1515
Annons

Amerikanska jätten på offensiven – storrekryterar i Sverige

Revisionsbranschen växer och flera bolag är i behov av att rekrytera. I ledningen går den amerikanska jätten EY som tar marknadsandelar, enligt Sverigechefen Magnus Kuchler.

”Sverige är ett av de länder där vi har bäst potential”, säger han.

EY:s Sverigechef Magnus Kuchler.
EY:s Sverigechef Magnus Kuchler.

Under 2020 avser EY att rekrytera 600 nya medarbetare, enligt Magnus Kuchler. Detta dels för att hantera tillväxten på traditionella revisionsuppdrag, dels för att bredda tjänsteutbudet.

”Traditionellt har vi rekryterat främst civilekonomer men nu anställer vi även fler jurister och en hel del ingenjörer med kompetens inom IT, AI, cybersäkerhet och digital teknik”, säger Magnus Kuchler.

Förutom satsningen på en egen juristavdelning vill EY bredda tjänsteutbudet i rådgivningsdelen, främst inom området digital teknik. 

”Vi vill vara ett ledande kunskapsföretag som inte bara kan hjälpa företag med revisionsdelen utan också utvecklingen framåt. Det finns ingen bransch som inte behöver ställa om i den digitala transformationen. Det är det alla kämpar med och i den förändringen vi vill vara en ledande aktör”, säger han.

Efter att EY i stort sett hade nolltillväxt i Sverige det brutna räkenskapsåret 2018/2019 har bolaget återgått till tillväxt det första halvåret 2019/2020, enligt Magnus Kuchler.

”Sverige är ett av de länder där vi ser bäst potential just nu. Vi har vunnit ett antal stora revisionsuppdrag det senaste året och utsikterna framåt ser bra ut inom hela verksamheten. Annars hade vi inte vågat rekrytera i den här omfattningen”, säger han.

Enligt Magnus Kuchler handlar de nya revisionsuppdragen om svenska storbolag med global närvaro.

”Vi kan inte gå ut med namnen. De blir ju officiella först när de har klubbats på stämmorna”, säger Magnus Kuchler.

Det är dock inte bara EY som rekryterar i revisionsbranschen. Till exempel avser konkurrenterna Grant Thornton och Deloitte att rekrytera omkring 300 medarbetare under 2020, enligt branschtidningen Balans.

”Jag skulle säga att marknaden växer i stort men vi kan se att vi tar marknadsandelar med de här nya uppdragen”, säger Magnus Kuchler.

Det brutna räkenskapsåret 2018/2019 hade EY i medeltal 2.690 anställda.


Innehåll från Float LendingAnnons

Så enkelt kan SaaS-bolag finansiera sin tillväxtresa – utan att spä ut ägarskapet

Jannis Koehn, CFO, Shraddha Chouhan, CMO, och Cedric Notz, CEO, på Float.
Jannis Koehn, CFO, Shraddha Chouhan, CMO, och Cedric Notz, CEO, på Float.

Unga tech-företag kan ha svårt att finansiera sin tillväxt då banker kräver garantier och riskkapitalister vill ha en del av företaget.

Float erbjuder istället CaaS – Capital-as-a-Service – för enkel och snabb finansiering till prenumerationsbaserade företag som behöver kapital för att växa.

– Vi kan ge SaaS-företag snabb och enkel tillgång till icke-utspädande tillväxtkapital med total flexibilitet, där grundarna kan ta ut det kapital de behöver, när de behöver det, säger Cedric Notz, grundare och vd för Float.

Många tech-företag har det ofta svårt i början, inte minst att få tillgång till kapital. Inkomsterna är osäkra, det finns sällan några tillgångar i företaget att använda som säkerhet för lån och grundarna sliter ofta dygnet runt med att utveckla sin affärsidé och kan inte lägga tid på att jaga kapital. 

Riskkapital är fantastiskt för att finansiera nya idéer och verksamheter. Men befintliga aktieägare måste ge ut nya aktier – och därmed ge upp en del av kontrollen och den ekonomiska uppsidan. Om ett företag har hittat en produktmarknad som passar och vill accelerera är också lån fantastiska. Alla tidiga aktieägare – grundare, ängelinvesterare, anställda och riskkapitalister – gynnas.

Float erbjuder Capital-as-a-Service till bolag inom den prenumerationsbaserade ekonomin, alltså SaaS-företag. 

Kreditgränsen är kopplad till ARR, Annual Recurring Revenue, ett begrepp inom prenumerationsekonomin som visar hur stora de årligen återkommande intäkterna är under prenumerationernas livslängd.

Float ger krediter utan säkerhet

Float tar en ränta på lånet, men kräver ingen säkerhet. För att minimera kreditrisken görs istället en noggrann riskanalys baserad på stora mängder data. 

– Vår process är helt digital och automatiserad. Kunden registrerar sig enkelt på vår plattform. Genom Bank-ID får vi sedan tillgång till information om företagets bankkonton, bokföringsuppgifter och mjukvaran för prenumerationshanteringen. Våra algoritmer analyserar denna data och får fram de KPI:er som vi behöver för att göra en riskbedömning. Beroende på risken så kan vi erbjuda en kredit på mellan 30 och 70 procent av ARR, förklarar Cedric Notz.

I takt med att företagets ARR ökar, ökar också kreditgränsen.

– Det är ett väldigt flexibel lösning, där företaget kan använda så mycket de vill av de krediter vi erbjuder till vad de själva vill, när de så önskar, säger han.

Float Ledning vill maximerar kundupplevelsen

Processen går väldigt snabbt. Inom några dagar kan SaaS-företaget få tillgång till krediten.

– Kundupplevelsen ska vara så snabb, enkel och effektiv som möjligt för de som söker kapital av oss, säger Cedric Notz.

Floats affärsidé bygger på grundarnas egna erfarenheter av att skapa och driva växande SaaS-företag. Jannis Koehn är CFO och medgrundare av Float. 

– Som tidigare VD och CFO på ett B2B-prenumerationsföretag har jag personligen upplevt hur svårt det är för nya företag som vill växa att få kredit från bankerna. Det tog oändligt med tid. Marknaden fungerar inte, och det vill vi göra något åt, säger han, och avslutar:

– Finansiering för entreprenörer har sett likadant ut i årtionden. Låt oss ändra på det. Float kommer att revolutionera finansieringen för prenumerationsbaserade företag.

Läs mer på www.gofloat.io/sv/

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Float Lending och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?