ANNONS:
Till Di.se
Krisen i Ericsson

Amerikanska hedgefondjättar blankar H&M

  • H&M har en tung period – och nu tar stora hedgefonder blankningspositioner i klädjätten.

Två amerikanska hedgefondjättar har tagit stora blankningspositioner i H&M. Med fredagens kursras på 13 procent kan de hämta in en rejäl vinst.

USA:s största kapitalförvaltare AQR Capital Management har ögonen på Sverige. 

I förra veckan rapporterade Di om hedgefondens utökade blankningspositioner i Ericsson.

H&M är ytterligare ett svenskt bolag som AQR Capital storblankar. Första gången hedgefonden tog en position i klädjätten var 2013.

Under hösten har AQR Capitals tagit två korta positioner och äger totalt 13 miljoner H&M-aktier. Innehavet är 0,8 procent och det totala värdet uppgår till 2,2 miljarder kronor, enligt Holdings.

New York-baserade Third Point är den andra stora amerikanska aktören som gjort börsaffärer med H&M. I november blankade Third Point 0,5 procent av innehavet till ett värde av 1,4 miljarder kronor och äger 8,4 miljoner H&M-aktier.

Blankning innebär att en aktör lånar aktier av en ägare och sedan säljer dem i hopp om att kunna köpa tillbaka aktierna till en lägre kurs vid ett senare tillfälle. Blankaren lämnar därefter tillbaka aktierna till den ursprungliga ägaren och hoppas då alltså kunna behålla en mellanskillnad.

H&M hör dock inte till någon blankningsfavorit. Totalt är 1,3 procent av kapitalet blankat. Att jämföra med till exempel Fingerprint Cards som toppar Holdings blankningslista över svenska bolag med drygt 10 procent i blankat kapital.

H&M:s aktie rasade 13 procent under fredagen och stängde dagen på 174,3 kronor.

Du har väl inte missat DiTV – Sveriges nya ekonomi-tv-kanal? 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies