfördel i kampen om kompetens på arbetsmarknaden. I dag räcker det inte med att bara erbjuda en bra lön. Förmåner spelar också en stor roll, säger han. 

Lönar sig för företaget

Dentme är en digital plattform som kopplar ihop patienten och tandläkaren via mobilen eller surfplattan. Förutom privatpersoner ger Dentme även företag möjligheten att erbjuda tjänsten till sina anställda.

– Det finns folk på arbetsplatser som mår fruktansvärt dåligt på grund av sina tandbesvär. För vissa går det så långt att de behöver sjukskriva sig vid upprepade tillfällen. Att jobba förebyggande när det kommer till tandhälsa gör att många slipper besvär helt och hållet, vilket lönar sig både för företaget och individen, säger Hadi Ahmad. 

Ta samtalet på en kafferast 

Det första besöket sker via appen. Dina anställda inte behöver lägga arbetstid på att besöka en klinik, utan kan ta samtalet på en kafferast eller hemma i soffan. I kombination med appen erbjuds de anställda även en årlig undersökning på en närbelägen tandläkarklinik för att fånga upp och åtgärda begynnande skador. 

– Tandhälsa som förmån kommer att öka. Vi kan se att intresset från arbetsgivare som vill ligga i framkant växer. Det känns roligt och viktigt att få vara med och leda den utvecklingen – och bidra till en förbättrad tandhälsa, säger David Kruse. 

Länk: https://bit.ly/39ZtzfL

 

 

 

Mer från Dentme

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Dentme och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?